0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Versenyben a fás betegségekkel

Az utóbbi évtizedekben mind több korai tőkepusztulás következik be a szőlőkben. A fás betegségek ellen egyelőre nem tudunk növényvédő szerrel védekezni, de más segítséget adhatunk a tőkéknek. Erről szólt a Malagrow Kft. webináriuma, ahol egy új készítményt mutattak be, amely serkenti a szállítónyalábok fejlődését.

A szőlőtőke egyes részei vagy az egész növény hirtelen elpusztulhat a szállítónyalábokban kialakult eltömődések miatt, amit baktériumok, gombák és vírusok is okozhatnak együtt vagy külön-külön. Takács József, a Malagrow szakmai vezetője az esca betegségről elmondta, hogy azt többféle gomba és fitoplazma okozza, és a teljes pusztulás előtti években már különböző tüneteket mutat a fertőzött tőke. Először elszórtan apró sárga foltok alakulnak ki a levélen, majd a közismert tigriscsíkos tünet alakul ki.

A tőke aztán hirtelen pusztul el, általában az érés előtti időszakban, mert nem jut elég vízhez és tápanyaghoz, illetve toxinok is közrejátszanak a folyamatban.

A betegség sajnos egyre inkább terjed hazánkban, idősebb ültetvényekben akár 25-30% is lehet a beteg tőkék aránya. Még nagyobb baj, hogy fiatal ültetvényekben is mind gyakrabban fordul elő.

A betegség megelőzésének egyik alapvető tényezője az egészséges szaporítóanyag, az oltáshigiénia betartása a szőlőiskolákban.

Fontos továbbá a szakszerű metszés és a pontos gépi munkák, mert a kórokozók sebzéseken keresztül fertőznek.

Ha pedig bejutottak, a növénybe, növényvédő szerrel már nem lehet utolérni azokat.

Kifejlesztettek azonban egy új terméket, ami élénkíti a kambium működését. Ez az osztódószövet hozza létre a fa- és háncstesteket, vagyis a szállítónyalábokat, tehát ha gyorsabban működik, versenyben maradhat a növény a kórokozók terjedésével. További előny, hogy a nagyobb áteresztő képességű szállítószövetek miatt élénkebb lesz a növény anyagcseréje, egyenletesebb érés és nagyobb cukortartalom érhető el. A Vitaséve nevű készítmény speciálisan összeállított mikroelemeket tartalmaz, lombtrágya formájában juttatható ki.

Segítségével meghosszabbítható a tőkék élettartama, javítható az erőnlétük.

Mindezeket a hatásokat a gyakorlatban is ellenőrizték, ezer tőke vizsgálata alapján megállapították, hogy a kezelt tőkéken a következő évben több és erősebb hajtás fejlődött, és a hajtások nagyobb részén alakult ki antociános szín, ami a magasabb cukortartalmukra utal. Szüretkor pedig 1,5 cukorfokkal magasabb volt a kezelt tőkékről származó termés mustfoka. A vesszőkben pedig 15%-kal több cukor raktározódott, ami a télállóság szempontjából nagyon előnyös, és elősegíti a következő évi hajtásfejlődést is.

Villányban egy hektáros üzemi ültetvényben, Cabernet sauvignon fajtánál azt tapasztalták, hogy a folyamatos Vitaséve-kezelés nagyon kedvezően hatott a szőlőre. Vörösborszőlőnél ugyanis fontos, hogy a fürtben ne maradjanak zöld bogyók és sokáig lehessen a tőkén tartani azokat. Mindkét célra jól bevált a készítmény.

A ajánlott kijuttatási időszaka szorosan kötődik a szőlő fejlettségi állapotához.

Először a virágzás előtt, a fürtök megjelenése és a fürtmegnyúlás idején juttassuk ki, másodszor a zsendüléskor.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu