Back to top

Közzétették a paradicsomos carbonara receptjét Amerikában, az olaszok kiakadtak

A New York Times közölte a carbonara receptjét, amely összetevői között a paradicsom is szerepel. Emellett több más hozzávalót is felcseréltek az olaszok hagyományos tésztaételben. A recept mélyen felháborította az olasz szakácsokat és a carbonara rajongókat. Az olasz gazdákat tömörítő szervezet közleményt adott ki.

Pancetta - olasz hasaalja szalonna
A "Füstös paradicsomos carbonara" recept nemrég jelent meg a New York Times (NYT) weboldalán. Bár a recept szerzője, Kay Chun hangsúlyozta, hogy paradicsomot eredetileg nem adnak hozzá a hagyományos carbonarához, szerinte érdekes utóízt ad az ételnek. A Chun által készített carbonara nemcsak paradicsomot tartalmaz, hanem más összetevőket is megváltoztattak benne. A receptben a pancetta szalonna helyett közönséges füstölt szalonna szerepel. A szerző azzal indokolta ezen döntését, hogy könnyen hozzáférhető és füstös aromát ad az ételnek.

A közösségi média felbolydult, az olasz konyha szerelmesei nem titkolták felháborodásukat. „Ez az ember még a carbonara közelében sem volt. Hagyja abba ezt az őrületet!

- követelte az egyik hozzászóló. Alessandro Pipero, egy római étterem szakácsa, akit a "carbonara királya" néven ismernek hazájában, így kommentálta a receptet: "Az Instagramon követem a NYT-t, és azt hittem, hogy ez egy vicc. Ez olyan, mintha szalámit tennénk cappuccinóba vagy mortadellát a sushiba. Oké, legyen, de akkor nem hívjuk sushinak. Itt is hasonló a helyzet, a paradicsommal készített carbonara nem carbonara, hanem valami egészen más."

Pecorino sajt
A carbonara valójában kevés alapanyagból készült tésztaétel, nem kell más hozzá, csak tojás, pecorino sajt, pancetta, azaz olasz hasaalja szalonna és spagetti tészta. Ebben az olaszok nem ismernek tréfát, és mélyen ragaszkodnak az eredeti összetevőkhöz és elkészítési módhoz.

A napvilágot látott recept az egész olasz nemzetet felháborította és messzemenő következtetéseket vontak le az összetevők önkényes megváltoztatásából.

Ezért az olasz gazdákat összefogó Coldiretti agráregyesület közleményt adott ki, amiben azt írják: „Ami a hagyományos olasz receptek meghamisítását illeti, ez csak a jéghegy csúcsa.

Az igazi kockázat azonban az, hogy a hamis "olasz étel" gyökeret ereszt a konyhakultúrában, és kiszorítja, elbagatellizálja a hagyományos változatot.” Az egyesület képviselői szerint ilyen sorsra jutott a caprese saláta, amit mozzarella helyett közönséges sajttal tálalnak, vagy a pesto, amibe fenyőmag helyett mandulát, diót vagy pisztáciát tesznek.

Nem ez az első eset, hogy a NYT kulináris és kulturális botrányt okoz. 2018-ban közzétették a „hagyományos yorkshire-i puding” receptjét, amit óriás bolyhos palacsintának neveztek, a britek szintén nem titkolták felháborodásukat.

Az eredeti carbonara

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/haps.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Húsz-huszonötszázalékos drágulás jöhet a hús árában

Hosszú válságot is okozhat a takarmányárak nagyságrendileg 30 százalékos emelkedése, amit a termelők a termékeik árában is szeretnének érvényesíteni.

Lehet, hogy szúnyogok és bolhák terjesztik az afrikai sertéspestist?

A Kolozsvári Agrártudományi és Állatorvosi Egyetem kutatói szerint rovarok is terjeszthetik az afrikai sertéspestist.

Válságban a brit sertés export

A brit Nemzeti Sertésszövetség (NPA) szerint az új Brexit-követelmények miatt képtelenség tenyészállatokat exportálni az EU-ba, ami károsítja az Egyesült Királyság sertéságazatát.

Állati jó munkatársak

A munkára fogható állatokat mindig is „alkalmazta” az emberiség, hiszen jóval olcsóbbak mint a kétlábú munkaerő, nem beszélnek vissza, sokszor az adott feladatban hatékonyabbak is az embernél és szakszervezetbe sem tömörülnek…

Kis Majorgazda tábort is indítanak

A régmúlt háztáji gazdaságainak munkálatait is felidéző múzeumpedagógiai programot állított össze a Keszthelyi Majortörténeti Kiállítóhely. Horváth Zoltán, a létesítmény novemberben megbízott igazgatója lapunknak elmondta, hogy a közelmúltban végrehajtott fejlesztéseik mellett nagy érdeklődéssel kísért nyári táboraik is e program céljait szolgálják.

A magyar pékeknek is jó, ha a baguette a világörökség része lesz

A francia kulturális minisztérium benyújtotta pályázatát az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO), hogy a baguette-t, a ropogós héjú hosszúkás francia fehérkenyeret vegyék föl a világörökségi listára. A Magyar Pékszövetség támogatja a francia kezdeményezést, mivel már maga a a tény is ráirányítja a világ figyelmét a bagetten keresztül a pékekre.

Termőföldtől az asztalig újratöltve - Az adat és az élelmiszer jövője

A járvány megmutatta, hogy a globális élelmiszerlánc törékeny - és ennek egy fő oka, hogy sok esetben átláthatatlan, miként kerül az emberek asztalára az élelmiszer. Ezen segíthet a blokklánc technológia. De mi is ez a blockchain és hogyan tehetni az élelmiszertermelést, kereskedelmet és fogyasztást biztonságosabbá?

A Csatorna-szigetek marhái

A La Manche-csatornában fekvő Csatorna-szigetek nemcsak arról híresek, hogy Victor Hugo itt töltötte száműzetését, de innen származnak a világ legkiválóbb tejelő marha fajtái, a jersey és guernsey.

Ki lehet váltani az antibiotikumokat gyógynövényekkel?

Ma még az a napi rutin, hogy ha bármi probléma adódik az állatokkal, akkor antibiotikumot adnak nekik, de a kistermelőknek is számolniuk kell azzal, hogy előbb-utóbb korlátozzák ezek használatát. Dr. Mézes Miklós akadémikust, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem tanárát, a Takarmánybiztonsági tanszékvezetőjét kérdeztük a Kistermelők Lapja áprilisi számában.

Az esőerdők második legnagyobb pusztítója az Európai Unió

A Természetvédelmi Világalap felmérése és elemzése szerint közvetve az Európai Unió a második legnagyobb pusztítója az esőerdőknek azzal, hogy olyan fogyasztási cikkekre tart igényt nagy mennyiségben, ami az erdők kivágásához vezet.