Back to top

Öntözési melléklet a Kertészet és Szőlészet 9. számában

Március 8. idén nem csupán a nőnap miatt fontos dátum. Március 8-tól adhatják be ugyanis támogatási kérelmüket az elismert öntözési közösségek. A kertészet és Szőlészet hetilapban mind a két témáról olvashatnak.

MMG - Öntözési technológiák

A hetilap címlapsztorija szerint a nőnap még mindig igazi virágos ünnepnek számít, fontos és tervezhető értékesítési lehetősége a dísznövény-termesztőknek, virágkereskedőknek. Idén munkanapra, hétfőre esik, ráadásul az időjárás is enyhe, mind a kettő kedvez a virágvásárlásnak.

Nőnapra készen
Fotó: Merényi Alexandra

Remélhetően ezt nem hiúsítja meg a járvány terjedésének megakadályozására időközben hozott, és éppen a jeles napon érvénybe lépő szigorítás. Ennek érdekében a Díszkertészek Szakmaközi Szervezete kérelmet írt Nagy István agrárminiszternek, hogy a virágokat, növényeket árusító kereskedelmi egységek a megfelelő biztonsági intézkedések betartásával nyitva tarthassanak. 

A lap összeállításból azt is megtudtuk, hogy a hazai termesztők a járvány és az otthoni munkavégzésre átállások ellenére gazdag, színes, kiváló minőségű kínálattal készültek. Abból indultak ki, hogy a nőnap klasszikusai továbbra is hagymások, élükön a jácinttal, illetve kis cserepekben kínált krókuszokkal, gyöngyikével, íriszekkel.

A hagyományos cserepesek közül pedig még mindig népszerűek a primulák és a tavaszi szezonnyitó elatior-begoniák, de nem hiányoznak a kínálatból a különböző virágszínű mini fokföldi ibolyák sem.

A vágott virágok közül messze a tulipán vezet. Sikerék szépsége mellett eltarthatóságának köszönheti.

Fotó: Pixabay

Március 8-a nem csak a díszkertészeknek fontos dátum. Első körben attól a naptól március 22-ig adhatják be a támogatási kérelmeket az elismert öntözési közösségek már meglévő öntözőtelepek üzemeltetésére, fejlesztésére, illetve új öntözési beruházások előkészítésére. A pályázóknak a zöldség-gyümölcs ágazatban legalább 10 hektár öntözését kell vállalniuk.

A támogatás az elszámolgató költségek 90 százaléka.

Az öntözött területek arányának növelése, az öntözéses gazdálkodás színvonalának javítása országosan kiemelt cél elsősorban a szélsőséges időjárás miatt. A kertészeti kultúrákban pedig egyszerűen nem lehet öntözés nélkül tervezhetően és gazdaságosan termelni.

A Vidékfejlesztési Program keretében jelenleg más pályázati lehetőség is nyitott az öntözés fejlesztésére. Ezért is állítottuk össze öntözési és tápoldatozási tanácsokat adó 16 oldalas mellékletünket. Szántóföldi termesztésben és hajtatásban alkalmazható korszerű, víztakarékos, sőt intelligens rendszerekről is olvashatnak benne.

Az öntözött területek növelése a cél
Fotó: Rimóczi Irén

Már lassan egy éve a Covid19 árnyékában élünk. Bár a biztonságos élelmiszerellátás érdekében a kertészeti termelés folyamatos, a kertészek dolgoznak, fejlesztenek. A járvány miatt azonban ebben az ágazatban is megfigyelhetők rendhagyó folyamatok. Néhány kultúra esetében pedig látványosan átrendeződött a piac.

Fotó: Saliverzum

Főként az éttermeknek, menzáknak szállító kertészek érzik a korlátozások kedvezőtlen hatását, de a bizonytalanság általánosságban megnehezíti a tervezést. 

Ennek kapcsán zöldség- és gyümölcskertészek véleményét kérdeztük.

