Back to top

Macskáink örömmel elfogadják az ételt ellenségeinktől is?

Egy kutatás bebizonyította, hogy a macskák egyáltalán nem preferálják jobban azt a személyt, aki pozitívan viszonyul a gazdájukhoz, mint azt, aki negatívan viselkedik velük szemben.

Számtalan macskatulajdonos bevallotta, hogy nem minden esetben viselkedik túlzottan figyelmesen háziállatával, de a legtöbben mégis érezhetik macskájuk támogatását az ellenséges személyekkel szemben. Ellenben egy új kutatás szerint ezek az elvárások helytelenek lennének.

Bizonyított, hogy a kutyák kerülik az olyan személyeket, akik negatívan viselkednek gazdájukkal, de ez a macskákról nem mondható el…

A kiotói egyetem kutatói megállapították, hogy a macskák nem részesítik semmilyen előnyben azokat az embereket, akik pozitívan viszonyulnak gazdájukhoz, azokkal szemben, akik negatívan viselkednek velük. Így tehát könnyen megtörténhet az, hogy a macskád boldogan „elárul” némi nassolnivalóért, amit az ellenséged ad neki – írja a tanulmány. Ám ez nem azt jelenti, hogy a macskák nem elég okosak ahhoz, hogy különbséget tegyenek az emberek között. A kutatók hozzátették, hogy a macskáknak figyelemre méltó kognitív képességei vannak és képesek figyelemmel követni az emberek célzásait és a tekintetet, valamint különbséget tesznek az emberek érzelmi megnyilvánulásai és a figyelmük állapota között is. Szintén képesek felismerni a gazdájuk hangját, amihez kötődni kezdenek.

A kutatók szerint a különbség a macskák és a kutyák reakciói között a tulajdonosok által mutatott negatív viselkedésnek tulajdonítható,

valamint annak, hogy jelentősen különbözik a házasítási történelmük és az ökológiai hátterük.

A kutyák és az emberek kapcsolata már 15 000 éves, ami során szelektíven tenyésztették őket annak érdekében, hogy reprodukálni tudják az adott temperamentumukat és jellemvonásaikat. A macskákat viszont nem vetették alá ilyen intenzíven ellenőrzött tenyésztésnek. Ezek az állatok a gepárdoktól származnak, amelyek magányos vadászok és inkább a területükhöz kötődnek, mintsem egy személyhez. „A háziasítás során a szelektív tenyésztés alacsonyabb hatással volt a macskákra, ezért a harmadik féltől származó társadalmi értékelésre is kevésbé alakult ki a képességük, mint a kutyáknak” – írja a tanulmány.

A kísérletben 36 házimacska és gazdáik vettek részt, akiket két idegen kísért, egy színész és egy számukra semleges személy.

A tulajdonosoknak két forgatókönyv szerint kellett viselkedniük, amelyben megpróbáltak kinyitni egy edényt, miközben a macskájuk figyelte őket. Mindkét esetben a tulajdonosnak úgy kellett tennie, mintha nem tudná kinyitni az edény tetejét és a színész segítségét kellett kérnie. Az egyik forgatókönyv szerint a színész segített kinyitni a dobozt, míg a másik esetben megtagadta a segítségnyújtást. A semleges személy pedig egyik szituációban sem tett semmit. A szituációs gyakorlatok után a színész és a semleges személy is ennivalóval kínálta a macskákat, hogy megfigyeljék kihez fog közeledni az állat. A kísérletet minden macskával négyszer megismételték, amely során megállapították, hogy a macskák mindkét esetben ugyanolyan örömmel fogadták el a csemegét a színésztől, akárcsak a semleges személytől, teljesen függetlenül attól, hogy hogyan bántak a gazdáikkal.

„Nem találtunk bizonyítékot arra, hogy a macskák különösebben értékelnék a harmadik fél interakcióját a szituációkban:

annak ellenére, hogy érzékenyek az emberi viselkedésre, nem kerülték el azt a színészt, aki megtagadta a segítségnyújtást, ugyanakkor azt a személyt sem részesítették előnyben, aki segített a gazdájuknak.”

