Back to top

Zöld sziget a Gellért-hegyen

Az idén országos díjat kapott Gellért-hegyi kertjére Molnár István Mihály, cikkünk szerzője. Fajtákról és növényvédelemről osztja meg tapasztalatait.

Kis történelmi visszatekintés: a híres budai borvidék részeiként Óbuda, Várhegy, Tabán, Nap-hegy, Gellért-hegy, Sashegy lankáin valaha összefüggő, gondosan megművelt szőlőkultúra dísz­lett. Egy korabeli, alig ismert 1850-es feljegyzés alapján a Gellért-hegyen (ami régente Pesti-hegy, Kelen-hegy néven szerepelt) Európa-szerte ismert, 1400 fajtát számláló szőlőbemutató pompázott.

Az 1880-as évek második felében teljesen elpusztította a borvidéket az egész Európán végigsöprő filoxéravész.

A nagy hatalmú Közmunka Tanácsnál felvetődött a hegy teljes erdősítésének terve, de a 19-20. század fordulóján megkezdődött a terület felparcellázása, így alakultak ki kezdetben az elszórt házak, később villasorok, sőt paloták is, legtöbbjükhöz nagyméretű kertek tartoztak.

A Magyarország legszebb konyhakertjei országos versenyen vegyes zártkert kategóriában kapott díjat Molnár István Mihály

Az utókor emlékoszloppal adózott a Kemenes—Kelenhegyi út sarkán a régmúlt, főleg sváb szőlőmívelők emlékének. A Gellért-hegy mintegy 29, tágabb értelemben 41 hektárnyi területét 1997-ben természetvédelmi övezetté nyilvánították.

A 2020-ban országos versenyen is induló kert elődeim idején francia kertként díszlett, majd a II. világháború és az azt követő évek mindent elsodortak. Szokásjog alapján és felmenőim iránti tiszteletből 1972 óta művelem a semmiből létrehozott, közel 2000 négyzetméteres területet.

Tudatosan, de főleg ráérezve igyekeztem a területet egy mai divatos, de fontos szónak, a biodiverzitás szellemének megfelelve kialakítani.

Így a lombos haszonfák, fertődi bogyósok, tűlevelűek, díszbokrok, díszfák mellett jut némi terület az idény szerinti zöldségféléknek, de nem marad el némi virág, ahogy a híres Gellért-hegyi orgona sem. Az összes fajták számát tekintve 40-50 növényem van, ezért pályázatom címeként megadhattam a Hóvirágtól a naspolyáig elnevezést.

A kertben örökzöldek, dísznövények és gyümölcsfák is helyet kaptak
A kertészkedők életét ebben az évben is végigkísérték a kirívóan szélsőséges időjárási viszonyok, amelyek a klímaváltozás irányába mutatnak. Felcserélt évszakok, januári, februári tavasz, majd átmentünk ismét a télbe a május végi fagyokkal. Helyenként hónapokig tartó aszály, özönvízszerű esők, szélviharok, többszöri jégesők tették próbára a munkálkodókat. 2020. június 14-én lecsapott az év zivatara, sokórás esővel kísért puha szemcsés jég kíséretében, majd még két alkalommal volt jégeső.

Közellenségek

Az üvegházi liszteske vagy molytetű, ami nevével ellentétben a felmelegedő idő miatt szabadföldön is károsít, fertőzési kapukat nyitva főleg a málnán, de a mogyoró érőfélben lévő terméseit is megleli.

A környezetvédő ragadós, sárga lapokat vetettem be sikeresen gyérítésükre.

Vándorpoloska vagy zöld poloska polifág inváziós kártevő, szívogatásával szintén további károk okozója. A megfigyelések szerint Magyarországon 2002-ben jelent meg első ízben.

A spanyol óriás meztelencsiga gradációja talán összeomlik, kertemben ebben az évben nem találtam.

A jég és szélverés okozta akár mikrosérüléseken keresztül is tovább pusztítanak a gombakórokozók és a kártevők. A nagyobb, láthatóan sérült gyümölcsöket megsemmisítettem.

