Back to top

Közzétették a paradicsomos carbonara receptjét Amerikában, az olaszok kiakadtak

A New York Times közölte a carbonara receptjét, amely összetevői között a paradicsom is szerepel. Emellett több más hozzávalót is felcseréltek az olaszok hagyományos tésztaételben. A recept mélyen felháborította az olasz szakácsokat és a carbonara rajongókat. Az olasz gazdákat tömörítő szervezet közleményt adott ki.

Pancetta - olasz hasaalja szalonna
A "Füstös paradicsomos carbonara" recept nemrég jelent meg a New York Times (NYT) weboldalán. Bár a recept szerzője, Kay Chun hangsúlyozta, hogy paradicsomot eredetileg nem adnak hozzá a hagyományos carbonarához, szerinte érdekes utóízt ad az ételnek. A Chun által készített carbonara nemcsak paradicsomot tartalmaz, hanem más összetevőket is megváltoztattak benne. A receptben a pancetta szalonna helyett közönséges füstölt szalonna szerepel. A szerző azzal indokolta ezen döntését, hogy könnyen hozzáférhető és füstös aromát ad az ételnek.

A közösségi média felbolydult, az olasz konyha szerelmesei nem titkolták felháborodásukat. „Ez az ember még a carbonara közelében sem volt. Hagyja abba ezt az őrületet!

- követelte az egyik hozzászóló. Alessandro Pipero, egy római étterem szakácsa, akit a "carbonara királya" néven ismernek hazájában, így kommentálta a receptet: "Az Instagramon követem a NYT-t, és azt hittem, hogy ez egy vicc. Ez olyan, mintha szalámit tennénk cappuccinóba vagy mortadellát a sushiba. Oké, legyen, de akkor nem hívjuk sushinak. Itt is hasonló a helyzet, a paradicsommal készített carbonara nem carbonara, hanem valami egészen más."

Pecorino sajt
A carbonara valójában kevés alapanyagból készült tésztaétel, nem kell más hozzá, csak tojás, pecorino sajt, pancetta, azaz olasz hasaalja szalonna és spagetti tészta. Ebben az olaszok nem ismernek tréfát, és mélyen ragaszkodnak az eredeti összetevőkhöz és elkészítési módhoz.

A napvilágot látott recept az egész olasz nemzetet felháborította és messzemenő következtetéseket vontak le az összetevők önkényes megváltoztatásából.

Ezért az olasz gazdákat összefogó Coldiretti agráregyesület közleményt adott ki, amiben azt írják: „Ami a hagyományos olasz receptek meghamisítását illeti, ez csak a jéghegy csúcsa.

Az igazi kockázat azonban az, hogy a hamis "olasz étel" gyökeret ereszt a konyhakultúrában, és kiszorítja, elbagatellizálja a hagyományos változatot.” Az egyesület képviselői szerint ilyen sorsra jutott a caprese saláta, amit mozzarella helyett közönséges sajttal tálalnak, vagy a pesto, amibe fenyőmag helyett mandulát, diót vagy pisztáciát tesznek.

Nem ez az első eset, hogy a NYT kulináris és kulturális botrányt okoz. 2018-ban közzétették a „hagyományos yorkshire-i puding” receptjét, amit óriás bolyhos palacsintának neveztek, a britek szintén nem titkolták felháborodásukat.

Az eredeti carbonara

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/haps.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ez a mogyoróallergiánál is komolyabb gond lehet

Amerikai orvosszakértők szerint még a diófélék okozta allergiánál is komolyabb problémát okozhat egy egyre szélesebb körben jelentkező allergiás megbetegedés. A statisztikai adatok arra utalnak, hogy az öt év alatti gyerek között kétségbeejtően magas a tehéntej-allergiások száma - egyelőre csak az ad reményt, hogy a többségük "kinövi".

Felszaladt néhány plusz kiló a karantén alatt? - Táplálkozási tippek az egész családnak

A karantén, a bezártság, az iskola nélküli napok nagyban megváltoztatták a családok mindennapjait: mozgásszegényebb életmód, felboruló étkezési szokások. A napi feladatok mellett sokkal nehezebb odafigyelni a helyes táplálkozásra.

Takarmány-ár robbanás – ki fizeti a révészt?

Húsbavágó témát vett terítékre a Portfólió - idei harmadik - Agrár Klub konferenciája. Szakemberek segítségével járták körbe, milyen hatással lesz rövid és hosszú távon az árrobbanás a hazai takarmánypiacra és állattenyésztésre?

Jelentősen megugrott Kínában a sertéshústermelés

Kína első negyedéves sertéshústermelése az egy évvel korábbihoz képest 31,9%-kal 13,69 millió tonnára emelkedett - derült ki a múlt héten közzétett adatokból, ami két éve a legmagasabb negyedéves mennyiség.

Nem kell a műanyag - tészta és rizs újratöltő állomást tesztel az Aldi

Az áruházlánc új rendszert tesztel a műanyag hulladék csökkentésére azzal, hogy csomagolásmentes tészta- és rizstermékek értékesítésébe kezd, mely a kimért zöldség és gyümölcs árusítás folyamatához hasonlóan működik.

Kevesebb sört adott el, de megtartotta munkavállalóit a Borsodi Sörgyár tavaly

Az előző, rendkívül sikeres évtől ugyan elmaradtak tavaly a Borsodi Sörgyár eredményei, de a társaság minden munkavállalóját meg tudta tartani a koronavírus-járvány okozta kihívások ellenére - közölte a cég az MTI érdeklődésére.

Húsz-huszonötszázalékos drágulás jöhet a hús árában

Hosszú válságot is okozhat a takarmányárak nagyságrendileg 30 százalékos emelkedése, amit a termelők a termékeik árában is szeretnének érvényesíteni.

Lehet, hogy szúnyogok és bolhák terjesztik az afrikai sertéspestist?

A Kolozsvári Agrártudományi és Állatorvosi Egyetem kutatói szerint rovarok is terjeszthetik az afrikai sertéspestist.

Válságban a brit sertés export

A brit Nemzeti Sertésszövetség (NPA) szerint az új Brexit-követelmények miatt képtelenség tenyészállatokat exportálni az EU-ba, ami károsítja az Egyesült Királyság sertéságazatát.

Állati jó munkatársak

A munkára fogható állatokat mindig is „alkalmazta” az emberiség, hiszen jóval olcsóbbak mint a kétlábú munkaerő, nem beszélnek vissza, sokszor az adott feladatban hatékonyabbak is az embernél és szakszervezetbe sem tömörülnek…