Back to top

Nőnapon még nyitva lehetnek a virágboltok

A nemzetközi nőnap tökéletes alkalom arra, hogy a nehéz időkben egy kis örömöt csempésszünk a napjainkba. Egy csokor virág a járvány idején olyan mint egy szimbolikus ölelés, amely azt üzeni a megajándékozottnak: Fontos vagy!

A törődés napjainkban fontosabb, mint valaha, hiszen a koronavírus-járvány miatt sokkal kevesebb lehetőségünk van személyes kapcsolataink ápolására. Régóta nélkülöznünk kell a jóleső baráti, rokoni találkozásokat, a kézfogást, az ölelést. A virág azonban tökéletes eszköz arra, hogy a távolságot szépséggel hidalja át, a közelgő nőnap pedig kiváló alkalom arra, hogy a nehézségek közepette színt, illatot, örömöt és harmóniát csempésszünk a szürke hétköznapokba. 

A hazai virágtermesztők és kereskedők számára a nőnap az egyik legfontosabb időpont, sok vállalkozás számára az egész éves működése szempontjából is meghatározó jelentőségű.

Március 4.-én a szigorított járványügyi intézkedések bejelentése nagy riadalmat keltett a teljes dísznövénykereskedelmi ágazatban, hiszen ekkorra már mindenki feltöltötte árukészletét, több százezer, akár több millió forintot fektetve virágokba. Március 5.-én Orbán Viktor miniszterelnök bejelentése értelmében azonban

nőnapon még nyitva tarthatnak a virágboltok, ezt követően március 9- 22.-e között azonban rájuk is vonatkozik a boltzár.

A miniszterelnök bejelentését követően azonban fellélegezhetnek azok a boltok amelyek a tavaszi kerti munkához szükséges eszközöket árulnak, ők ugyanis a legfrissebb hírek szerint nyitva maradhatnak a lezárás alatt.

Fotó: Flora Hungaria Nagybani Virágpiac

A nemzetközi nőnap a nők iránti tisztelet és megbecsülés kifejezésének napja, amelyet 1917-től - Magyarországon 1948 óta- mindenhol március 8-án tartják, és a nők jogaira és a nemek közötti egyenlőségre hívj fel a figyelmet világszerte.  

Országonként változó, hogy mely virágok a legnépszerűbbek erre az alkalomra. Olaszországban például a mimóza a legkedveltebb, itt tízből hét nő kap élénk sárga csokrot nőnapra barátaiktól, munkatársuktól, férjüktől. 

Hazánkban a legnépszerűbb ajándékok továbbra is a koratavaszi hagymások, a tulipán, nárcisz, jácint és krókusz, valamint a cserepes virágzó növények. Sokan csupán egy-egy szál virággal köszöntik a hölgyeket, ám egyre gyakoribb, hogy a kedvenc virágokból vagy kedvenc színek szerint összeállított kisebb-nagyobb csokorral vagy egyedi kompozícióval lepik meg a férfiak a hölgy ismerősöket. 

Fiatalok közül egyre többen áldoznak arra, hogy virággal kedveskedjenek szeretteiknek és többen vannak azok is, akik keresik az érdekes, különleges virágokat- például egy exkluzív orchideát. 

Egy biztos, a hosszú téli időszakot követően mindenki vágyik már az üde, friss, vidám színekre. A hosszú ideje tartó korlátozások, a bezártság és a sok bizonytalanság közepette ráadásul minden eddiginél jobban felértékelődött a szeretet, a hála, a bizalom és az őszinteség jelentősége.

Legyen hát az idei nőnapi virágköszöntő ezúttal egy kicsit másabb, kicsit nagyobb, kicsit különlegesebb, legyen a virág a bátorítás, a köszönet és a remény szimbóluma!

 

Forrás: 
www.magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Dísznövény-kereskedelem: három ötlet a sikerhez

Miután a vásárló betér a kertészeti árudába vagy virágboltba, a kereskedők már az első percekben sok olyan hibát követnek el, amelyek igencsak veszélyeztetik az értékesítés sikerét, a vevők lojalitását.

Húsz-huszonötszázalékos drágulás jöhet a hús árában

Hosszú válságot is okozhat a takarmányárak nagyságrendileg 30 százalékos emelkedése, amit a termelők a termékeik árában is szeretnének érvényesíteni.

Kereskedelmi forgalomba kerül az aranyos rezgőgomba

Új gombafaj került a belga Fresh Mushroom Europe cég kínálatába, a főként Kínában fogyasztott Tremella aurantia. A különleges gombát Ázsiából exportálják a világ minden részére. Az FME kínálatában egész évben megtalálható lesz, és a forgalmazó szerint itt az ideje, hogy az európai konyhákban is teret nyerjen..

Válságban a brit sertés export

A brit Nemzeti Sertésszövetség (NPA) szerint az új Brexit-követelmények miatt képtelenség tenyészállatokat exportálni az EU-ba, ami károsítja az Egyesült Királyság sertéságazatát.

Kis Majorgazda tábort is indítanak

A régmúlt háztáji gazdaságainak munkálatait is felidéző múzeumpedagógiai programot állított össze a Keszthelyi Majortörténeti Kiállítóhely. Horváth Zoltán, a létesítmény novemberben megbízott igazgatója lapunknak elmondta, hogy a közelmúltban végrehajtott fejlesztéseik mellett nagy érdeklődéssel kísért nyári táboraik is e program céljait szolgálják.

Egyre több magyar beruházás Szerbiában

Magyarország az elmúlt években folyamatosan növelte a Nyugat-Balkánra irányuló exportját. Az elmúlt 10 évben a kétszeresére nőtt a kivitel, meghaladja az évi 2,5 milliárd eurót. Ezzel párhuzamosan a másfélszeresére nőtt a régióban végrehajtott magyar beruházások értéke, és már elérte az 1,5 milliárd eurót. Így a Nyugat-Balkán a magyar tőke kilencedik legfontosabb kihelyezési célpontja.

A járvány mellékhatása a szorongás, de helyes étkezéssel és mozgással tehetünk ellene

A rendszeres testmozgás és az egészséges táplálkozás következtében az egereknek felnőtt korukra nagyobb méretű lett az agytérfogata és kevésbé szorongtak, mint azok a társaik, akik nem így nevelkedtek – áll a kaliforniai egyetem kutatásában.

Miért is drágul a hús, a tej, a csirkemell?

2021 a totális bizonytalanság évének tűnik a húsipar számára – nyilatkozta húsvét előtt a Hússzövetség elnöke. A húsiparban, de hozzátehetjük a tejipart és a baromfiipart is, emelkednek az önköltségek és az értékesítési árak, ami előbb-utóbb a fogyasztói árakban is megmutatkozik.

Termőföldtől az asztalig újratöltve - Az adat és az élelmiszer jövője

A járvány megmutatta, hogy a globális élelmiszerlánc törékeny - és ennek egy fő oka, hogy sok esetben átláthatatlan, miként kerül az emberek asztalára az élelmiszer. Ezen segíthet a blokklánc technológia. De mi is ez a blockchain és hogyan tehetni az élelmiszertermelést, kereskedelmet és fogyasztást biztonságosabbá?

A söriparnak sem sikerült jól az évkezdet, de bíznak a nyárban

Gyenge első negyedévet zárt a magyarországi söripar, ám a legnagyobb gyártók bíznak abban, hogy az év további részében a forgalom fellendül - mondta el Kántor Sándor, a Magyar Sörgyártók Szövetsége igazgatója az MTI kérdésére.