0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Esővízhasznosítási tippek

Az emberi tékozlás és nemtörődömség eredménye, hogy a világ természetes vizeink jelentős része erősen szennyezett. A klímaváltozás hatására a világon 30 százalékkal gyakoribbak a felhőszakadások, ugyanakkor a metropoliszok 70 százaléka küzd rendszeresen visszatérő aszályokkal. Március 6-a a Nemzetközi Energiatakarékossági Világnapja. Erre tekintettel ezúttal az esővíz hasznosításáról írunk.

Hazánkban évente 500-750 mm csapadékmennyiség hull, eloszlása azonban aránytalan.

Egyre gyakoribbak a hosszan tartó aszályos időszakok, ugyanakkor a villámárvizek okozta kihívásokkal is meg kell küzdenünk.

Ezért a fenntarthatóság érdekében kulcskérdés az esővíz-gazdálkodás. A Nemzetközi Energiatakarékossági Világnap alkalmából a Wavin Magyarország a Magyar Természetvédők Szövetségével karöltve hozta el esővíz hasznosító ötleteit. Nézzük, melyek ezek!

Házi vízrendszerünket érdemes úgy kialakítani, hogy az összegyűjtött esővizet a locsolás mellett más célokra is felhasználhassuk, például mosás vagy WC öblítés.

Ehhez egy elkülönített vízvezetékrendszer szükségeltetik, hogy az esővíz ne keveredjen az ivóvízzel.

Ugyanakkor a nem hasznosított esővíz a szennyvízzel sem keveredhet, hiszen az könnyen túlterhelné a csatornahálózatot. A megfelelő rendszer kialakításával akár felére csökkenthetjük az otthoni vezetékes ivóvíz mennyiségét.

A hirtelen érkező, nagy mennyiségű esőzéseket általában hosszú aszályos időszakok követik. Vannak olyan esővíztároló, -szikkasztó rendszerek, amelyek a csapadékot a föld alá vezetik, innen pedig a fel nem használt mennyiség a talajba fokozatosan szivároghat. Ez a megoldás egyszerre gazdaságos és környezetbarát is.

Ajánlott rendszeresen tisztítani az ereszeket, csatornákat, ha kell, alkalmazzunk lombfogó hálót. Gondoskodjunk a házunk előtti vízelvezető árkok, hidak, átereszek tisztántartásáról is a tavaszi nagytakarítás során.

Ha vízelvezetésről van szó, sokunknak a kulé kavics jut eszébe. De míg a kulé kavics vízfelvevő képessége térfogatának kb. 30%-a, addig egy műanyag szikkasztó blokk esetében 95% ez az arány.

A példa is láttatja, érdemes utánanézni további nagyobb kapacitású, alacsonyabb költségű megoldásoknak a ház körüli vízgazdálkodás során.

Okostelefon, okosház, okosesővíz. Okos vezérléssel előre felkészülhetünk az időjárási anomáliákra. Elsőre elég fantazmagórikusnak tűnik, pedig nem az. Ilyen szenzoros technikai megoldás üzemel például már a brit királyi család észak-ír birtokán, ezzel is védve a történelmi komplexumot az árvizektől.

A vízhiány az egyik legnagyobb környezetvédelmi probléma, mégsem kap elegendő figyelmet. Ha legközelebb ránk zúdul az égi áldás, ne átkozzuk a fejünkre hulló esőcseppeket, hanem kezeljük a természet ajándékként.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu