Back to top

Az FMC bemutatja: új hatású rovarölő szer a kertészetben

A kertészetben nagyságrendekkel hatékonyabb termesztés folyik, mint szántóföldön, egy négyzetméteren 20-50, de növényházban 70-100 kilogramm termést is betakaríthatnak. Nagyon célzottan, hatékonyan kell megvédeni a növényeket a fertőzésektől, és lehetőség szerint javítani az erőnlétüket.

A soknemzedékes molytetvek nehezen irtható kártevők a növényházakban
Fotó: Wikipedia
Ennek a kihívásnak tesznek eleget az FMC új növényvédő szerei és új stresszkezelő készítménye, melyeket webináriumon mutattak be. A rovarok elleni védekezés sarkalatos kérdés a kertészetben, különösen a hajtatásban, ahol például a molytetvek 10-16 nemzedéke él, de szabadföldön is vannak olyan molyok, amelyek 3-4 nemzedéke szinte folyamatosan károsít.

Ez a hosszú védekezési időszak pedig magában hordozza annak a veszélyét, hogy a kártevők ellenállóvá válnak a gyakran használt készítményekkel szemben.

Egy új növényvédő hatóanyag kifejlesztése hosszú időt vesz igénybe, fontos lenne mindent megtenni annak érdekében, hogy sokáig lehessen használni. Ennek érdekében nagyon fontos, hogy betartsuk a növényvédő szer címkéjén feltüntetett előírásokat, ne használjuk az engedélyezettnél kisebb dózisban és ne használjuk többször, mint amit a gyártó ajánl. Ezen kívül érdemes folyamatosan monitorozni a területet, váltogatni a különböző hatásmódú szereket, és jelezni, ha rezisztenciára utaló jeleket tapasztalunk.

Tavaly robbant be a rovarölő szerek piacára a Benevia®, ami az FMC teljesen új hatásmechanizmusú, antranil-diamid csoportba tartozó Cyazypyr® hatóanyagának a zöldségtermesztők részére javasolt formulációja: kontakt és gyomorméregként a tojásra, lárvákra és kifejlett rovarokra is hat. Rágó és szívó szájszervű kártevők ellen is bevethető, a rovarok izom-összehúzódását gátolja.

A dohánytripsz vírusfertőzést is terjeszt, de a Benevia hatására gyorsan abbahagyja a táplálkozást
Fotó: Wikipedia

Azonnal leállítja a kártevők táplálkozását, a pusztulásukhoz azonban mérettől, fejlettségtől függően hosszabb idő kell.

Különösen nagy előny, hogy a vírusvektor levéltetvek sem táplálkoznak tovább, amit az engedélyezési kísérletekben fluoreszcens festékkel láthatóvá is tettek. A hatóanyaggal érintkező tetvekben nem lehetett látni a megfestett növényi nedvből eredő fluoreszkálást.

A Benevia® burgonyában, káposztafélékben, vörös-, mogyoró- és fokhagymában, gyökérzöldségekben és szamócában használható burgonyabogár, bimbólikasztó, bagolylepkék, molykártevők, tripszek, liszteske, sárgarépalégy és káposztalégy ellen.

Nagy előnye, hogy a nehezen leküzdhető liszteskék minden fejlődési alakja ellen több mint 90% a hatékonysága, és ugyanilyen jól működik a hagymalégy ellen is. Ez az egyetlen készítmény, ami önmagában hatékony a dohánytripsz és a hagymalégy ellen.

Élelmezés-egészségügyi várakozási ideje szamócában egy nap, káposztafélékben 7 nap, a többi kultúrában 14 nap.

Ugyanez a Cyazypyr® hatóanyag található az Exirel® SE rovarölő szerben is, amit cseresznye és meggy védelmére használhatunk várható szükséghelyzeti engedéllyel a foltosszárnyú muslica ellen, 3 napos várakozási idővel.

Szamócában a Benevia élelmezés-egészségügyi várakozási ideje egy nap
Tavaly különösen nagy kárt okozott a tavaszi fagy az egész országban, de más káros környezeti hatások is rendszeresen érik a növényeket. Ilyen a hőség, a napégés, a szárazság, a tartós vízállás vagy akár a viharok. Ma már különböző biostimulátorokkal tudunk enyhíteni ezeken a káros hatásokon, az FMC új készítménye,

a RhizoMagic™ szerves anyagokban gazdag természetes tengerialga-kivonat aminosavakkal, növényi hormonokkal, nitrogénnel, foszforral, káliummal és kiegyensúlyozott mikroelem-tartalommal,

így „három az egyben” terméknek tekinthető.

