0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

A brit vetőburgonya hányatott sorsa

A brexit miatt a skót, angol és walesi vetőburgonya-termesztők és -kereskedők továbbra sem tudnak exportálni az Európai Unióba, ami több millió font veszteséget okoz. Az EU ugyanis nem adta meg a harmadik ország státuszt a brit vetőburgonyára, mert az nem „igazodik dinamikusan” a termékre vonatkozó EU-s szabványokhoz.

Az unióba irányuló export mellett Észak-Írországba is tilos vetőburgonyát szállítani Nagy Britanniából. Viszont, az EU-ból az Egyesült Királyságba irányuló import – kb. évi 28 ezer tonna – június 30-ig tovább folytatódik.

A skót vetőburgonya-ipar adja az Egyesült Királyság termelésének háromnegyedét, ami évi csaknem 112 millió fontot tesz ki.

A skót vetőburgonya-export egyötödét – nagyjából 22 ezer tonna burgonyát – általában Európába szokták exportálni. Február 11-én a NFU Scotland virtuális konferenciáján megkérdezték az Egyesült Királyság négy fő mezőgazdasági szakszervezetének elnökeit, hogy nem érzik-e úgy, hogy az Egyesült Királyságnak is be kellene tiltania az EU vetőburgonya importját – hacsak az EU nem szünteti meg az EU-s tilalmat.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság/www.fwi.co.uk