Back to top

A Mecsek oldalában virágzik a mandula

Az idei nagyon enyhe tél melegrekordokkal búcsúzott február 26-án, az első tavaszi hétvégére viszont visszatér a tél. Milyen állapotban várják a gyümölcsfák a fagyokat? A legmelegebb hazai termőtájakon gazdálkodókat kérdeztük. Pécs környékén és a Balaton déli partján a kajszi rózsaszín bimbós állapotban van, a Mecsek oldalában virágzik a mandula.

Fotó: Horváth Csilla
Amikor ilyen szép, napsütéses az idő, rohamosan fejlődnek a bimbók, egyre érzékenyebbé válnak a hidegre. Pécs környékén már az alma és a körte is közel van a rügypattanáshoz, az őszibarack rügyei pedig nyílnak, a kajszi pirosbimbós állapotban van, tudtuk meg Pillmann Gábor kertészmérnöktől. A Danic Kft. ültetvényeiben

napokon belül sor kerül a lemosó permetezésre, és a várható fagy után ismét fognak rézzel permetezni, hogy megelőzzék a fagysérüléseken keresztül fertőző betegségeket.

Száraz az idő, eddig nem fertőz a monília vagy a varasodás, most a fagyveszély a legnagyobb, de ha nem haladja meg a mínusz 4-5 C-fokot, azt még kibírják a kajszifák.

Tavaly a cég ültetvényeiben 90 százalékos fagykár volt.

A Balaton déli partján is nagyon előrehaladott a kajszi fejlődése, Antyipenkó Beáta szaktanácsadó szerint fajtától függően a pirosbimbós állapot végén vagy még az elején tartanak. Boldogkőváralján viszont, ahol ugyancsak dolgozik, még zártak a rügyek, megvan a szokásos 7-10 napos fejlődésbeli különbség a két termőhely között.

Az idén még korábban kezdett fejlődni a kajszi, mint tavaly,

de ha jön a hideg, elhúzódik a virágnyílás. Ha viszont folyamatosan szép napsütés és több mint 10 C-fok lesz, a piros bimbóból gyorsan fehér bimbó, majd kinyílt virág lesz. A kajszivirág egy nap alatt kinyílhat a fehérbimbós állapotból, és akkor már nagyon érzékeny a hidegre.

Pirosbimbós állapot kajsziban
Fotó: Horváth Csilla

A jelenlegi pirosbimbós állapotban mínusz 5-6 C-fokot még kibírnak a fák,

egyelőre nem készülnek fagyvédelemre a Balaton Fruit Kft. ültetvényeiben. Az előrejelzések ugyanis még nem fenyegetnek mínusz 10 C-fok alatti hideggel.

Tavaly a fagykár miatt a szokásos termés harmadát tudták csak betakarítani, annak ellenére, hogy fagyvédelmi gyertyákkal fűtötték az ültetvényeket. A védekezés hatására 70 százalékos termést értek el, másutt viszont, ahol nem tudtak fűteni, csak a fák tetején volt néhány szem gyümölcs. Nemcsak a fagy, hanem a hosszú hideg időszak is károsította a kajszit, nem volt jó a termékenyülés például a Bergerouge fajtánál. Boldogkőváralján viszont csak a völgyek alján lévő kajszisok károsodtak, a dombtetőkön lévő ültetvényeken teljes termést lehetett szedni.

Melegben gyorsan fejlődnek a virágrügyek
Fotó: Horváth Csilla

Az utóbbi években a meleg fekvésekben lévő ültetvények és a korábban virágzó fajták vannak még nagyobb veszélyben,

Balatonvilágoson 2015-ben és tavaly egyharmados termést értek el, 2018-ban pedig teljes fagykárt szenvedtek.

