Back to top

Piros és fekete - a ribizli is kiváló boralapanyag

Általános tapasztalataink szerint a bor szőlőből készül, ám sokféle más gyümölcs is alkalmas erre. Egy fiatal pár bebizonyítja, hogy a piros és a fekete ribizli is kiváló boralapanyag. Sőt, a gasztronómiában is megállja a helyét.

Ez a ribizlisztori a kilencvenes években indult, a Mátra lábainál, Verpelét határában, ahol a kertészmérnök nagyapa létrehozta a 11 hektáros ribizliül­tet­vényt. Ekkor még egy szüret alkalmával akár 140-en is dolgoztak azon, hogy a 25 ezer bokorról kézzel leszedjék a gyümölcsöt.

Dávid már 11 évesen segített a szedésben, ám gyorsan rájött, hogy a kézi szüret nem az ő műfaja.

Mivel azonban hamarosan gépesítették a folyamatot, kamasz korában már testvérével együtt „vezényelték” nyaranta a ribizliszüretet, eleveníti fel a kezdeteket Király Dávid, a Lajos Király Manufaktúra tulajdonosa.

A ribizliborászat alapjai

Egyik évben, amikor a friss gyümölcsöt nem sikerült maradéktalanul értékesíteni, a nagypapa, Bernáth Lajos bort készített belőle, aminek az lett a vége, hogy a család és a barátok minden évben várták, hogy megkóstolhassák a friss évjáratot. Ezzel a nagyapa letette a ribizliborászat alapjait.

Dávidot az egyetemi tanulmányai után magával ragadta a gasztronómia világa, szakács lett és jó néhány évet budapesti éttermek konyhájában töltött, majd 2015-ben hazahívta a családi örökség.

Elhatározta, hogy változtat nagyapja stratégiáján, és a friss gyümölcsértékesítés helyett ribizlibor-készítéssel fog foglalkozni. Szakácsként pontosan tudta, hogy a gasztronómia mindig új ízekre, különlegességekre éhes közönségének körében meglesz majd a helye.

Megalapította a Lajos Király Manufaktúrát, ahol saját kísérletezése nyomán megszületett a piros és a fekete ribizlibor.

Az ültetvényt is fejlesztette, új területeket telepített be, ahol a cél a biotermesztés bevezetése, amelyhez minden évben közelebb kerülnek. A manufaktúra igazi családi vállalkozás, a nagy munkák idején a rokonság is besegít, de alapját Dávid és a felesége, Kőrösi Szilvia alkotják. Szilvia növényorvos, fel is vetem, hogy akkor ez egy érdekházasság, mire nevetve az egyikük igennel, a másikuk nemmel felelt. Úgyhogy ez a kérdés még nyitva maradt, az viszont biztos, hogy a közös terveiket minél előbb meg szeretnék valósítani, főként a termékpaletta bővítésére törekszenek. Így hamarosan megjelenik limitált mennyiségben a hordós érlelésű feketeribizli-bor és a piros habzóbor.

Később majd találkozhatunk ribizliszörpökkel, pálinkával és pezsgővel is.

Mit lehet kihozni a ribizliből?

A piros és a fekete ribizliből készült borral igyekszik megismertetni a fogyasztókat, remélve, hogy a szőlőborok mellett egy idő után ennek is kialakul a stabil rajongótábora.

A pirosribizli-bor reduktív eljárással készül, ez a technológia biztosítja, hogy a bor megőrizze a gyümölcs frissességét, színét, illatát, üdeségét. Egy friss sillerhez hasonlít leginkább, és kellemes fröccs készíthető belőle.

Ha ételhez szeretnénk párosítani, akkor halhoz, fehér húsokhoz, salátákhoz passzol leginkább.

Adhatjuk desszertekhez is, főként a túróval készült édességekkel harmonizál.

A feketeribizli-bor hagyományos eljárással, kézi csömöszöléssel, héjon erjesztve készül, az eljárás teljes mértékben hasonlít a kékszőlőből készült borokéhoz.

Fontos szempont, hogy a ribizli héjában és húsában lévő értékes nyomelemek, vitaminok megmaradjanak.

Az eljárásnak köszönhetően testes, markáns, komplex bort nyernek. A gasztronómiában kiválóan megállja a helyét, lehet aperitif, mert jó étvágygerjesztő, továbbá remekül illik vörös húsok, vadételek mellé és csokoládés desszertekhez.