Lehetséges, hogy a macskáknak egyszerűen csak kevesebb affinitásuk van a gazdájukkal kapcsolatban, mint remélhetnénk. 2013-ban a Tokiói Egyetem kutatói megállapították, hogy bár a macskák felismerik gazdájuk hangját, gyakran mégis úgy döntenek, hogy figyelmen kívül hagyják őket.

A Lincolni Egyetem állatviselkedéssel foglalkozó szakemberei egy 2015-ös tanulmányukban megállapították, hogy a felnőtt házimacskák nem úgy tekintenek gazdájukra, mint a biztonság elsődleges forrására...ahogyan a kutyák teszik.

Forrás: 
independent.co.uk

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ez a mogyoróallergiánál is komolyabb gond lehet

Amerikai orvosszakértők szerint még a diófélék okozta allergiánál is komolyabb problémát okozhat egy egyre szélesebb körben jelentkező allergiás megbetegedés. A statisztikai adatok arra utalnak, hogy az öt év alatti gyerek között kétségbeejtően magas a tehéntej-allergiások száma - egyelőre csak az ad reményt, hogy a többségük "kinövi".

Felszaladt néhány plusz kiló a karantén alatt? - Táplálkozási tippek az egész családnak

A karantén, a bezártság, az iskola nélküli napok nagyban megváltoztatták a családok mindennapjait: mozgásszegényebb életmód, felboruló étkezési szokások. A napi feladatok mellett sokkal nehezebb odafigyelni a helyes táplálkozásra.

Takarmány-ár robbanás – ki fizeti a révészt?

Húsbavágó témát vett terítékre a Portfólió - idei harmadik - Agrár Klub konferenciája. Szakemberek segítségével járták körbe, milyen hatással lesz rövid és hosszú távon az árrobbanás a hazai takarmánypiacra és állattenyésztésre?

A denevérek védelmére és ökológiai szerepére hívja fel a figyelmet a budapesti állatkert

A denevérek védelmére és fontos ökológiai szerepére hívja fel a figyelmet a Fővárosi Állat- és Növénykert a szombati denevérek világnapja alkalmából.

Jelentősen megugrott Kínában a sertéshústermelés

Kína első negyedéves sertéshústermelése az egy évvel korábbihoz képest 31,9%-kal 13,69 millió tonnára emelkedett - derült ki a múlt héten közzétett adatokból, ami két éve a legmagasabb negyedéves mennyiség.

33 milliárd forint támogatás érkezett a szarvasmarha- és juhtartókhoz

Lényegében befejeződött a tejelő tehenek, az anyajuhok és a hízott húsmarha bikák után a tavalyi évben benyújtott termeléshez kötött támogatások kifizetése. Ennek eredményeképpen 33 milliárd forint segíti a gazdálkodókat - tájékoztatott az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára.

Felelős állattartást elősegítő ivartalanítási program indul

Félmilliárd forintos keretösszeggel jelent meg pályázat kutyák azonosító chippel való ellátására, veszettség elleni oltásra, valamint kutyák és macskák ivartalanítására hétfőn falvak önkormányzatai számára - jelentette be az Etyek-Botpusztai állatmenhelyen a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos.

Egy indiai hangyafaj képes összezsugorítani, majd visszanöveszteni az agyát

Egy Indiában honos hangyafaj egyes dolgozói képesek összezsugorítani az agyukat és felduzzasztani a petefészküket, hogy királynőjük halála esetén biztosítsák a kolónia túlélését, és ha valamilyen okból ez az "álkirálynői" státuszuk megszűnik, belső szerveik visszaalakulnak eredeti állapotukba - állapították meg a kutatók.

Webinár az antimikrobiális rezisztenciáról

Állatorvosok és állattartók számára rendezett két alkalomból álló online szakmai beszélgetést az Alpha-Vet Kft., ahol a téma szakavatott képviselői segítettek eligazodni az antibiotikumokat érintő szakmai tudnivalók és jogszabályok világában.

Húsz-huszonötszázalékos drágulás jöhet a hús árában

Hosszú válságot is okozhat a takarmányárak nagyságrendileg 30 százalékos emelkedése, amit a termelők a termékeik árában is szeretnének érvényesíteni.