Back to top

Piros és fekete - a ribizli is kiváló boralapanyag

Általános tapasztalataink szerint a bor szőlőből készül, ám sokféle más gyümölcs is alkalmas erre. Egy fiatal pár bebizonyítja, hogy a piros és a fekete ribizli is kiváló boralapanyag. Sőt, a gasztronómiában is megállja a helyét.

Ez a ribizlisztori a kilencvenes években indult, a Mátra lábainál, Verpelét határában, ahol a kertészmérnök nagyapa létrehozta a 11 hektáros ribizliül­tet­vényt. Ekkor még egy szüret alkalmával akár 140-en is dolgoztak azon, hogy a 25 ezer bokorról kézzel leszedjék a gyümölcsöt.

Dávid már 11 évesen segített a szedésben, ám gyorsan rájött, hogy a kézi szüret nem az ő műfaja.

Mivel azonban hamarosan gépesítették a folyamatot, kamasz korában már testvérével együtt „vezényelték” nyaranta a ribizliszüretet, eleveníti fel a kezdeteket Király Dávid, a Lajos Király Manufaktúra tulajdonosa.

A ribizliborászat alapjai

Egyik évben, amikor a friss gyümölcsöt nem sikerült maradéktalanul értékesíteni, a nagypapa, Bernáth Lajos bort készített belőle, aminek az lett a vége, hogy a család és a barátok minden évben várták, hogy megkóstolhassák a friss évjáratot. Ezzel a nagyapa letette a ribizliborászat alapjait.

Dávidot az egyetemi tanulmányai után magával ragadta a gasztronómia világa, szakács lett és jó néhány évet budapesti éttermek konyhájában töltött, majd 2015-ben hazahívta a családi örökség.

Elhatározta, hogy változtat nagyapja stratégiáján, és a friss gyümölcsértékesítés helyett ribizlibor-készítéssel fog foglalkozni. Szakácsként pontosan tudta, hogy a gasztronómia mindig új ízekre, különlegességekre éhes közönségének körében meglesz majd a helye.

Megalapította a Lajos Király Manufaktúrát, ahol saját kísérletezése nyomán megszületett a piros és a fekete ribizlibor.

Az ültetvényt is fejlesztette, új területeket telepített be, ahol a cél a biotermesztés bevezetése, amelyhez minden évben közelebb kerülnek. A manufaktúra igazi családi vállalkozás, a nagy munkák idején a rokonság is besegít, de alapját Dávid és a felesége, Kőrösi Szilvia alkotják. Szilvia növényorvos, fel is vetem, hogy akkor ez egy érdekházasság, mire nevetve az egyikük igennel, a másikuk nemmel felelt. Úgyhogy ez a kérdés még nyitva maradt, az viszont biztos, hogy a közös terveiket minél előbb meg szeretnék valósítani, főként a termékpaletta bővítésére törekszenek. Így hamarosan megjelenik limitált mennyiségben a hordós érlelésű feketeribizli-bor és a piros habzóbor.

Később majd találkozhatunk ribizliszörpökkel, pálinkával és pezsgővel is.

Mit lehet kihozni a ribizliből?

A piros és a fekete ribizliből készült borral igyekszik megismertetni a fogyasztókat, remélve, hogy a szőlőborok mellett egy idő után ennek is kialakul a stabil rajongótábora.

A pirosribizli-bor reduktív eljárással készül, ez a technológia biztosítja, hogy a bor megőrizze a gyümölcs frissességét, színét, illatát, üdeségét. Egy friss sillerhez hasonlít leginkább, és kellemes fröccs készíthető belőle.

Ha ételhez szeretnénk párosítani, akkor halhoz, fehér húsokhoz, salátákhoz passzol leginkább.

Adhatjuk desszertekhez is, főként a túróval készült édességekkel harmonizál.

A feketeribizli-bor hagyományos eljárással, kézi csömöszöléssel, héjon erjesztve készül, az eljárás teljes mértékben hasonlít a kékszőlőből készült borokéhoz.

