
Mivel azonban hamarosan gépesítették a folyamatot, kamasz korában már testvérével együtt „vezényelték” nyaranta a ribizliszüretet, eleveníti fel a kezdeteket Király Dávid, a Lajos Király Manufaktúra tulajdonosa.
A ribizliborászat alapjai
Egyik évben, amikor a friss gyümölcsöt nem sikerült maradéktalanul értékesíteni, a nagypapa, Bernáth Lajos bort készített belőle, aminek az lett a vége, hogy a család és a barátok minden évben várták, hogy megkóstolhassák a friss évjáratot. Ezzel a nagyapa letette a ribizliborászat alapjait.
Elhatározta, hogy változtat nagyapja stratégiáján, és a friss gyümölcsértékesítés helyett ribizlibor-készítéssel fog foglalkozni. Szakácsként pontosan tudta, hogy a gasztronómia mindig új ízekre, különlegességekre éhes közönségének körében meglesz majd a helye.
Az ültetvényt is fejlesztette, új területeket telepített be, ahol a cél a biotermesztés bevezetése, amelyhez minden évben közelebb kerülnek. A manufaktúra igazi családi vállalkozás, a nagy munkák idején a rokonság is besegít, de alapját Dávid és a felesége, Kőrösi Szilvia alkotják. Szilvia növényorvos, fel is vetem, hogy akkor ez egy érdekházasság, mire nevetve az egyikük igennel, a másikuk nemmel felelt. Úgyhogy ez a kérdés még nyitva maradt, az viszont biztos, hogy a közös terveiket minél előbb meg szeretnék valósítani, főként a termékpaletta bővítésére törekszenek. Így hamarosan megjelenik limitált mennyiségben a hordós érlelésű feketeribizli-bor és a piros habzóbor.
Mit lehet kihozni a ribizliből?

A pirosribizli-bor reduktív eljárással készül, ez a technológia biztosítja, hogy a bor megőrizze a gyümölcs frissességét, színét, illatát, üdeségét. Egy friss sillerhez hasonlít leginkább, és kellemes fröccs készíthető belőle.
Adhatjuk desszertekhez is, főként a túróval készült édességekkel harmonizál.
A feketeribizli-bor hagyományos eljárással, kézi csömöszöléssel, héjon erjesztve készül, az eljárás teljes mértékben hasonlít a kékszőlőből készült borokéhoz.
Az eljárásnak köszönhetően testes, markáns, komplex bort nyernek. A gasztronómiában kiválóan megállja a helyét, lehet aperitif, mert jó étvágygerjesztő, továbbá remekül illik vörös húsok, vadételek mellé és csokoládés desszertekhez.
A ribizliborokat portói palackokba töltik, a pirosat fehérboros pohárban, míg a feketét vörösboros pohárban szolgálják fel.