A növények mellett a kártevők is ébredeznek, mondta Illés Attila szaktanácsadó, készülhetünk a körte-levélbolha és a bimbólikasztó korai megjelenésére. Utóbbit már most kereshetjük kopogtatásos módszerrel, és ha találunk egyet, permetezni is kell ellene.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Felszaladt néhány plusz kiló a karantén alatt? - Táplálkozási tippek az egész családnak

A karantén, a bezártság, az iskola nélküli napok nagyban megváltoztatták a családok mindennapjait: mozgásszegényebb életmód, felboruló étkezési szokások. A napi feladatok mellett sokkal nehezebb odafigyelni a helyes táplálkozásra.

Idénymunkások Németországban: nem sikerült rendezni egy fontos kérdést a spárgaszezon kezdetéig

Az eredeti bejelentés szerint a 15. héttől már érvényben kellene lennie a „70 napos szabály” 102 naposra hosszabbításának, azonban a Bundestag még nem hagyta jóvá, mert a kormánypártok nem tudnak megegyezni egy fontos részletkérdésben. Eközben a német gazdaszövetség változatlanul 115 napért száll síkra.

Mikor kezdjük el öntözni?

A fák gyökerei nagy területet hálóznak be a talajban, és a legtöbb vizet és táp­anyagot két időszakban veszik fel: március közepétől május közepéig, illetve augusztusban és szeptemberben. Mindkét időszakban energiaigényes élettani folyamatok játszódnak le a fákban, amit lehetőség szerint nekünk is támogatnunk kell.

Színes-formás sárgarépák

A statisztikai jelentések szerint az utóbbi 10-15 évben egy magyar ember évente átlagosan 6,5-7 kg sárgarépát és petrezselyemgyökeret fogyasztott. Ez egy hétre vetítve 125-135 grammnak, azaz egyetlen sárgarépának felel meg.

A bogarak "halálra pisiltetése" lehet az új kártevőirtó módszer

Annak felfedezése, hogy mely hormonok szabályozzák a bogarak veséjében a vizeletképződést, egy napon segíthet a kártevő rovarok, elsősorban a bogarak elleni környezetkímélőbb védekezés kifejlesztésében - jelentették kutatók.

A denevérek védelmére és ökológiai szerepére hívja fel a figyelmet a budapesti állatkert

A denevérek védelmére és fontos ökológiai szerepére hívja fel a figyelmet a Fővárosi Állat- és Növénykert a szombati denevérek világnapja alkalmából.

Annyi, amennyi benne van!

Én kis kertem címmel képes ismeretterjesztő „élménybeszámolót” jelentetett meg Aszódi János, az ATV-n népszerű Új Mezőgazdasági Magazin szerkesztő-riportere. A könyv számos hasznos tanáccsal, okos tippel, kipróbált recepttel, személyes történettel és sok-sok fotóval mutat be több mint harminc növényt.

Hazai virágkertészet: Egyre nagyobb szükség lesz rá

Változások a technológiákban 2021 címmel szemináriumot szervezett a Flora Hungaria Nagybani Piac. A járványhelyzetre való tekintettel az előadásokat kizárólag online közvetítés formájában lehetett követni. Az előadók számára is szokatlan, fizikai közönség nélkül megrendezett esemény sok szakmai újdonságot tartogatott az érdeklődőknek.

Aszály, fagy, covid – ezzel küzd a növénytermesztés Mezőfalván is

A tavalyi aszály idején jó technológiával elég sok vizet sikerült a talajban még májusban is megőriznie a mezőfalvai szakembereknek, most azonban talajaikban sokkal kevesebb a víz, és az a vetéseken is meglátszik.

Gyökeres változást hozott az eső – Növényvédelmi előrejelzés 16. hét

Negyedéve tartó szárazság szakadt meg április közepén, és bár a tavaszi aszályt csak átmenetileg csökkenti a lehulló eső, a moníliás virág- és hajtásfertőzés kórokozójának növénybe hatolását annál jobban elősegíti. A fák a virágzás idején a legfogékonyabbak, de csapadékos tavaszon a fiatal hajtások érzékenysége is megnő, emiatt a védekezéseket a virágzási időszak után is folytatni kell. Az esővel erősödhet a varasodásveszély is.