Kedvenceim

Legkedvesebb növényeim a gyümölcsfák és a fertődi bogyósok, amelyeket szívből ajánlok hobbikertész társaimnak is. Az őszi telepítések mellett döntöttem. Nem vettem út menti árusoktól olcsónak tűnő szaporítóanyagot, de egyes kisebb kertészetek kupacba hányt, vírusmentességet nem igazoló csemetéit sem.

Gyümölcsfáim ősi magyar eredetűek, messzemenőkig rezisztens fajták.

Az idei naspolyatermés
2019 őszén és 2020 tavaszán nem végeztem el még a lemosó permetezéseket sem. Egy kecskeméti, igen neves faiskolában vásároltam a szabadgyökerű oltványokat, a vételnél szóban és írásban is hasznos tanácsokat kaptam. Az évek során a gyümölcsökön, a hajtásokon és a lombozaton nem léptek fel olyan mértékben a károsítók, hogy permeteznem kellett volna. Lombtrágyát, tápanyag-utánpótlást gyökérzónába is adagoltam a fáknak.

Meggyfajtám igen korai, minden évben szépen terem; fagykárom nem volt. Az érési idő miatt a cseresznyelégy nem tudta károsítani. Későbbi fajtáknál érdemes a légy felléptét ragadós sárga lappal figyelemmel kísérni.

Málnafajtáim a Fertődi zamatos és a Julcsi. Már nyár közepén tovább tudtam telepíteni az új sarjakat.

A letermett vesszőket talajszintig tőből visszametszettem, a friss hajtásokat 70-80 cm-re vágtam vissza, bokronként 4-5 vesszőt meghagyva.

Ribiszkéből a Fertődi 1 fajtát ültettem. Az öreg ágak teremnek, az új hajtásokat érdemes kimetszeni. A levelek fonákján nyár közepén csekély mértékű atkafertőzést láttam, a kártevőket mechanikusan eltávolítottam. Ez 12-15 tőnél még megoldható, újabb betelepülést nem észleltem. A tövek 12-15 évesek, ideje cseréjükről gondoskodni. Vegetatív úton is sikerült tovább szaporítani, de érdemesebb új anyagot vásárolni. A piros mellett néhány fehér és fekete gyümölcsöt termő növényem is van. Finom málna-ribizli vegyes zseléket készítettünk belőlük.

A Cosford mogyoró nagytétényi szelektálásából származó anyagot ültettem. Díszfaként, díszbokorként is megállják helyüket, a lombozat színe szép.

A bokrok évente csaknem másfélszeresére terebélyesednek.

Egylaki növény, érdemes több fát telepíteni egymás mellé. Talán a vízhiány miatt a magbél kisebb, de a madarak és rájáró mókuspár így is kedveli. A mogyoróormányos kártétele csekély volt.

Vigyázzunk a kert élőlényeire, különösen a sünökre, készítsünk számukra telelőhelyet

Kései érésű a Kieffer körte, leszedés után érdemes tovább érlelni. A gyümölcs színe igen szép, íze finom. A fa alakja tetszetős, vízhajtásokat elenyésző számban növeszt. Utóérlelésénél egy idő után már nem puhul tovább, jó néhány hétig eláll. Amikor ültettem, sajnos csupán egy oltványt vásároltam. A Nyári fontossal egyetemben a kert egészséges fáinak mintaképei.

Nyári fontos, az igazi rétesalma. Kompótnak, pürének elkészítve is kiváló. Íze savasba hajlik, a gyümölcs kissé viaszos, így sokáig eláll. Több mint egy hónapig szedhető folyamatosan. Két sudarúvá alakítottam a fát.

Terméskötődése minden évben szépen alakult, a gyümölcsök elhelyezkedése egyenletes volt, néhány szemet kellett csak kézzel ritkítanom.

A fa évi növekedése látványos. A zöld almalevéltetű és a levélpirosító tetű nem találta meg.

Molnár István Mihály

Forrás: 
Kerti Kalendárium
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kerti Kalendárium 2021/1-2 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Mit játszik az Ökocsiga?

