0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Késnek a banánszállítmányok

Az Atlanti-óceánon tomboló viharok, illetve a világjárvány miatti logisztikai fennakadások miatt akadozik a banánkereskedelem – számolt be róla a fruchthandel.de portál.

A friss zöldség-gyümölcs kereskedelem német szakmai portálján olvasható rövid hír szerint néhány közép-amerikai országban elég komoly logisztikai fennakadások nehezítik a banánexportot, és ennek csak részben oka, hogy az Atlanti-óceánon éppen masszívan viharos az idő.

Helyi sajtóinformációkra hivatkozva a portál azt írja, hogy a koronavírus-járvány miatti

szigorú járványmegelőző intézkedések és higiéniai rendszabályok miatt sokszor egyszerűen nincs elég dolgozó

a hajórakományok előkészítéséhez, de már a banánültetvényektől a kikötőig is nehézkesen jut el az áru. Legutóbb például tíz napon át nem hagyhatta el egy konténerszállító hajó Costa Rica kikötőjét, mivel járványügyi intézkedések miatt akadozott a bepakolás, számoltak be róla.

Az európai élelmiszerkereskedelmi láncok ellátása ugyanakkor nincs veszélyben, nyugtatták meg az aggódókat az importőrök, mivel

az itteni banánérlelőkben technológiájának köszönhetően van annyi rugalmasság a rendszerben, hogy ekkora fennakadás még kiegyenlíthető.

A banánérlelők mindenesetre teljes kapacitással üzemelnek, a kereskedelmi láncokban pedig ebben az időszakban nincs kiugró kereslet a banánra, tehát egyelőre itt még nem érzékelni a problémát.

(Akit érdekel a banánérlelés misztikus tudománya, az itt olvashat róla.)

Forrás: magyarmezogazdasag.hu