0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

A Facebook-on árulják az amazóniai esőerdőt

Igaz, nem egy tételben, csak részleteiben, de árulják. A BBC újságírói felfedezték, hogy a Facebook Marketplace szolgáltatásán illegálisan árulnak védett esőerdőket Brazíliában. Néhány ajánlat műholdas fényképekkel és GPS-koordinátákkal rendelkezik. Az őslakosok a Facebook-nál reklamáltak.

Az illegálisan értékesíteni kívánt területeket őslakos törzsek lakják, és védelem alatt állnak. Az eladási ajánlatok többsége az esőerdővel sűrűn benőtt Rondônia államban található, az egyik eladó például ezer futballpályányi területet kínál megvételre.

A BBC újságírói négy hirdetővel szerveztek  találkozót egy titkos ügynök segítségével, aki gazdag befektetőket képviselő ügyvédnek adta ki magát.

Az egyik eladó telek egy rezervátumban található, amelyet az őshonos Uru Eu Wau Wau törzs 200 tagja lakja, a területért 16 400 dollárt kérnek . Azt állította, hogy a kínált föld darab lakatlan, és a legközelebbi indián falvak körülbelül 50 km-re vannak.

Az eladók többsége nyíltan elismeri, hogy nincsenek olyan dokumentumok, amelyek bizonyíthatnák, hogy az általuk kínált telkek a tulajdonukban vannak. Az újságírók megmutatták a Facebookon közzétett hirdetést az Uru Eu Wau Wau törzs vezetőjének. A férfi megerősítette, hogy a megjelölt területet a közösség vadászatra, horgászatra és gyümölcsszedésre használja. Hozzátette: nem ismerem ezeket az embereket, úgy gondolom, hogy céljuk a védett területeken történő erdőirtás. Mondhatni úgy, hogy erdőirtást végeznek az életünk kárára.

A potenciális befektetők által alkalmazott közös stratégia a helyi politikusok között végzett lobbi tevékenységet követően a védett terület státusának megszüntetése, majd az esőerdők kivágása.

A „földinvázió” alapja az a tény, hogy a fák kivágása után a terület nem az eredeti célját szolgálja tovább, és akkor legálisan megvásárolható a kormánytól. Magas rangú tisztviselők és politikusok is részt vesznek ebben a gyakorlatban.

Amikor a BBC újságírói megkeresték és kérdést tettek fel Ricardo Sallesnek, a brazil kormány környezetvédelmi miniszterének, ő arról beszélt, hogy Jair Bolsonaro elnök kormánya mindig egyértelművé tette, hogy minden bűncselekménnyel, beleértve a környezetvédelmi bűncselekményeket is, zéró toleranciát tanúsít.

Eközben a Bolsonaro-kormány 40 százalékkal csökkentette az erdőirtás szabályozásáért felelős szövetségi Ibama ügynökség költségvetését.

Salles szerint a koronavírus-járvány akadályozza a bűnüldöző szerveket, és a tagállami kormányok is felelősek az erdőirtásért. Azt mondta, a kormány idén elindította a Verde Brasil 2 műveletet, amelynek célja az erdőirtás ellenőrzése, a felégetés elleni küzdelem, valamint a szövetségi és az állami kormány erőfeszítéseinek koordinálása.

Az őslakosok mind az állami hatóságokat, mind a Facebook-ot arra kérték, hogy vessenek véget az esőerdők illegális kereskedelmének.

A Facebook hajlandó együttműködni a rendőrséggel és a helyi hatóságokkal, de úgy vélik, annak meghatározása, hogy mely hirdetések a legálisak illetve nem, azt a bíróságoknak kell kimondaniuk. Arra a következtetésre jutottak továbbá, hogy „a probléma nem tűnik elég komolynak ahhoz, hogy igazolja a földértékesítés felfüggesztését.”

 

Forrás: rp.pl