Back to top

A Facebook-on árulják az amazóniai esőerdőt

Igaz, nem egy tételben, csak részleteiben, de árulják. A BBC újságírói felfedezték, hogy a Facebook Marketplace szolgáltatásán illegálisan árulnak védett esőerdőket Brazíliában. Néhány ajánlat műholdas fényképekkel és GPS-koordinátákkal rendelkezik. Az őslakosok a Facebook-nál reklamáltak.

Az illegálisan értékesíteni kívánt területeket őslakos törzsek lakják, és védelem alatt állnak. Az eladási ajánlatok többsége az esőerdővel sűrűn benőtt Rondônia államban található, az egyik eladó például ezer futballpályányi területet kínál megvételre.

A BBC újságírói négy hirdetővel szerveztek  találkozót egy titkos ügynök segítségével, aki gazdag befektetőket képviselő ügyvédnek adta ki magát.

Az egyik eladó telek egy rezervátumban található, amelyet az őshonos Uru Eu Wau Wau törzs 200 tagja lakja, a területért 16 400 dollárt kérnek . Azt állította, hogy a kínált föld darab lakatlan, és a legközelebbi indián falvak körülbelül 50 km-re vannak.

Az eladók többsége nyíltan elismeri, hogy nincsenek olyan dokumentumok, amelyek bizonyíthatnák, hogy az általuk kínált telkek a tulajdonukban vannak. Az újságírók megmutatták a Facebookon közzétett hirdetést az Uru Eu Wau Wau törzs vezetőjének. A férfi megerősítette, hogy a megjelölt területet a közösség vadászatra, horgászatra és gyümölcsszedésre használja. Hozzátette: nem ismerem ezeket az embereket, úgy gondolom, hogy céljuk a védett területeken történő erdőirtás. Mondhatni úgy, hogy erdőirtást végeznek az életünk kárára.

A potenciális befektetők által alkalmazott közös stratégia a helyi politikusok között végzett lobbi tevékenységet követően a védett terület státusának megszüntetése, majd az esőerdők kivágása.

A "földinvázió" alapja az a tény, hogy a fák kivágása után a terület nem az eredeti célját szolgálja tovább, és akkor legálisan megvásárolható a kormánytól. Magas rangú tisztviselők és politikusok is részt vesznek ebben a gyakorlatban.

Indián őslakosok az esőerdőben (illusztráció)

Amikor a BBC újságírói megkeresték és kérdést tettek fel Ricardo Sallesnek, a brazil kormány környezetvédelmi miniszterének, ő arról beszélt, hogy Jair Bolsonaro elnök kormánya mindig egyértelművé tette, hogy minden bűncselekménnyel, beleértve a környezetvédelmi bűncselekményeket is, zéró toleranciát tanúsít.

Eközben a Bolsonaro-kormány 40 százalékkal csökkentette az erdőirtás szabályozásáért felelős szövetségi Ibama ügynökség költségvetését.

Salles szerint a koronavírus-járvány akadályozza a bűnüldöző szerveket, és a tagállami kormányok is felelősek az erdőirtásért. Azt mondta, a kormány idén elindította a Verde Brasil 2 műveletet, amelynek célja az erdőirtás ellenőrzése, a felégetés elleni küzdelem, valamint a szövetségi és az állami kormány erőfeszítéseinek koordinálása.

Az őslakosok mind az állami hatóságokat, mind a Facebook-ot arra kérték, hogy vessenek véget az esőerdők illegális kereskedelmének.

A Facebook hajlandó együttműködni a rendőrséggel és a helyi hatóságokkal, de úgy vélik, annak meghatározása, hogy mely hirdetések a legálisak illetve nem, azt a bíróságoknak kell kimondaniuk. Arra a következtetésre jutottak továbbá, hogy "a probléma nem tűnik elég komolynak ahhoz, hogy igazolja a földértékesítés felfüggesztését.”

 

Forrás: 
rp.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Takarmány-ár robbanás – ki fizeti a révészt?

