0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Öntözési melléklet a Kertészet és Szőlészet 9. számában

Március 8. idén nem csupán a nőnap miatt fontos dátum. Március 8-tól adhatják be ugyanis támogatási kérelmüket az elismert öntözési közösségek. A kertészet és Szőlészet hetilapban mind a két témáról olvashatnak.

youtube://v/_uxjJ7IWTP0

A hetilap címlapsztorija szerint a nőnap még mindig igazi virágos ünnepnek számít, fontos és tervezhető értékesítési lehetősége a dísznövény-termesztőknek, virágkereskedőknek. Idén munkanapra, hétfőre esik, ráadásul az időjárás is enyhe, mind a kettő kedvez a virágvásárlásnak.

Remélhetően ezt nem hiúsítja meg a járvány terjedésének megakadályozására időközben hozott, és éppen a jeles napon érvénybe lépő szigorítás. Ennek érdekében a Díszkertészek Szakmaközi Szervezete kérelmet írt Nagy István agrárminiszternek, hogy a virágokat, növényeket árusító kereskedelmi egységek a megfelelő biztonsági intézkedések betartásával nyitva tarthassanak. 

A lap összeállításból azt is megtudtuk, hogy a hazai termesztők a járvány és az otthoni munkavégzésre átállások ellenére gazdag, színes, kiváló minőségű kínálattal készültek. Abból indultak ki, hogy a nőnap klasszikusai továbbra is hagymások, élükön a jácinttal, illetve kis cserepekben kínált krókuszokkal, gyöngyikével, íriszekkel.

A hagyományos cserepesek közül pedig még mindig népszerűek a primulák és a tavaszi szezonnyitó elatior-begoniák, de nem hiányoznak a kínálatból a különböző virágszínű mini fokföldi ibolyák sem.

A vágott virágok közül messze a tulipán vezet. Sikerék szépsége mellett eltarthatóságának köszönheti.

Március 8-a nem csak a díszkertészeknek fontos dátum. Első körben attól a naptól március 22-ig adhatják be a támogatási kérelmeket az elismert öntözési közösségek már meglévő öntözőtelepek üzemeltetésére, fejlesztésére, illetve új öntözési beruházások előkészítésére. A pályázóknak a zöldség-gyümölcs ágazatban legalább 10 hektár öntözését kell vállalniuk.

A támogatás az elszámolgató költségek 90 százaléka.

Az öntözött területek arányának növelése, az öntözéses gazdálkodás színvonalának javítása országosan kiemelt cél elsősorban a szélsőséges időjárás miatt. A kertészeti kultúrákban pedig egyszerűen nem lehet öntözés nélkül tervezhetően és gazdaságosan termelni.

A Vidékfejlesztési Program keretében jelenleg más pályázati lehetőség is nyitott az öntözés fejlesztésére. Ezért is állítottuk össze öntözési és tápoldatozási tanácsokat adó 16 oldalas mellékletünket. Szántóföldi termesztésben és hajtatásban alkalmazható korszerű, víztakarékos, sőt intelligens rendszerekről is olvashatnak benne.

Már lassan egy éve a Covid19 árnyékában élünk. Bár a biztonságos élelmiszerellátás érdekében a kertészeti termelés folyamatos, a kertészek dolgoznak, fejlesztenek. A járvány miatt azonban ebben az ágazatban is megfigyelhetők rendhagyó folyamatok. Néhány kultúra esetében pedig látványosan átrendeződött a piac.

Főként az éttermeknek, menzáknak szállító kertészek érzik a korlátozások kedvezőtlen hatását, de a bizonytalanság általánosságban megnehezíti a tervezést. 

Ennek kapcsán zöldség- és gyümölcskertészek véleményét kérdeztük.

Az már a FruitVeB felméréséből tudható, hogy a gyümölcstermesztők többsége is fejleszteni szeretne, és ehhez a nagy részük igénybe kívánja venni az ültetvénytelepítési támogatást.

ertészet és Szőlészet 9. számából megtudhatjuk azt is, hogy mi a jelentősége és miről szól a Nemzeti Tájstratégia. A két éve tartó Kertész arcképek rovatunkban pedig ezúttal az egy évszázada elhunyt Igor Szvetozárra, a kerékpáros kertészre emlékezünk, aki nem mellesleg újságíró, lapszerkesztő is volt.

Forrás: Kertészet és Szőlészet