0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Már nyolc éve ünnepeljük a „Vadvilág Világapját”

Az ENSZ közgyűlése 2013-ban, a veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelméről szóló egyezmény (CITES) aláírásának 40. évfordulója alkalmából az egyezmény aláírásának napját, március 3-át a Vadvilág Világnapjává (World Wildlife Day) nyilvánította.

Azóta ezen a napon világszerte Földünk vadon élő állat- és növényvilágát ünnepeljük, illetve a veszélyeztető tényezők, különösen a nemzetközi kereskedelem elleni fellépés fontosságára hívjuk fel a figyelmet.

Az állatok, növények és a belőlük készült különféle termékek nemzetközi kereskedelme napjainkra olyan méreteket öltött, hogy éves világpiaci forgalma eléri a 160 milliárd amerikai dollárt és évente több százmillió egyedet érint a világon.

A gyakran hamis ígéretekkel gerjesztett vásárlói igények kielégítésére az állatokat és növényeket a természetes élőhelyükről gyűjtik be, egyre több fajt sodorva ezzel a kihalás szélére. A CITES mára már több mint 36000 állat- és növényfaj, valamint azok részeinek, származékainak (pl. elefántcsont, korall, kaviár, hüllőbőrből készült táskák, faanyag) kereskedelmét szabályozza.

A vadon élő állat- és növényfajok határokon átnyúló, illegális kereskedelméből származó haszon évente 8–20 milliárd euró közé tehető. A gyakran nemzetközi szervezett bűnözői csoportok által irányított feketekereskedelem e válfaja világszinten is az egyik legjövedelmezőbb bűncselekménnyé vált. Szerencsére a vadon élő állatok és növények jogellenes kereskedelmének visszaszorítására a közelmúltban világszerte egyre nagyobb figyelmet szentelnek, hiszen az illegális kereskedelem beláthatatlan következménnyel jár, fajok kipusztulásáért felelős, óriási gazdasági károkat okoz, és a Föld egyes régióinak biztonságát is veszélyezteti.

Tekintettel arra, hogy az Európai Unió a vadon élő állat- és növényfajok egyik legnagyobb felvevő piaca, hazánknak – földrajzi fekvéséből adódóan –kiemelkedő szerepe van a nemzetközi forgalom ellenőrzésében.

Mint az Európai Unió egyik olyan országa, melynek külső EU határai is vannak, rajtunk keresztül vezet az egyik legjelentősebb Afrikát, Nyugat-Ázsiát, a Balkánt a nyugat és észak európai felvevőpiacokkal összekötő szárazföldi szállítási útvonal, az ún. balkáni útvonal. Éppen ezért óriási a felelősségünk az illegális szállítmányok kiszűrésében és a jogellenes tevékenységek felderítésében.

Az elmúlt évek során az ellenőrzésben résztvevő hatóságok munkájának köszönhetően több olyan jelentős felderítés is történt, amellyel ritka és veszélyeztetett fajok, például hazánkban védett ragadozómadarak, vagy Mexikóból származó, ritka kaktuszok becsempészését, illetve értékesítését akadályozták meg a hatóságok.

A jogellenes kereskedelem elleni küzdelemhez elengedhetetlen a különböző hatóságok és a bűnüldöző szervek együttműködése.

Az Agrárminisztérium, mint a szakterületért felelős tárca aktívan segíti ezt a munkát és elkötelezett a veszélyeztetett fajok védelmében. Fontos hangsúlyozni, hogy felelősségteljes viselkedéssel mindenki tehet és kell is tennie azért, hogy a kereskedelem miatt ne kerüljenek fajok a kihalás szélére, például azzal, hogy nemet mond a különleges állati és növényi szuvenírekre és egzotikus állatot vagy növényt csak akkor vásárol, ha az megbízható tenyésztőtől vagy kertészetből származik, és rendelkezik a megfelelő engedélyekkel.

Forrás: Agrárminisztérium