Back to top

Enni a jövőben is kell

A világ népesedésének folyamatos növekedése próbatétel elé állítja a mezőgazdaságot. A legfontosabb célok az elérhető, elegendő és jó minőségű élelmiszerek fenntartható előállítása, valamint a termelékenység növekedése.

A kihívásokra a digitalizáció adhat választ: a terméshozamok és a hatékonyság biztosításának egyetlen módja a fejlett technológiák és gépek alkalmazása, hiszen a megművelhető területek nagysága nem változik. Az ország legnagyobb mezőgazdasági gépek gyártásával és fejlesztésével foglalkozó vállalata,

a CLAAS Hungária Kft. 19. alkalommal rendezte meg a CLAAS Konferencia Napot, melynek fő témája az élelmezésellátási piac változása volt.

Ez a nap már évtizedek óta egy olyan hagyomány a CLAAS életében, amely az agrárágazat szépségeit, lehetőségeit, újításait és aktuális kihívásait mutatja be.

Ázsia a legnagyobb felvevő piac

2021. március 3-án megtelt a digitális tér, 14 egyetem, közel 200 mérnökhallgatója figyelte érdeklődve az előadásokat, amelyeknek fő témája az volt, milyen szerepet vállal a CLAAS cégcsoport az élelmezésellátási láncban, hogyan tudja növelni a termelékenységet fejlesztéseivel és gépeivel.

Napjainkban a legnagyobb próbatételt Ázsia élelmezése jelenti, hiszen területének csupán 30 százaléka művelhető, viszont a világ népességének fele ezeken a területeken él.

Éppen ezért a mezőgazdaság gépesítése nem opció, hanem szükségszerűség – hangzott el a konferencián.

A jól összehangolt és egymásra épülő rendszerek jelentősen növelik a hatékonyságot és a termelékenységet egy-egy nagyüzem esetében is. Nagyon fontos és megoldandó feladat az, hogy a betakarítás minden területen néhány hetes, hónapos időszak csupán. Erre folyamatosan készülni kell, a szezonalitás kezelése, a külső és belső erőforrások csoportosítása is jelentős kihívás elé állít minden szereplőt.

A hatékonyság kulcsa a digitalizáció

A világon egyre modernebb eszközökkel dolgoznak azért, hogy a megnövekedett igényeket késlekedés nélkül ki tudják elégíteni. A termelő gazdaságoknak a jövőben törekednie kell a technológiai fejlődésre és prioritásként kezelni a digitális átalakulást, mert a gazdálkodás javítása, a menedzsment rendszerek fejlesztése, vagy a gépflotta kezelésének korszerűsítése mind mind az elkövetkező évek feladata.

A mezőgazdaság 4.0 a kényelmi funkciók mellett hozzájárul a termelékenység növeléséhez, a hatékonyabb tervezéshez és a kockázatok csökkentéséhez.

A digitális agrármegoldásokban központi szerepe van az adatoknak és az adatgyűjtésnek, illetve a mesterséges intelligencia segítségével az adatokból kinyert információk beépítésének a termelési folyamatokba.

Ha nincsenek gazdák, nincs étel, nincs jövő

A mezőgazdaság elsősorban az emberekről szól: az élelmezési kihívások megoldásában, a technológiák fejlesztésében és kezelésében is központi szerepet játszik az ember. A Föld lakóinak élelmezése összetett termelési, technológiai, logisztikai, gazdasági, olykor humanitárius feladat.

A családi gazdálkodók – mintegy 800 millióan a Földön – mindig is a mezőgazdaság megújítói voltak.

Ők kezelik a szántóföldek 75 százalékát és adják az élelmiszerek 80 százalékát, miközben folyamatosan alakítják és fejlesztik módszereiket az időjárás és a kártevők függvényében.

„Bár a hagyományoktól eltérően online rendeztük meg a 19. CLAAS Konferencia Napot, nagyon nagy sikere volt és külön örülök annak, hogy ilyen sok egyetemista kapcsolódott be és vett részt aktívan a rendezvényen. A világ élelmezése napjaink égető kérdése és mi itt a CLAAS csoportnál büszkék vagyunk arra, hogy hatékony és fejlett technológiánkkal jelentős szerepet vállalunk a kihívások megoldásában” – mondta el Andreas Szakácsi a CLAAS Hungária Kft ügyvezetője.

Törökszentmiklós a világ élelmezésének egyik kulcsa

A CLAAS Hungária is felkészült a megnövekedett keresletre, folyamatosan növeli a termelés hatékonyságát a digitalizáció segítségével. A világon egyedül Törökszentmiklóson gyártják a CLAAS kombájnokhoz szükséges vágóasztalokat, illetve itt történik ezek fejlesztése is.

