Back to top

Varázsoljunk tavaszt: március elsejei népszokás

A március elsején beköszöntő naptári tavaszt egy kedves hagyománnyal várhatjuk, illetve marasztalhatjuk. Mivel egyébként is kicsit szeszélyes időszakról van szó, egy kis „varázslás” csak segíthet.

Sok népszokás fűződik a tavasz váráshoz
Fotó: wikipedia
Mars isten hónapja

A római mitológiában Mars isten eredetileg természetistenség volt, úgymint a tavasz, a termékenység, a földművelés békeszerető védnöke. Neki tulajdonították a természet ébredését, a termés védelmét a természeti csapások ellen, és a nyáj megóvását a farkastámadások ellen. Később azonban általános termékenységistenné vált, és már nemcsak a növényvilágra és a bőséges termésre volt gondja, hanem a férfierő és a háború szimbólumává is vált.

Talán idővel az emberek félreértették a szerepét, mivel Mars életét ugyan meghatározza a harc, de valójában a tél „démonai”, az elmúlás és a hidegség ellen vívja örök harcát, és mikor győz, ismét kirobbanó lendülettel megindul a fejlődés. A tiszteletére nevezték a tavasz első hónapját Martiusnak, és rendeztek a születésnapján, vagyis március elsején díszes felvonulást.

Egyes országokban készen is kapható a "Márciuska"
Fotó: wikipedia
A Márciuska legendája

Éldegél Romániában egy réges-régi népszokás, melyet már az erdélyi magyarok is szívesen magukévá tettek, sőt amelyet bármely magyar vagy más nép tagja felvehet.

Március 1-jén piros-fehér színű fonalból sodort, bojtban végződő zsineggel átkötött amulettet ajándékoznak az emberek egymásnak, főleg a lányoknak és a nőknek, de a fiúk és férfiak is szívesen hordhatják.

A márciuska a tavaszvárás jelképe. Feltehetően több ezer éves hagyomány, amit néhány néprajzkutató dákó-trák eredetűnek gondol, míg mások római korinak vélik. Az ókori Rómában a Mars istenségnek szentelt hónap első napján ünnepelték meg az új évet. A trákok szintúgy ekkor kezdték az évet tavaszköszöntéssel.

Egyes helyeken a dáko-románok még jelenleg is március első napjaiban ünneplik az agrárújévet, melyhez termésjóslás is kapcsolódik.

A hóvirágok már kinyíltak, hamarosan itt az igazi tavasz...
Fotó: Nagy Zita Réka
A hozzávalók jelentősége

A piros a tavaszt, míg a fehér a telet szimbolizálja, ezek összefonódása jellemző erre a változékony időszakra, amikor egyik nap már tavasz van, míg a másik nap ismét kimutatja a foga fehérjét a tél. Kicsit elvonatkoztatva a vörös jelenti az életet, a szenvedély tüzét, a termékenységet, míg a fehér a hideget, a tisztaságot, az emberi bölcsességet szimbolizálja, tehát a két szín ötvözete a nőies és a férfias minőségek egyesülését, békés egymás mellett élését sugallja.

Az aranyozott fémből készült kitűzőnek hagyományosan kedves, vidámságot előcsalogató formavilága volt, mint pl.: négylevelű lóhere, katica, patkó. Akadtak olyanok, akik maguk készítették el abból, amit a környékükön felleltek. Régészeti leletek szerint a legkorábbi márciuskák festett folyami kavicsok voltak, melyet a nők a nyakukban viseltek. A mai modern mărțișor szinte bármilyen formájú lehet és gyakorlatilag akármilyen anyagból készülhet, azért ez utóbbi tekintetében alapvető kedvenc maradt a porcelán és a fém.

Régen úgy viselték, mint egy talizmánt, mely megvédi viselőjét a gonosztól, hogy azt elkerüljék a betegségek, erős és egészséges maradjon. Természetesen a hozzá kapcsolódó ideológia is változott az idők során, mert manapság inkább tekintik baráti gesztusnak, illetve a szeretet és a tisztelet szimbólumának, mint védő hatású tárgynak.