A ribizliborokat portói palackokba töltik, a pirosat fehérboros pohárban, míg a feketét vörösboros pohárban szolgálják fel.

 

Forrás: 
Kertbarát Magazin
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertbarát Magazin 2021/1-2 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Tekintélyes mennyiségű olajbogyó kell egyetlen üveg olívaolaj előállításához

Az olívaolaj évezredek óta a mediterrán gasztronómia, kultúra és kereskedelem alapvető alkotóeleme. Az ókori görög költő, Homérosz "folyékony aranyként", Hippokratész pedig "a nagy gyógyírként" jellemezte. Az olívaolajat évezredek óta használják különböző célokra, mint például gyógyászati kenőcsökhöz és nemesek balzsamozási rituáléjához is. Ám napjainkban számos recept fontos összetevőjének számít.

Mi történik a testünkkel, ha körtét eszünk?

A körtét évszázadok óta előszeretettel fogyasztják nagyszerű íze és állítólagos egészségügyi előnyei miatt. Az egyik legsokoldalúbban felhasználható gyümölcs, amely sós vagy édes receptek része lehet. Ahhoz, hogy a körte minden egészségügyi előnyét élvezhessük, mindenképpen együk meg az egész gyümölcsöt, mivel a magas antioxidáns mennyisége a színes héjában koncentrálódik.

Nőtt a mezőgazdaság kibocsátási értéke tavaly

A mezőgazdaság kibocsátása 2021-ben 3378 milliárd forintot tett ki, 15 százalékkal nőtt 2020-hoz képest; a 17 százalékos árindex mellett a volumen 2,1 százalékkal csökkent - közölte a Központi Statisztikai Hivatal az MTI-vel.

A biotermékek piacának bővülése várható

A harmincharmadik BioFach Nemzetközi Bioélelmiszer- és Biotermék-szakkiállítást rendhagyó módon nyáron tartották. A négynapos nürnbergi rendezvényen az Agrármartketing Centrum által szervezett magyar közösségi standnak tizenegy kiállítója volt. Az AMC a július 26–29. között tartott eseményen mutatta be a nagyközönségnek saját élelmiszeripari exportfejlesztő programját, a Hungarian Food Business Programot.

A chilei gyümölcstermesztők az anyagi összeomlás szélén

Tízből kilenc chilei gyümölcstermelő aggódik amiatt, hogy költségei növekedése és a globális logisztikai válság miatt nem tud felkészülni a 2022–23-as szezonra, derül ki a chilei gyümölcstermelők szövetsége, a Fedefruta felméréséből.

A Csaba gyöngye eredete

A Csaba gyöngye mind a mai napig a világ legkorábban érő csemegeszőlő-fajtája. Ez az értékes tulajdonsága termesztési és nemesítési szempontból is nagyon jelentős. Kiemelkedően fontos szerepet játszott a magyar és a világ szőlőnemesítésében, eredete sokáig vita tárgya volt.

Új színes narancsfajta

A citrus tristeza virus (CTV) megjelenése nagyon súlyosan érintette a citrusfélék termesztését Szicíliában. Nincs olyan régió, ahol ne fertőzött volna meg szinte teljes ültetvényeket a kórokozó, a gazdák bevételei meredeken zuhannak.

Pontosan méri a gyümölcsök és zöldségek vitaminszintjét egy eszköz

A gyümölcsökben és zöldségekben lévő vitaminok számának valós idejű mérése a terepen hamarosan valósággá válik, köszönhetően egy olcsó, könnyen használható bioszenzornak, amelyet német, belga és holland tudósok fejlesztettek ki.

Mit tehetünk a napégés megelőzésére?

Augusztusban válik igazán szembetűnővé az erős napsugárzás és nagy meleg hatása a növényekre. Almán, szőlőn, paprikán figyelhetünk fel a napégésre, ami kierjedt barnás foltokat okoz a termésen. A kertben nyaraltatott szobanövények levele is károsodhat, csakúgy, mint a világos levelű díszbokrok, díszfák lombja.

A világ legjobb bor(fel)ismerői

Igaz, a hír még tavaly ősszel látott napvilágot, ám a magyar Sommelier Szövetség invitálására a közelmúltban a Molinári Kávézóban a 2021-ben borfelismerő világbajnoki címet szerzett magyar csapat tagjai tartottak beszámolót a versenyről, valamint a részvevők is bekapcsolódhattak egy tesztelő feladat megoldásába.