Mivel minden betakarító adapter itt készül, ezek eljuttatása a felhasználókhoz egy összehangolt és jól szervezett folyamat része, amely pontos tervezést, szervezést igényel a vágóasztalok mérete miatt.

A vállalat fő ismérve a stabilitás, az itt dolgozók bíznak a vezetésben, ez a titka annak, hogy a pandémia idején is nőtt a termelékenység. Továbbfejlődésüknek az egyik legfontosabb kulcsa, hogy a jövő generációjának kínáljanak együttműködést, agilitást, csapatmunkát.

Forrás: 
CLAAS

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ez a mogyoróallergiánál is komolyabb gond lehet

Amerikai orvosszakértők szerint még a diófélék okozta allergiánál is komolyabb problémát okozhat egy egyre szélesebb körben jelentkező allergiás megbetegedés. A statisztikai adatok arra utalnak, hogy az öt év alatti gyerek között kétségbeejtően magas a tehéntej-allergiások száma - egyelőre csak az ad reményt, hogy a többségük "kinövi".

Értéktőzsde: „Oldalazó” árak

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) árupiaci szekciójában az április 9–15. közötti öt tőzsdenapon az ISCC NUTS II fenntartható takarmánykukorica május–júliusi jegyzése 75 000, a novemberi 59 000 (–1000 forint), a decemberi 60 000 forint/tonna volt. A 2022. márciusi lejáratú terménnyel 61 500 (+1000 forint) a 2022. májusival 63 000 forint/tonnáért kereskedhettek.

Méhekre kockázatos repcetáblákat semmisíttetett meg Baranya megyében a hatóság

Helyi méhészek jelzései alapján több virágzó és virágzás előtt álló repcetáblából is mintát vettek múlt héten a Baranya Megyei Kormányhivatal növényvédelmi szakemberei. A vizsgálatok célja az volt, hogy megállapítsák, az adott növényállományok kockázatot jelenthetnek-e a beporzó rovarokra, méhekre.

Felszaladt néhány plusz kiló a karantén alatt? - Táplálkozási tippek az egész családnak

A karantén, a bezártság, az iskola nélküli napok nagyban megváltoztatták a családok mindennapjait: mozgásszegényebb életmód, felboruló étkezési szokások. A napi feladatok mellett sokkal nehezebb odafigyelni a helyes táplálkozásra.

Takarmány-ár robbanás – ki fizeti a révészt?

Húsbavágó témát vett terítékre a Portfólió - idei harmadik - Agrár Klub konferenciája. Szakemberek segítségével járták körbe, milyen hatással lesz rövid és hosszú távon az árrobbanás a hazai takarmánypiacra és állattenyésztésre?

A denevérek védelmére és ökológiai szerepére hívja fel a figyelmet a budapesti állatkert

A denevérek védelmére és fontos ökológiai szerepére hívja fel a figyelmet a Fővárosi Állat- és Növénykert a szombati denevérek világnapja alkalmából.

360 ezer diákkal egy hétig a fenntarthatóságról

Április 19-23. között hatodik alkalommal rendezik meg a Kárpát-medencei Fenntarthatósági Témahetet. A rendezvénysorozat Áder János online tanórájával kezdődött hétfő délelőtt. A Témahéten határon innen és túl több mint 1600 iskola 360 ezer diákja foglalkozik a fenntarthatóság kérdésével.

Középiskolai tankönyv készült a fenntarthatóságról

Zöld Föld címmel tankönyv készült a kilenc-tizedikesek számára a fenntarthatóságról, amely az első lépés lehet afelé, hogy az ökológia önálló tantárggyá váljon. Egyebek mellett erről beszélt Áder János köztársasági elnök az idei Fenntarthatósági Témahetet megnyitó online tanórán.

Nem kell a műanyag - tészta és rizs újratöltő állomást tesztel az Aldi

Az áruházlánc új rendszert tesztel a műanyag hulladék csökkentésére azzal, hogy csomagolásmentes tészta- és rizstermékek értékesítésébe kezd, mely a kimért zöldség és gyümölcs árusítás folyamatához hasonlóan működik.

Kevesebb sört adott el, de megtartotta munkavállalóit a Borsodi Sörgyár tavaly

Az előző, rendkívül sikeres évtől ugyan elmaradtak tavaly a Borsodi Sörgyár eredményei, de a társaság minden munkavállalóját meg tudta tartani a koronavírus-járvány okozta kihívások ellenére - közölte a cég az MTI érdeklődésére.