Az már a FruitVeB felméréséből tudható, hogy a gyümölcstermesztők többsége is fejleszteni szeretne, és ehhez a nagy részük igénybe kívánja venni az ültetvénytelepítési támogatást.

ertészet és Szőlészet 9. számából megtudhatjuk azt is, hogy mi a jelentősége és miről szól a Nemzeti Tájstratégia. A két éve tartó Kertész arcképek rovatunkban pedig ezúttal az egy évszázada elhunyt Igor Szvetozárra, a kerékpáros kertészre emlékezünk, aki nem mellesleg újságíró, lapszerkesztő is volt.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2021/9 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Dísznövény-kereskedelem: három ötlet a sikerhez

Miután a vásárló betér a kertészeti árudába vagy virágboltba, a kereskedők már az első percekben sok olyan hibát követnek el, amelyek igencsak veszélyeztetik az értékesítés sikerét, a vevők lojalitását.

Húsz-huszonötszázalékos drágulás jöhet a hús árában

Hosszú válságot is okozhat a takarmányárak nagyságrendileg 30 százalékos emelkedése, amit a termelők a termékeik árában is szeretnének érvényesíteni.

Tavasszal angyali türelem kell a kaktuszokhoz, különben elpusztulnak

A kaktuszok és a többi pozsgás növény legtöbb faja nem képes szabadföldön áttelelni nálunk, hűvös, világos helyen, teljes nyugalomban vészelik át a hideg hónapokat. Tavasszal már mindenképp gondoskodni akarunk róluk, de nagyon óvatosan kell eljárnunk. A legtöbb pozsgást kora tavasszal öltem meg puszta jóindulatból, egyetlen, túl korai locsolással. Mi a legfontosabb teendőnk ilyenkor?

Kereskedelmi forgalomba kerül az aranyos rezgőgomba

Új gombafaj került a belga Fresh Mushroom Europe cég kínálatába, a főként Kínában fogyasztott Tremella aurantia. A különleges gombát Ázsiából exportálják a világ minden részére. Az FME kínálatában egész évben megtalálható lesz, és a forgalmazó szerint itt az ideje, hogy az európai konyhákban is teret nyerjen..

AgroUni agrár-felsőoktatási konferencia

Közös online konferenciát szervezett a Doktoranduszok Országos Szövetségének Agrártudományi Osztálya, a Magyar Tudomány- és Innovációmenedzsment Alapítvány, valamint a Digitális Jólét Program AgroUni – Fókuszban az agrár-felsőoktatás aktuális kérdései címmel.

A magyar pékeknek is jó, ha a baguette a világörökség része lesz

A francia kulturális minisztérium benyújtotta pályázatát az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO), hogy a baguette-t, a ropogós héjú hosszúkás francia fehérkenyeret vegyék föl a világörökségi listára. A Magyar Pékszövetség támogatja a francia kezdeményezést, mivel már maga a a tény is ráirányítja a világ figyelmét a bagetten keresztül a pékekre.

Gyümölcsfák megporzása, terméskötése

Az, hogy egy-egy gyümölcsfa öntermékenyülő-e, vagy más pollenadó fajtársaira is szükség van a jó terméshozamhoz genetikai tulajdonság. Egyivarú-, vagy kétivarú virág, szél-, vagy rovarmegporzás, egylaki vagy kétlaki növény... Elsőre bonyolultnak tűnhet, de érdemes tisztában lenni a növényi "szexualitás" alapjaival a jobb termés érdekében...

Termőföldtől az asztalig újratöltve - Az adat és az élelmiszer jövője

A járvány megmutatta, hogy a globális élelmiszerlánc törékeny - és ennek egy fő oka, hogy sok esetben átláthatatlan, miként kerül az emberek asztalára az élelmiszer. Ezen segíthet a blokklánc technológia. De mi is ez a blockchain és hogyan tehetni az élelmiszertermelést, kereskedelmet és fogyasztást biztonságosabbá?

Rezét újra szolgálatban

Sikeresen teljesítette a hatósági üzembe helyezési vizsgát a Gemenci Állami Erdei Vasút gőzöse, így újból szolgálatba állhat. Utasokkal teli szerelvényeket azonban a koronavírus-járvány miatt még nem vontathat.

25 év, 25 erdei kincs, 25 kilométer

Negyed évszázada tart a környezeti nevelés a Mecsekerdő Zrt. erdei iskoláiban, ennek alkalmából az online oktatásban is felhasználható ismeretterjesztő sorozatot készít, valamint közös kilométer- és emlékgyűjtésre hív a baranyai erdőgazdaság.