Fontos szempont, hogy a ribizli héjában és húsában lévő értékes nyomelemek, vitaminok megmaradjanak.

Az eljárásnak köszönhetően testes, markáns, komplex bort nyernek. A gasztronómiában kiválóan megállja a helyét, lehet aperitif, mert jó étvágygerjesztő, továbbá remekül illik vörös húsok, vadételek mellé és csokoládés desszertekhez.

A ribizliborokat portói palackokba töltik, a pirosat fehérboros pohárban, míg a feketét vörösboros pohárban szolgálják fel.

 

Forrás: 
Kertbarát Magazin
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertbarát Magazin 2021/1-2 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Falatnyi boldogság a Lánytesóktól

„Varázslatos érzés, amikor az egyik lánygyermekem felkiált, hogy „Apa, nézd, itt van a lekvárunk a polcon!” Ilyenkor mindig meghatódom, és nyugtázom, hogy jó úton járunk.

Ki termeszthet Bimit?

Egyáltalán, mi az a Bimi? A Bimi a brokkoli és a kínai kel, azaz pontosabban a kai-lan keresztezéséből jött létre. Csak valami kicsit más ebben a brokkoliban.

Jó szomszédok a veteményesben

Egyik tavalyi számunkban már foglalkoztunk a vegyeskultúra előnyeivel, szerepeivel. Ebben a cikkben egy konkrét módszert mutatok be azoknak, akik szeretnének a növények társításával kertészkedni, de nem tudják, hogy fogjanak hozzá. A Gertrud Franck-féle öngyógyító vegyeskert hosszú távon könnyen fenntartható, ha sikerült alaposan megtervezni.

Szilvafa tavaszi metszése - Két klasszikus irányzat

A hagyományos szilvafajták egyik részére a nagyobb, kerekebb termések jellemzők, amelyekben a gyümölcshús nem válik el jól a magtól, míg a másik csoportba a magvaváló, klasszikus szilvaformájú terméseket soroljuk.

Kiskunsági préselt malacarc lett idén Magyarország étele

Kiskunsági préselt malacarc elnevezésű ételével a fülöpszállási Kígyósi Csárda Székekpuszta Ifjai nevű csapata nyert a Magyarország étele 2023 szakácsverseny döntőjében szombaton Felcsúton.

Így metsszen, aki nem tud metszeni!

A gyümölcsfák metszését mindig is övezte némi misztikum, ami nem csoda hiszen fajonként, fajtánként, koronaformánként más módszereket kell követni - ha nagyon ragaszkodunk ezekhez. Akinek nincs ebben nagy gyakorlata, ha a metszés alapvető lényegét megéri és néhány alapelvét betartja már azzal is jót tesz a fáival.

Az olívaolaj mellékterméke a sportolók barátja lehet

Egy új tanulmány szerint az olíva gyümölcsvíz - amely egy erős antioxidánsban és hidroxitirozolban gazdag termék - javította a légzési teljesítményt és az edzés utáni regenerálódást fizikailag aktív embereknél.

Napi 4500 adag étel készül majd a Gyulakonyha új épületében

A közétkeztetés kulcsszerepet játszik Magyarország élelmiszer-ellátásában - mondta az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára csütörtökön Gyulán, ahol átadta a 725 millió forintból megépült, napi 4500 adag ebédet készítő Gyulakonyha Nonprofit Kft. új épületét.

Jobbára száraz, egyre enyhébb az idő

Eddig a márciust nem az előző két évre jellemző száraz és hideg északkeleties áramlás határozza meg, nyugat felől gyakran érkeznek időjárási frontok fölénk. Kedden és szerdán is érkezett egy, melynek csapadéka rendkívül jól jött a mezőgazdaságnak. Északnyugaton és a középső országrészben további csapadékra lenne szükség, azonban a jövő hét közepéig számottevő mennyiség nem valószínű.

Melyek a legegészségesebb gyümölcsök?

A legegészségesebb gyümölcsök magas antioxidáns-tartalmúak, és jó hatással vannak kognitív képességekre, valamint szív- és érrendszer egészségére.