0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

52 hektár új erdővel növeli a szén-dioxid-megkötést a Gemenc Zrt.

A Mintafásítási Program keretében – az Innovációs és Technológiai Minisztérium finanszírozásával, az Agrárminisztérium koordinálásával – a Gemenc Zrt. részt vesz a fával borított területek növelésében. Létrejött az újszülöttek erdeje, megvalósult az önerdősült területek erdővé átalakítása, és az önkormányzatoknak és magánerdő-gazdálkodóknak jó példaként szolgáló mintafásítás.

A Gemenc Zrt. közel egy évtizeden keresztül nagyon sikeres „Minden születendő gyermeknek ültessünk egy fát” országos akciója ösztönözte a Mintafásítási program „Újszülöttek erdeje” alprogramját. Ennek során minden megszületett gyermek után 10 fát ültetnek az erdőgazdaságok. A Gemenc Zrt. mintegy 4,5 hektár őshonos fafajú erdőt telepített. Fajsz határában őshonos kocsányos tölgy állományt cser és magyar kőris elegyítésével, valamint Sükösd térségében hazai nyár erdőt hozott létre őshonos mezei szil elegyítésével.

Fontos természetvédelmi cél volt az önerdősült területek erdővé átalakítása, gondozásba vétele.

Az erdőgazdaság közel 31 hektár területen fakivágással akadályozza meg, hogy idegen honos fák, mint az amerikai kőris vagy a zöld juhar tovább terjedhessenek.

Emellett szórványos ültetéssel biztosítja, hogy többségében őshonos elegyfajok segítségével erdő jöjjön létre.  Elegyként főleg fekete nyár és fehér fűz repatriálása a cél Fajsz, Hajós, Homorúd és Kölked határában. Az elültetett fákat kikarózva, behálózva látják el egyedi védelemmel. Az így létrejövő új erdők hosszú távú fennmaradását több éves utógondozással biztosítja az erdőgazdaság.

Tavaly a mintafásítási program részeként több mint 13 hektár erdőt hozott létre a Gemenc Zrt. Baja, Borota, Dunafalva, Dusnok, és Fajsz térségében. Ezeken a területeken őshonos lágy- és keménylombú erdő létesült hársak, juharok, kőrisek elegyítésével. A program ezen elemének fő célja az volt, hogy mintát mutasson az önkormányzatoknak és a magánerdő-gazdálkodóknak, hogy az elegyes erdőtelepítéssel hogyan lehet növelni a biodiverzitást, azaz a növény- és állatvilág fajgazdagságát. A program 2021 tavaszán Bátaapáti, Bogyiszló, Érsekhalma és Hajós térségében folytatódik.

A Mintafásítási programon túl további erdőtelepítési akciókban is részt vesz a Gemenc Zrt., ami az erdőtelepítés fő célja mellett ugyancsak új szén-dioxid megkötő erdőket eredményez.

2020 őszén adta át az erdőgazdaság Hajósszentgyörgyön azt az 1 hektár emlékerdőt, amely az Egy a Természettel Nonprofit Kft. támogatásával valósult meg.

A Településfásítási Programba az Országos Erdészeti Egyesület szervezésében a Gemenc Zrt. erdőmérnökei és erdészei is bekapcsolódtak, szaktanácsot, ültetési segédletet adnak a térségi önkormányzatoknak.  

Forrás: Gemenc Zrt.