Zöldségtermesztésben korai kezelésre javasolják, hogy lendületesebb legyen a kezdeti fejlődés és jobban bírják a növények a megpróbáltatásokat. Tavaly üzemi kísérletekben is bizonyított: burgonyában 20%-kal több termést takarítottak be a használatával; paprikában csöpögtetőrendszeren keresztül adagolták viharkárok ellensúlyozására; uborkában a belvízkárokat sikerült kivédeni vele. Könnyen kezelhető, levélre permetezve vagy az öntözéssel kijuttatva is használható, jól keverhető más készítményekkel, növényvédő szerekkel.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Méhekre kockázatos repcetáblákat semmisíttetett meg Baranya megyében a hatóság

Helyi méhészek jelzései alapján több virágzó és virágzás előtt álló repcetáblából is mintát vettek múlt héten a Baranya Megyei Kormányhivatal növényvédelmi szakemberei. A vizsgálatok célja az volt, hogy megállapítsák, az adott növényállományok kockázatot jelenthetnek-e a beporzó rovarokra, méhekre.

Felszaladt néhány plusz kiló a karantén alatt? - Táplálkozási tippek az egész családnak

A karantén, a bezártság, az iskola nélküli napok nagyban megváltoztatták a családok mindennapjait: mozgásszegényebb életmód, felboruló étkezési szokások. A napi feladatok mellett sokkal nehezebb odafigyelni a helyes táplálkozásra.

Idénymunkások Németországban: nem sikerült rendezni egy fontos kérdést a spárgaszezon kezdetéig

Az eredeti bejelentés szerint a 15. héttől már érvényben kellene lennie a „70 napos szabály” 102 naposra hosszabbításának, azonban a Bundestag még nem hagyta jóvá, mert a kormánypártok nem tudnak megegyezni egy fontos részletkérdésben. Eközben a német gazdaszövetség változatlanul 115 napért száll síkra.

Mikor kezdjük el öntözni?

A fák gyökerei nagy területet hálóznak be a talajban, és a legtöbb vizet és táp­anyagot két időszakban veszik fel: március közepétől május közepéig, illetve augusztusban és szeptemberben. Mindkét időszakban energiaigényes élettani folyamatok játszódnak le a fákban, amit lehetőség szerint nekünk is támogatnunk kell.

Színes-formás sárgarépák

A statisztikai jelentések szerint az utóbbi 10-15 évben egy magyar ember évente átlagosan 6,5-7 kg sárgarépát és petrezselyemgyökeret fogyasztott. Ez egy hétre vetítve 125-135 grammnak, azaz egyetlen sárgarépának felel meg.

A bogarak "halálra pisiltetése" lehet az új kártevőirtó módszer

Annak felfedezése, hogy mely hormonok szabályozzák a bogarak veséjében a vizeletképződést, egy napon segíthet a kártevő rovarok, elsősorban a bogarak elleni környezetkímélőbb védekezés kifejlesztésében - jelentették kutatók.

A denevérek védelmére és ökológiai szerepére hívja fel a figyelmet a budapesti állatkert

A denevérek védelmére és fontos ökológiai szerepére hívja fel a figyelmet a Fővárosi Állat- és Növénykert a szombati denevérek világnapja alkalmából.

Annyi, amennyi benne van!

Én kis kertem címmel képes ismeretterjesztő „élménybeszámolót” jelentetett meg Aszódi János, az ATV-n népszerű Új Mezőgazdasági Magazin szerkesztő-riportere. A könyv számos hasznos tanáccsal, okos tippel, kipróbált recepttel, személyes történettel és sok-sok fotóval mutat be több mint harminc növényt.

Egy indiai hangyafaj képes összezsugorítani, majd visszanöveszteni az agyát

Egy Indiában honos hangyafaj egyes dolgozói képesek összezsugorítani az agyukat és felduzzasztani a petefészküket, hogy királynőjük halála esetén biztosítsák a kolónia túlélését, és ha valamilyen okból ez az "álkirálynői" státuszuk megszűnik, belső szerveik visszaalakulnak eredeti állapotukba - állapították meg a kutatók.

Őrült méhsűrűség: Amerika „kenyeres kosarában”

A méhállományok egymás melletti összezsúfolása, az egy területre koncentrált nagy méhsűrűség sok veszéllyel jár együtt. Gondoljunk csak napjaink COVID19-fertőzésére, mely pillanatok alatt szétterjedt a világon. De a pandémia előtt is tudtuk, hogy például a menekülttáborok és a menedékhelyek a betegségek, a feszültség és a szociális problémák kirobbanásának táptalajai.