Húsbavágó témát vett terítékre a Portfólió - idei harmadik - Agrár Klub konferenciája. Szakemberek segítségével járták körbe, milyen hatással lesz rövid és hosszú távon az árrobbanás a hazai takarmánypiacra és állattenyésztésre?

Mikor kezdjük el öntözni?

A fák gyökerei nagy területet hálóznak be a talajban, és a legtöbb vizet és táp­anyagot két időszakban veszik fel: március közepétől május közepéig, illetve augusztusban és szeptemberben. Mindkét időszakban energiaigényes élettani folyamatok játszódnak le a fákban, amit lehetőség szerint nekünk is támogatnunk kell.

Több mint ötszáz középiskolás az erdészeti vetélkedőn

A veszprémi Vetési Albert Gimnázium csapata nyerte az idei „Fedezd fel az örökséged!” erdőismereti vetélkedőt. Az Országos Erdészeti Egyesület ötödik alkalommal hirdette meg a középiskolásoknak szóló versenyt, amely idén az erdők láthatatlan értékeire hívta fel a figyelmet. A vetélkedőre 58 településről közel 100 iskola 185 háromfős csapata jelentkezett.

A denevérek védelmére és ökológiai szerepére hívja fel a figyelmet a budapesti állatkert

A denevérek védelmére és fontos ökológiai szerepére hívja fel a figyelmet a Fővárosi Állat- és Növénykert a szombati denevérek világnapja alkalmából.

Jelentősen megugrott Kínában a sertéshústermelés

Kína első negyedéves sertéshústermelése az egy évvel korábbihoz képest 31,9%-kal 13,69 millió tonnára emelkedett - derült ki a múlt héten közzétett adatokból, ami két éve a legmagasabb negyedéves mennyiség.

33 milliárd forint támogatás érkezett a szarvasmarha- és juhtartókhoz

Lényegében befejeződött a tejelő tehenek, az anyajuhok és a hízott húsmarha bikák után a tavalyi évben benyújtott termeléshez kötött támogatások kifizetése. Ennek eredményeképpen 33 milliárd forint segíti a gazdálkodókat - tájékoztatott az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára.

360 ezer diákkal egy hétig a fenntarthatóságról

Április 19-23. között hatodik alkalommal rendezik meg a Kárpát-medencei Fenntarthatósági Témahetet. A rendezvénysorozat Áder János online tanórájával kezdődött hétfő délelőtt. A Témahéten határon innen és túl több mint 1600 iskola 360 ezer diákja foglalkozik a fenntarthatóság kérdésével.

Egy indiai hangyafaj képes összezsugorítani, majd visszanöveszteni az agyát

Egy Indiában honos hangyafaj egyes dolgozói képesek összezsugorítani az agyukat és felduzzasztani a petefészküket, hogy királynőjük halála esetén biztosítsák a kolónia túlélését, és ha valamilyen okból ez az "álkirálynői" státuszuk megszűnik, belső szerveik visszaalakulnak eredeti állapotukba - állapították meg a kutatók.

Hazai virágkertészet: Egyre nagyobb szükség lesz rá

Változások a technológiákban 2021 címmel szemináriumot szervezett a Flora Hungaria Nagybani Piac. A járványhelyzetre való tekintettel az előadásokat kizárólag online közvetítés formájában lehetett követni. Az előadók számára is szokatlan, fizikai közönség nélkül megrendezett esemény sok szakmai újdonságot tartogatott az érdeklődőknek.

Kihirdették az első Interwine díj eredményeit

Az elmúlt év rávilágított arra, hogy mennyire fontos az online jelentét. Egy jól működő honlap, lehetőleg webshoppal, ma már elengedhetetlen a vállalkozások számára – így van ez a borászatokkal is. A Hungarianwines.eu éppen ezért megszervezte az első Interwine díjat, a magyar borászatok és borkereskedések honlapjainak versenyét.