Viselésének vége olyan jellegzetes tavaszt jelző eseményekhez kapcsolódott, mint a fecskék vagy a gólyák érkezése, a cseresznyefák kivirágzása, a kakukk megszólalása. Annyi bizonyosan állítható, hogy március végén a zsineget egy virágzó fa ágára kötik, hogy szerencsét hozzon és onnantól fogva őszig őt védelmezze. Bulgáriában az első gólya megpillantásakor kell kívánni valamit, levenni, és egy kő alá betenni "Márciuskát"...

2018-ban az UNESCO a világörökségek közé sorolta ezt az életörömet sugárzó szimbólumot, illetve a természet újjászületését gyengéden noszogató szokást. Talán még nálunk is elterjedhet.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Takarmány-ár robbanás – ki fizeti a révészt?

Húsbavágó témát vett terítékre a Portfólió - idei harmadik - Agrár Klub konferenciája. Szakemberek segítségével járták körbe, milyen hatással lesz rövid és hosszú távon az árrobbanás a hazai takarmánypiacra és állattenyésztésre?

Idénymunkások Németországban: nem sikerült rendezni egy fontos kérdést a spárgaszezon kezdetéig

Az eredeti bejelentés szerint a 15. héttől már érvényben kellene lennie a „70 napos szabály” 102 naposra hosszabbításának, azonban a Bundestag még nem hagyta jóvá, mert a kormánypártok nem tudnak megegyezni egy fontos részletkérdésben. Eközben a német gazdaszövetség változatlanul 115 napért száll síkra.

Mikor kezdjük el öntözni?

A fák gyökerei nagy területet hálóznak be a talajban, és a legtöbb vizet és táp­anyagot két időszakban veszik fel: március közepétől május közepéig, illetve augusztusban és szeptemberben. Mindkét időszakban energiaigényes élettani folyamatok játszódnak le a fákban, amit lehetőség szerint nekünk is támogatnunk kell.

Színes-formás sárgarépák

A statisztikai jelentések szerint az utóbbi 10-15 évben egy magyar ember évente átlagosan 6,5-7 kg sárgarépát és petrezselyemgyökeret fogyasztott. Ez egy hétre vetítve 125-135 grammnak, azaz egyetlen sárgarépának felel meg.

A denevérek védelmére és ökológiai szerepére hívja fel a figyelmet a budapesti állatkert

A denevérek védelmére és fontos ökológiai szerepére hívja fel a figyelmet a Fővárosi Állat- és Növénykert a szombati denevérek világnapja alkalmából.

Jelentősen megugrott Kínában a sertéshústermelés

Kína első negyedéves sertéshústermelése az egy évvel korábbihoz képest 31,9%-kal 13,69 millió tonnára emelkedett - derült ki a múlt héten közzétett adatokból, ami két éve a legmagasabb negyedéves mennyiség.

33 milliárd forint támogatás érkezett a szarvasmarha- és juhtartókhoz

Lényegében befejeződött a tejelő tehenek, az anyajuhok és a hízott húsmarha bikák után a tavalyi évben benyújtott termeléshez kötött támogatások kifizetése. Ennek eredményeképpen 33 milliárd forint segíti a gazdálkodókat - tájékoztatott az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára.

Annyi, amennyi benne van!

Én kis kertem címmel képes ismeretterjesztő „élménybeszámolót” jelentetett meg Aszódi János, az ATV-n népszerű Új Mezőgazdasági Magazin szerkesztő-riportere. A könyv számos hasznos tanáccsal, okos tippel, kipróbált recepttel, személyes történettel és sok-sok fotóval mutat be több mint harminc növényt.

Felelős állattartást elősegítő ivartalanítási program indul

Félmilliárd forintos keretösszeggel jelent meg pályázat kutyák azonosító chippel való ellátására, veszettség elleni oltásra, valamint kutyák és macskák ivartalanítására hétfőn falvak önkormányzatai számára - jelentette be az Etyek-Botpusztai állatmenhelyen a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos.

Webinár az antimikrobiális rezisztenciáról

Állatorvosok és állattartók számára rendezett két alkalomból álló online szakmai beszélgetést az Alpha-Vet Kft., ahol a téma szakavatott képviselői segítettek eligazodni az antibiotikumokat érintő szakmai tudnivalók és jogszabályok világában.