Részletes fotógalériánkat ide kattintva találja.
„A magyar szürke szarvasmarháink a hátukon hozták be a havat, ami azt jelenti, hogy az utolsó percekig kitartottunk a legelőn, így a puszta gyönyörűen meg lett rágva az elmúlt évben” – magyarázta lapunknak Medgyesi Gergely, a Hortobágyi Nonprofit Kft. ügyvezetője. Szavai szerint, miután tavaly december elején bekerültek az állatok a téli szálláshelyeikre, szinte azonnal megkezdődtek az ellések. Akkor úgy vélték, az ellési időszak végére – február közepére – akár a 900-at is elérheti a születendő borjak száma, melyek többsége mostanra már világra is jött.
Ez azért fontos, mert a magyar szürke szarvasmarhák esetében különféle apai vonalakon keresztül történik a tenyésztés – Hortobágyon a „B”, a „C”, az „M”, a „T” és a „V” vonalak szerint. Azonban ezeken belül a bikák genetikai távolsága erősen lecsökkent. Szeretnénk a vonalakon belüli, illetve azok közti távolságot is növelni. Biztos vagyok benne, hogy nagyon szép jószágokat kapunk majd, s a fajtára nézve is előnyös változások következnek majd be” – folytatta Meggyesi Gergely. Ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy a különbségek leghamarabb két év múlva lesznek észrevehetők a természetes úton, illetve az örökítőanyag használatával fogant, jelenlegi ellési időszakban született borjak között.

Szavai szerint a legtöbb feladatuk a decemberi időszakban volt, amikor az ellések zöme zajlott. A fülszámozáson, illetve az állategészségügyi kezelések elvégzésén túl a napi munka legnagyobb részét a szalmával történő aljázás, illetve a takarmányozás jelenti. „A legfőbb összetevő a szenázs. A lucerna zölden van bebálázva, ami jobb tejhozamot eredményez és a borjakat is jobb kondiban tartja” – árulta el.
