0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Macskabiztos szobanövények

A macskák ugyan szigorúan húsevők, mégis szeretik megrágcsálni a szobanövényeket, még macskafüvet is árulnak a számukra, amit nyugodtan „legelhetnek”. A fűszálak ugyanis segítenek kiöklendezni a gyomrukban kialakult szőrgombócot. Meglepően sok szobanövény káros a macskánk egészségére, az azálea vagy a ciklámen akár halálos is lehet a számukra, szerencsére nem valószínű, hogy megkóstolnák.

Az azálea minden része mérgező, a ciklámennek a gumója. Mérgező alkaloidákat tartalmaz például a krókusz, a jácint, a nárcisz, a tulipán, a liliomok legtöbbje vagy a gyöngyvirág, ezek emberre-állatra egyaránt veszélyes növények. Kalcium-oxalát kristályok vannak sok levéldísznövényben, a buzogányvirágokban (Dieffenbachia), a filodendronokban, rákvirágokban (Aglaonema), kalateákban vagy a sugáraráliában (Schefflera). Ha ezeket megrágja a cicánk, erős nyáladzás, hányás, hasmenés lehet a következmény.

Mit tarthatunk tehát nyugodtan a lakásban?

Az egyik legjobb választás a csokrosinda vagy zöldike (Chlorophytum), ami hosszú, keskeny leveleivel kiválthatja a macskafüvet. Az én egyik cicám rendszeresen megkóstolja a szomszéd lépcsőházban lévő példányait. Ma már több fajtát kínálnak a virágboltok, igaz, elég drágán. Kissé sodrott levelű, vagy az alapfajtánál szélesebb és rövidebb levelű, vagy széles fehér csíkos csokrosindát is beszerezhetünk. Ápolása egyszerű, jól tűri a szobai körülményeket, csak nem szabad túlöntözni.

Hasonlóképp kínálhatjuk a macskáknak a valódi pálmákat is, nálam a gyompálma vált be, puha, keskeny levélkéivel. Más pálmák (kenciapálma, arekapálma, botpálma) sem veszélyesek a doromboló kedvenceinkre, de vannak köztük olyanok, amelyek vastag leveleik (Washington-pálma) miatt nem is vonzók a számukra. Nem szabad viszont összetéveszteni a pálmákat a hasonló megjelenésű cikászokkal, amelyek viszont igen veszélyesek az állatokra.

Nyugodtan rágcsálhatják a kukoricalevelet és ártalmatlanok a különféle bambuszok, a páfrányok, a broméliák is.

A virágzó növények közül a százszorszép, az orhideák, az afrikai ibolya, a rózsák, a napraforgó, az inkaliliom, a rézvirág teljesen biztonságos.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu