Back to top

Műmajonézt gyártottak, nem lett rossz

A Wageningen Egyetem kutatócsoportja mikroorganizmusok segítségével készített majonézt. Bár a termékük állítólag finom lett, nem az áruházak polcaira szánják, sokkal inkább az élelmiszeripar érdeklődését szeretnék felkelteni az állati fehérjét helyettesítő megoldások iránt.

A nagynevű holland egyetem és természettudományi kutatóközpont, a Wageningen Egyetem (WUR) lapjában jelent meg egy cikk, amelyben egy fermentációs eljárással készült majonézhelyettesítőről számolnak be: élesztők, penészgombák és baktériumok „gyártották le” a terméket.

Fotó: vectorpocket / Freepik
Idézik a cikkben Jeroen Hugenholtz professzort, aki a fermentációs kutatócsoportot vezeti. Mint elmondta, az utóbbi időkben különösen nagy érdeklődés övezi az állati fehérjéket, miután világszerte nő az igény az állati eredetű táplálékok iránt, a megtermelésükhöz szükséges erőforrások viszont egyre végesebbek.

„Hogy szemléltessük a projekt kivitelezhetőségét, egy egyszerű terméket vettünk, amely nagyrészt olajból és fehérjéből, illetve egy kevés savból áll – vagyis a majonézt”

– mondta a professzor. A komponenseket fermentációs eljárással állította elő a wageningeni kutatócsoport, a kísérletbe vont élesztő- és penészgomba-, illetve baktériumfajok nyers szerves anyagokat, cukrokat és cellulózt alakítottak át olajjá, alkohollá és szerves savvá.

„Önmagában nem az az újdonság, hogy olajat és egyéb anyagokat lehet így készíteni. A dologban az az újdonságérték és egyben a kihívás, hogy különféle fermentációs eljárások segítségével ízletes, megfelelő tápértékű élelmiszert készítettünk”

– fogalmazott Jeroen Hugenholtz, aki óriási lehetőségeket lát az eljárásban a jövőben. Mint mondta, valamivel muszáj lesz kiváltani az állati fehérjét, növényi alapanyaggal pedig nem lehet teljes mértékben. „Iszonyú mennyiségű növényre lenne szükség ahhoz, hogy elegendő fehérjéhez jussunk” – mondta.

A műmajonéz egyébként a professzor szerint finom lett, ezzel együtt nem valószínű, hogy az áruházak polcain látjuk viszont, ahogy azt sem tervezik, hogy kóstoltatások révén ismertessék meg a nagyközönséggel.

„A történet számunkra sokkal inkább arról szól, hogy az élelmiszeriparnak bemutassuk, milyen lehetőségek rejlenek a mikrobiológiában, milyen élelmiszer-alapanyagok állíthatók elő fermentáció segítségével, és hogy elérhető technológiáról van szó”

– idézte a Wageningen World magazin Jeroen Hugenholtz professzort, a műmajonézt megalkotó kutatócsoport vezetőjét.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ez a mogyoróallergiánál is komolyabb gond lehet

Amerikai orvosszakértők szerint még a diófélék okozta allergiánál is komolyabb problémát okozhat egy egyre szélesebb körben jelentkező allergiás megbetegedés. A statisztikai adatok arra utalnak, hogy az öt év alatti gyerek között kétségbeejtően magas a tehéntej-allergiások száma - egyelőre csak az ad reményt, hogy a többségük "kinövi".

Felszaladt néhány plusz kiló a karantén alatt? - Táplálkozási tippek az egész családnak

A karantén, a bezártság, az iskola nélküli napok nagyban megváltoztatták a családok mindennapjait: mozgásszegényebb életmód, felboruló étkezési szokások. A napi feladatok mellett sokkal nehezebb odafigyelni a helyes táplálkozásra.

Egy indiai hangyafaj képes összezsugorítani, majd visszanöveszteni az agyát

Egy Indiában honos hangyafaj egyes dolgozói képesek összezsugorítani az agyukat és felduzzasztani a petefészküket, hogy királynőjük halála esetén biztosítsák a kolónia túlélését, és ha valamilyen okból ez az "álkirálynői" státuszuk megszűnik, belső szerveik visszaalakulnak eredeti állapotukba - állapították meg a kutatók.

Nem kell a műanyag - tészta és rizs újratöltő állomást tesztel az Aldi

Az áruházlánc új rendszert tesztel a műanyag hulladék csökkentésére azzal, hogy csomagolásmentes tészta- és rizstermékek értékesítésébe kezd, mely a kimért zöldség és gyümölcs árusítás folyamatához hasonlóan működik.

Kevesebb sört adott el, de megtartotta munkavállalóit a Borsodi Sörgyár tavaly

Az előző, rendkívül sikeres évtől ugyan elmaradtak tavaly a Borsodi Sörgyár eredményei, de a társaság minden munkavállalóját meg tudta tartani a koronavírus-járvány okozta kihívások ellenére - közölte a cég az MTI érdeklődésére.

Húsz-huszonötszázalékos drágulás jöhet a hús árában

Hosszú válságot is okozhat a takarmányárak nagyságrendileg 30 százalékos emelkedése, amit a termelők a termékeik árában is szeretnének érvényesíteni.

Lehet, hogy szúnyogok és bolhák terjesztik az afrikai sertéspestist?

A Kolozsvári Agrártudományi és Állatorvosi Egyetem kutatói szerint rovarok is terjeszthetik az afrikai sertéspestist.

Válságban a brit sertés export

A brit Nemzeti Sertésszövetség (NPA) szerint az új Brexit-követelmények miatt képtelenség tenyészállatokat exportálni az EU-ba, ami károsítja az Egyesült Királyság sertéságazatát.

A járvány mellékhatása a szorongás, de helyes étkezéssel és mozgással tehetünk ellene

A rendszeres testmozgás és az egészséges táplálkozás következtében az egereknek felnőtt korukra nagyobb méretű lett az agytérfogata és kevésbé szorongtak, mint azok a társaik, akik nem így nevelkedtek – áll a kaliforniai egyetem kutatásában.

A magyar pékeknek is jó, ha a baguette a világörökség része lesz

A francia kulturális minisztérium benyújtotta pályázatát az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO), hogy a baguette-t, a ropogós héjú hosszúkás francia fehérkenyeret vegyék föl a világörökségi listára. A Magyar Pékszövetség támogatja a francia kezdeményezést, mivel már maga a a tény is ráirányítja a világ figyelmét a bagetten keresztül a pékekre.