Egy természetszerető óvónő és egy fáért rajongó, ügyes kezű ezermester találkozásából és színes ötleteikből született az Ökocsiga játszóház. A fantáziadús családi vállalkozást legegyszerűbben talán természet-, gyerek- és állatbarát tevékenységként lehetne bemutatni.

Hogy visszaálljon az eredeti állapot

A Peszéri-erdő a Duna-Tisza köze fajokban leggazdagabb erdeje, kiemelt jelentőségű természetmegőrzési terület.

Tavaszi lemosó permetezés

A nyugalmi időszak végen, a szőlő téli metszését követően elvégzett lemosó permetezéssel sok fontos szőlőkarósító tavaszi kártételét, elsődleges fertőzését akadályozhatjuk meg. Például a szőlőlisztharmat kórokozója micéliummal a rügyekben és ivaros termőtestekkel a tőke fás részein, törzsön, kordonkarokon megtapadva telel át. Itthon az ivaros termőtestekből induló fertőzés dominál.

Ilyen még nem volt: umami ízű lila paradicsom

Megjelenésében és beltartalmában is egyedi terméket vezet be a piacra a Syngenta. A sötétlila bogyójú, umami ízélménnyel megajándékozó koktélparadicsomot YOOM™ néven forgalmazzák. Az izgalmas ízű, színű csemegét hazánkban kizárólag a Trivega Kft. termesztheti, a fogyasztók pedig 250 grammos, fenntartható erdőgazdálkodásból származó alapanyagokból készült tálcás kiszerelésben vásárolhatják meg.

Hullámzó hőmérséklet: gondok és gondolatok

A furcsa és elkeserítő időjárású tél végén próbáltam találó közmondást keresni a múlt népi bölcsességéből. O. Nagy Gábor egyetlen igazi, faggyal kapcsolatos adatát találtam: „Majd ha fagy, hó lesz nagy, majd ha zöldre virágzik, kékre fagy”. Az idén januártól sokféle meglepetés érte a gazdákat: összekeveredett a késő ősz, az alig tél és a kora tavasz.

Természetközeli kertek európai díjára lehet pályázni

Olyan innovatív, fenntartható, példaértékű projekteket díjaznak amelyek természetközeliek, környezetbarátak és társadalmi és gazdasági szempontból is kiemelkedőek. A díjra minden európai nemzet kertészeinek, tervezőinek, közösségeinek, oktatási intézményeinek és egyesületeinek szól.

Gyógynövények - Nem is gondolnánk…

A világon rengeteg, megközelítőleg 12 000 gyógynövényfaj él, ebből hazánkban 300-350-et használtak kisebb-nagyobb jelentőséggel történelmünk során. Jól látszik, hogy a körülbelül 30 gyakori, közismert gyógynövényen túl még sok olyan növény él hazánkban, amelyek valamilyen gyógyhatással, vagy kedvező élettani hatással rendelkeznek. Néhány meglepő képviselőjüket mutatjuk be.

Franciaországnyi természetes erdő nőtt az elmúlt húsz évben

Franciaország méretű erdő nőtt természetes módon a világon az elmúlt 20 évben - állapította meg műholdas adatok alapján a Természetvédelmi Világlap (WWF) kutatócsoportja.

Bőrök növényekből: nem muszáj állatot ölni a bőrcipőért

A növényi bőrökkel nem csak az állatvédőket és vegetáriánusokat célozzák meg, hanem mindenkit, aki lelkifurdalás nélkül szeretne bőrcipőt viselni vagy bőrtáskát hordani. Mangóból, almából, ananászból és kaktuszból is készül alternatív bőr, sőt eredetileg a linóleum is egy természetes, lenolaj alapú anyag...

Amit a növényútlevélről tudni kell

Az új növényegészségügyi szabályozás célja a növényi kártevőkkel és betegségekkel szembeni hatékonyabb védekezés, hogy biztonságosabbá váljon a kereskedelem, és csökkenjen a károsítók unió területére való behurcolásának és elterjedésének kockázata.