Back to top

Indul a szezon – Növényvédelmi előrejelzés 9. hét

A belvizek a talajok művelhetővé válásához még több tavaszias idő kell, a gyümölcsösökben és a szőlőültetvényekben azonban már bőven akad tennivaló. A legfontosabb feladat most a metszés és a lemosópermetezés.

A február első felére jellemző télies időjárás után az utolsó dekádban fokozatos hőmérsékletemelkedés kezdődött. A nappali hőmérsékleti maximumok általában a 10-15 °C-ot is elérik, éjszakánként viszont még közel a hőmérő higanyszála a 0 °C-hoz. A talajok többsége vízzel teljes mértékben telített, az Alföldön sok a belvízzel borított terület. Még több tavaszias idő kell a belvizek felszárításához, és hogy a talajok megművelhetőek legyenek. Tennivaló azonban bőven akad a gyümölcsösökben és a szőlőültetvényekben.

A gyümölcsfák és a szőlő metszése most a legsürgősebb feladat, bár a januári enyheségben már megkezdődtek ezek a munkák.

A szőlő mellett az almástermésűek és a cseresznye, meggy, szilva metszése a fontossági sorrend.

Növényvédelmi szempontból az őszibarackot és a kajszit célszerű a legvégére hagyni, a baktériumos és fitoplazmás fertőzések elkerülése érdekében. A metszés nemcsak termésszabályozó fitotechnikai művelet, hanem fontos eszköz a betegségek és kártevők elleni védekezésben is. A szellős korona kevésbé fertőződik, a permetlé könnyebben átjárja, belsejében is megfelelő lesz a permetlé-borítottság. Metszéskor távolítsuk el a fertőzött ágakat, vesszőket, a fa tövéből kihajtott gyökérsarjakat, ezek ugyanis fertőzési forrásai lehetnek számos betegségnek és kártevőnek. A fák ágain tavalyról fennmaradt gyümölcsmúmiákat szintén szedjük le és semmisítsük meg. Ha lehetőségünk van rá, akkor az ágakon látható vértetű-kolóniákat, pajzstetveket, atkatojásokat kaparóvassal, drótkefével távolítsuk el. A korhadt ágakat, rákos sebeket szintén tisztogassuk meg. Nagyon fontos a nagyobb sebfelületek lezárása sebkezelő pasztával vagy fémmentes festékkel, mely megvédi a fát az újabb fertőzéstől a sebek behegedéséig.

Almafa-vértetű kártétele nyomán kialakult rákos hegesedés
Fotó: Dr. Aponyi Lajos

 

A tél végi lemosópermetezés elvégzésével fontos lépést teszünk a sikeres növényvédelmi szezon megalapozásához. Alapesetben elegendő a szőlőtőkék és a gyümölcsfák rezes lemosópermetezése, ha azonban a metszés során kártevők áttelelő alakjaival, vértetűvel, pajzstetvekkel, atkatojásokkal illetve lisztharmatos vesszővégekkel is találkoztunk, elengedhetetlen az olajat is tartalmazó lemosó készítmények bevetése. Ebben az esetben a legcélszerűbb az olajos–rezes–kénes készítmények használata. Így egyszerre védekeztünk minden fontosabb áttelelt károsító ellen.

Fontos, hogy a lemosópermetezés során bőséges permetlével dolgozzunk, mert csak így folyik be minden rejtett zugba.

Az őszibarackfák rezes lemosását még akkor is végezzük el minél előbb, ha nem metszettünk még. Ennek oka, hogy a tafrinás levélfodrosodás csapadékos időben már most is képes fertőzni, ugyanis az eső a kórokozó szaporítóképleteit bemossa a rügyekbe, így a levélkezdemények már eleve fertőzötten fakadnak ki.

A metszés során keletkezett nyesedéket ágaprítóval szecskázzuk fel, használjuk mulcsozásra, talajtakarásra, égetni ugyanis tilos.

