Back to top

Szorongásra ölelgessünk tehenet

Az ötlet egyszerű: Öleljen meg egy tehenet, hogy megfeledkezzen a problémáiról. A tehenek ölelése lassan világméretű wellnesstrend lesz - Hollandiában, az Egyesült Királyságban, Svájcban és az USA-ban már van néhány farm, amely ilyen szolgáltatást kínál. Az indiai Gurugramban egy civil szervezet nyitott „bújjuk a tehénhez” központot - írja az India Times nyomán az interestingengineering.com.

Kutatások szerint a simogatás jó embernek, állatnak egyaránt
Fotó: pixabay.com
A terápiát úgy tervezték meg, hogy az a lehető legnyugtatóbb legyen azon városiak számára, akik szenvednek a forgalmas városi élettől és alternatív gyógymódokat keresnek az elméjük megnyugtatására. A terápia része a tehén simogatása és masszírozása, az ölelés és az is, hogy csak üldögélünk a tehén társaságában. A fő cél, hogy a tehén átölelése elfeledtesse a problémáinkat.

A terápiás központot létrehozó civil szervezetet egy nyugalmazott állami tisztviselő, egyben az indiai Állatvédelmi Tanács (GWTA) volt elnöke vezeti, aki azt állítja, hogy a tehén simogatása gyógyító erejű lehet:

„Az, ha hozzábújunk egy tehénhez, nemcsak csökkenti a szomorúságot, a szorongást és mindenféle feszültséget, hanem a légzőszervi betegségeket, a vérnyomást, a gerincfájdalmat, a szívproblémákat, a depressziót gyógyítja is.”

Sachin Deol, projektmérnök azonban a Logical Indian című lapban kijelentette, hogy a pozitív eredmények nem garantálhatók, mivel „minden emberi test másképp reagál”.

Fotó: pixabay.com
Számos kutatási beszámoló jelent már meg a világ különböző tájain arról, hogy például a kutyánk vagy macskánk simogatása növeli a pozitív érzéseket és csökkenti a stresszt: ugyanis a simogatás növeli az oxitocin nevű hormon mennyiségét az emberi szervezetben. Ezek alapján a BBC szerzői úgy vélik, a nagyobb állat simogatása fokozza ezt a jóérzést.

Sőt, úgy tűnik, hogy az érzés kölcsönös. Noha a teheneknek nincsenek munkahelyi problémáik, az ölelést és a masszázst élvezik - derül ki a Journal Applied Animal Behavior Science folyóiratban megjelent 2007-es tanulmányból. E beszámoló szerint a tehenek mély relaxációs állapotba kerülnek, amikor a nyakuk területét és a hát felső részét simogatják.

„Pszichológusként és olyan emberként, aki maga is megtapasztalta, állítom, hogy a tehenekkel való együttlét rendkívüli terápiás hatással bír.

Benne ragadunk a mókuskerékben, és a szorongásunk egyre erősebb. Egy érzelmes állattal lenni, aki nem ítélkezik és feltétel nélkül szeret, csodákat tesz. Az a melegség és odaadás, amelyet velük érezhetünk, gyógyítóbb, mint bármilyen pszichoterápia.” - mondja Dr. Ritu Dangwal, az indiai NIIT Egyetem docense, aki rendszeresen jár a gurugrami Sadgranában található állatmenhelyre, ilyen terápiára – írta az India ma.

Nem minden fajta tűri így az idegeneket
Fotó: pixabay.com

Mindehez csak azt tehetjük hozzá, ha valaki hazánkban tervezne ilyen farmot létrehozni, eszébe ne jusson a szilaj magyar szürke marhát ölelgetni.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/interestingengineering.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ez a mogyoróallergiánál is komolyabb gond lehet

Amerikai orvosszakértők szerint még a diófélék okozta allergiánál is komolyabb problémát okozhat egy egyre szélesebb körben jelentkező allergiás megbetegedés. A statisztikai adatok arra utalnak, hogy az öt év alatti gyerek között kétségbeejtően magas a tehéntej-allergiások száma - egyelőre csak az ad reményt, hogy a többségük "kinövi".

Felszaladt néhány plusz kiló a karantén alatt? - Táplálkozási tippek az egész családnak

A karantén, a bezártság, az iskola nélküli napok nagyban megváltoztatták a családok mindennapjait: mozgásszegényebb életmód, felboruló étkezési szokások. A napi feladatok mellett sokkal nehezebb odafigyelni a helyes táplálkozásra.

Takarmány-ár robbanás – ki fizeti a révészt?

Húsbavágó témát vett terítékre a Portfólió - idei harmadik - Agrár Klub konferenciája. Szakemberek segítségével járták körbe, milyen hatással lesz rövid és hosszú távon az árrobbanás a hazai takarmánypiacra és állattenyésztésre?

Idénymunkások Németországban: nem sikerült rendezni egy fontos kérdést a spárgaszezon kezdetéig

Az eredeti bejelentés szerint a 15. héttől már érvényben kellene lennie a „70 napos szabály” 102 naposra hosszabbításának, azonban a Bundestag még nem hagyta jóvá, mert a kormánypártok nem tudnak megegyezni egy fontos részletkérdésben. Eközben a német gazdaszövetség változatlanul 115 napért száll síkra.

Jelentősen megugrott Kínában a sertéshústermelés

Kína első negyedéves sertéshústermelése az egy évvel korábbihoz képest 31,9%-kal 13,69 millió tonnára emelkedett - derült ki a múlt héten közzétett adatokból, ami két éve a legmagasabb negyedéves mennyiség.

33 milliárd forint támogatás érkezett a szarvasmarha- és juhtartókhoz

Lényegében befejeződött a tejelő tehenek, az anyajuhok és a hízott húsmarha bikák után a tavalyi évben benyújtott termeléshez kötött támogatások kifizetése. Ennek eredményeképpen 33 milliárd forint segíti a gazdálkodókat - tájékoztatott az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára.

Felelős állattartást elősegítő ivartalanítási program indul

Félmilliárd forintos keretösszeggel jelent meg pályázat kutyák azonosító chippel való ellátására, veszettség elleni oltásra, valamint kutyák és macskák ivartalanítására hétfőn falvak önkormányzatai számára - jelentette be az Etyek-Botpusztai állatmenhelyen a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos.

Őrült méhsűrűség: Amerika „kenyeres kosarában”

A méhállományok egymás melletti összezsúfolása, az egy területre koncentrált nagy méhsűrűség sok veszéllyel jár együtt. Gondoljunk csak napjaink COVID19-fertőzésére, mely pillanatok alatt szétterjedt a világon. De a pandémia előtt is tudtuk, hogy például a menekülttáborok és a menedékhelyek a betegségek, a feszültség és a szociális problémák kirobbanásának táptalajai.

Webinár az antimikrobiális rezisztenciáról

Állatorvosok és állattartók számára rendezett két alkalomból álló online szakmai beszélgetést az Alpha-Vet Kft., ahol a téma szakavatott képviselői segítettek eligazodni az antibiotikumokat érintő szakmai tudnivalók és jogszabályok világában.

Húsz-huszonötszázalékos drágulás jöhet a hús árában

Hosszú válságot is okozhat a takarmányárak nagyságrendileg 30 százalékos emelkedése, amit a termelők a termékeik árában is szeretnének érvényesíteni.