Folyamatosan lehet azonban finomítani a módszereken, javítani az energiahatékonyságot és a higiéniát. Egy olasz cég ez irányú fejlesztéseit mutatta be a FresFruitPortal.
Valaha a pultállóság nem szerepelt a fogyasztók lényeges igényei között, mára viszont a minőség alapvető kritériuma lett a szemükben.
Manapság azt is szavatolni kell, hogy a frissáruk nem tartalmaznak szermaradékot és nem kezelték azokat tartósítószerekkel, viszont senki nem akar engedni a korábban is hangsúlyos követelményekből, mint a frissesség, a mutatós megjelenés, az épség, vagy a megbízható eredet. Mindezeken felül a világméretű koronavírus-járvány még hangsúlyosabbá tette a biztonság kérdését.
Az ellátási lánc minden szereplője érintett a kérdésben a termesztőktől kezdve a felvásárlókig és boltosokig. Együtt kell garantálniuk azt, hogy a fogyasztókhoz biztonságos, tiszta termény érkezik, ami mentes bármiféle kórokozótól. Ez utóbbi követelményt persze nem lehet szó szerint teljesíteni, de mindenkinek törekednie kell rá.
Az egyik fontos szereplő a kertészeti tárolásban az olasz FCE Fruit Control Equipments s.r.l. Olyan hűtőtárolókat épít, amelyekben a lehető legalacsonyabb energiafogyasztással és vegyszerek nélkül megőrizhető a gyümölcsök vagy zöldségek minősége. A cég három területen ért el komoly előrelépést. Az egyik a dinamikus szabályozott légterű tárolás, amivel a kitárolt gyümölcs hosszabban megőrzi a minőségét és a kórokozók is visszaszoríthatók. Swinglos® nevű módszerét 2008-ban szabadalmaztatta az FCE. A következő fejlesztés a tárolókamrák, folyosók, csomagolóterületek „megtisztítása” az érésgyorsító etiléntől, a harmadik pedig ugyanezeknek a tereknek a fertőtlenítése folyamatos ionizáló sugárzással.
Addig csökkentik az oxigénszintet a légtérben, amíg az alma a fulladás jeleit mutatja, majd egy kicsit több oxigént adagolnak. Ezt a szélsőségesen szabályozott állapotot automatikusan tartja fenn a rendszer a tárolt gyümölcsből érkező élettani jelek alapján, és folyamatosan szabályozza a légtér gázösszetételét. Ennek következtében az alma közel tíz hónapig változatlan állapotban marad, mert annyira lelassul a légzése. Szabályozott légterű tárolás során tonnánként és óránként 45-60 kcal hő keletkezik, dinamikus légtérben pedig 12-18. Érdemes ezt az értéket a sima hűtőtárolás 200-360 kcal-jához hasonlítani! További előny, hogy kisebb a tárolási foltosodás és a húsbarnulás veszélye, és kitárolás után tovább megőrzi minőségét a gyümölcs.
Tárolás vagy áruvá készítés alatt még rövid ideig és alacsony koncentrációban is érzékeny az etilén jelenlétére a kivi, egyes trópusi gyümölcsök és a vágott virágok, valamint néhány zöldségféle. Ezeket gyakorlatilag etilénmentes légtérben kell tartani. A cég berendezése közel nullára képes leszorítani az etilénszintet a légtérben, a gáz katalitikus égetésével. Konverterei óránként 800 köbméter levegő megtisztítására képesek igen alacsony energiafelhasználással, a levegő fölmelegítése nélkül. Ugyanakkor a kezelt levegőben minimálisra csökken a mikroorganizmusok száma, mert hősokkot kapnak a reaktorban. A rendszer teljesen automata és távolról is szabályozható, és tovább finomítják. A cél az, hogy közel nulla ppb (milliárdod rész) etilén legyen a légtérben, amivel tovább javítható a tárolt termények érzékszervi minősége.
Erre a teljesen biztonságos és nagyon hatékony ionizálás módszerét használják, vagyis negatív töltésű ionokat engednek a légtérbe, amelyek elpusztítják a mikrobákat. Az Ionny nevű berendezést az adott térhez kell méretezni, és bárhol elhelyezhető, ahol alacsony csíraszámra van szükség. Másfél-két nap alatt 70-80%-kal kevesebb mikroorganizmus lesz a környezetében. Képes ártalmatlanítani például a H1N1 influenzavírust, a kólibaktériumot, a penészgombákat és a szürkepenészt, valamint az élelmiszerekben előforduló egyes atkafajokat, mint a lisztatka. Nagy előnye, hogy ezt a hatékonyságot úgy lehet elérni, hogy a teremben dolgozók egészségére nincs káros hatással a kezelés, és a termények, valamint a környezet is fertőtleníthető, az energiafogyasztása pedig egy izzólámpáéhoz hasonló.
Mindezek mellett természetesen pontosan szabályozni kell a páratartalmat és a hőmérsékletet a tárolóban, és nagy gondot kell fordítani a megfelelő szigetelésére, ami nagyban befolyásolja a létesítmény energiafogyasztását.