Részletes növényvédelmi előrejelzésért látogassák meg a www.magyarnovenyorvos.hu honlapot.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ez a mogyoróallergiánál is komolyabb gond lehet

Amerikai orvosszakértők szerint még a diófélék okozta allergiánál is komolyabb problémát okozhat egy egyre szélesebb körben jelentkező allergiás megbetegedés. A statisztikai adatok arra utalnak, hogy az öt év alatti gyerek között kétségbeejtően magas a tehéntej-allergiások száma - egyelőre csak az ad reményt, hogy a többségük "kinövi".

Méhekre kockázatos repcetáblákat semmisíttetett meg Baranya megyében a hatóság

Helyi méhészek jelzései alapján több virágzó és virágzás előtt álló repcetáblából is mintát vettek múlt héten a Baranya Megyei Kormányhivatal növényvédelmi szakemberei. A vizsgálatok célja az volt, hogy megállapítsák, az adott növényállományok kockázatot jelenthetnek-e a beporzó rovarokra, méhekre.

Felszaladt néhány plusz kiló a karantén alatt? - Táplálkozási tippek az egész családnak

A karantén, a bezártság, az iskola nélküli napok nagyban megváltoztatták a családok mindennapjait: mozgásszegényebb életmód, felboruló étkezési szokások. A napi feladatok mellett sokkal nehezebb odafigyelni a helyes táplálkozásra.

Idénymunkások Németországban: nem sikerült rendezni egy fontos kérdést a spárgaszezon kezdetéig

Az eredeti bejelentés szerint a 15. héttől már érvényben kellene lennie a „70 napos szabály” 102 naposra hosszabbításának, azonban a Bundestag még nem hagyta jóvá, mert a kormánypártok nem tudnak megegyezni egy fontos részletkérdésben. Eközben a német gazdaszövetség változatlanul 115 napért száll síkra.

Mikor kezdjük el öntözni?

A fák gyökerei nagy területet hálóznak be a talajban, és a legtöbb vizet és táp­anyagot két időszakban veszik fel: március közepétől május közepéig, illetve augusztusban és szeptemberben. Mindkét időszakban energiaigényes élettani folyamatok játszódnak le a fákban, amit lehetőség szerint nekünk is támogatnunk kell.

Színes-formás sárgarépák

A statisztikai jelentések szerint az utóbbi 10-15 évben egy magyar ember évente átlagosan 6,5-7 kg sárgarépát és petrezselyemgyökeret fogyasztott. Ez egy hétre vetítve 125-135 grammnak, azaz egyetlen sárgarépának felel meg.

A bogarak "halálra pisiltetése" lehet az új kártevőirtó módszer

Annak felfedezése, hogy mely hormonok szabályozzák a bogarak veséjében a vizeletképződést, egy napon segíthet a kártevő rovarok, elsősorban a bogarak elleni környezetkímélőbb védekezés kifejlesztésében - jelentették kutatók.

A denevérek védelmére és ökológiai szerepére hívja fel a figyelmet a budapesti állatkert

A denevérek védelmére és fontos ökológiai szerepére hívja fel a figyelmet a Fővárosi Állat- és Növénykert a szombati denevérek világnapja alkalmából.

Annyi, amennyi benne van!

Én kis kertem címmel képes ismeretterjesztő „élménybeszámolót” jelentetett meg Aszódi János, az ATV-n népszerű Új Mezőgazdasági Magazin szerkesztő-riportere. A könyv számos hasznos tanáccsal, okos tippel, kipróbált recepttel, személyes történettel és sok-sok fotóval mutat be több mint harminc növényt.

Őrült méhsűrűség: Amerika „kenyeres kosarában”

A méhállományok egymás melletti összezsúfolása, az egy területre koncentrált nagy méhsűrűség sok veszéllyel jár együtt. Gondoljunk csak napjaink COVID19-fertőzésére, mely pillanatok alatt szétterjedt a világon. De a pandémia előtt is tudtuk, hogy például a menekülttáborok és a menedékhelyek a betegségek, a feszültség és a szociális problémák kirobbanásának táptalajai.