Back to top

Piros és fekete - a ribizli is kiváló boralapanyag

Általános tapasztalataink szerint a bor szőlőből készül, ám sokféle más gyümölcs is alkalmas erre. Egy fiatal pár bebizonyítja, hogy a piros és a fekete ribizli is kiváló boralapanyag. Sőt, a gasztronómiában is megállja a helyét.

Ez a ribizlisztori a kilencvenes években indult, a Mátra lábainál, Verpelét határában, ahol a kertészmérnök nagyapa létrehozta a 11 hektáros ribizliül­tet­vényt. Ekkor még egy szüret alkalmával akár 140-en is dolgoztak azon, hogy a 25 ezer bokorról kézzel leszedjék a gyümölcsöt.

Dávid már 11 évesen segített a szedésben, ám gyorsan rájött, hogy a kézi szüret nem az ő műfaja.

Mivel azonban hamarosan gépesítették a folyamatot, kamasz korában már testvérével együtt „vezényelték” nyaranta a ribizliszüretet, eleveníti fel a kezdeteket Király Dávid, a Lajos Király Manufaktúra tulajdonosa.

A ribizliborászat alapjai

Egyik évben, amikor a friss gyümölcsöt nem sikerült maradéktalanul értékesíteni, a nagypapa, Bernáth Lajos bort készített belőle, aminek az lett a vége, hogy a család és a barátok minden évben várták, hogy megkóstolhassák a friss évjáratot. Ezzel a nagyapa letette a ribizliborászat alapjait.

Dávidot az egyetemi tanulmányai után magával ragadta a gasztronómia világa, szakács lett és jó néhány évet budapesti éttermek konyhájában töltött, majd 2015-ben hazahívta a családi örökség.

Elhatározta, hogy változtat nagyapja stratégiáján, és a friss gyümölcsértékesítés helyett ribizlibor-készítéssel fog foglalkozni. Szakácsként pontosan tudta, hogy a gasztronómia mindig új ízekre, különlegességekre éhes közönségének körében meglesz majd a helye.

Megalapította a Lajos Király Manufaktúrát, ahol saját kísérletezése nyomán megszületett a piros és a fekete ribizlibor.

Az ültetvényt is fejlesztette, új területeket telepített be, ahol a cél a biotermesztés bevezetése, amelyhez minden évben közelebb kerülnek. A manufaktúra igazi családi vállalkozás, a nagy munkák idején a rokonság is besegít, de alapját Dávid és a felesége, Kőrösi Szilvia alkotják. Szilvia növényorvos, fel is vetem, hogy akkor ez egy érdekházasság, mire nevetve az egyikük igennel, a másikuk nemmel felelt. Úgyhogy ez a kérdés még nyitva maradt, az viszont biztos, hogy a közös terveiket minél előbb meg szeretnék valósítani, főként a termékpaletta bővítésére törekszenek. Így hamarosan megjelenik limitált mennyiségben a hordós érlelésű feketeribizli-bor és a piros habzóbor.

Később majd találkozhatunk ribizliszörpökkel, pálinkával és pezsgővel is.

Mit lehet kihozni a ribizliből?

A piros és a fekete ribizliből készült borral igyekszik megismertetni a fogyasztókat, remélve, hogy a szőlőborok mellett egy idő után ennek is kialakul a stabil rajongótábora.

A pirosribizli-bor reduktív eljárással készül, ez a technológia biztosítja, hogy a bor megőrizze a gyümölcs frissességét, színét, illatát, üdeségét. Egy friss sillerhez hasonlít leginkább, és kellemes fröccs készíthető belőle.

Ha ételhez szeretnénk párosítani, akkor halhoz, fehér húsokhoz, salátákhoz passzol leginkább.

Adhatjuk desszertekhez is, főként a túróval készült édességekkel harmonizál.

A feketeribizli-bor hagyományos eljárással, kézi csömöszöléssel, héjon erjesztve készül, az eljárás teljes mértékben hasonlít a kékszőlőből készült borokéhoz.

Fontos szempont, hogy a ribizli héjában és húsában lévő értékes nyomelemek, vitaminok megmaradjanak.

Az eljárásnak köszönhetően testes, markáns, komplex bort nyernek. A gasztronómiában kiválóan megállja a helyét, lehet aperitif, mert jó étvágygerjesztő, továbbá remekül illik vörös húsok, vadételek mellé és csokoládés desszertekhez.

A ribizliborokat portói palackokba töltik, a pirosat fehérboros pohárban, míg a feketét vörösboros pohárban szolgálják fel.

 

Forrás: 
Kertbarát Magazin
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertbarát Magazin 2021/1-2 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ez a mogyoróallergiánál is komolyabb gond lehet

Amerikai orvosszakértők szerint még a diófélék okozta allergiánál is komolyabb problémát okozhat egy egyre szélesebb körben jelentkező allergiás megbetegedés. A statisztikai adatok arra utalnak, hogy az öt év alatti gyerek között kétségbeejtően magas a tehéntej-allergiások száma - egyelőre csak az ad reményt, hogy a többségük "kinövi".

Felszaladt néhány plusz kiló a karantén alatt? - Táplálkozási tippek az egész családnak

A karantén, a bezártság, az iskola nélküli napok nagyban megváltoztatták a családok mindennapjait: mozgásszegényebb életmód, felboruló étkezési szokások. A napi feladatok mellett sokkal nehezebb odafigyelni a helyes táplálkozásra.

Mikor kezdjük el öntözni?

A fák gyökerei nagy területet hálóznak be a talajban, és a legtöbb vizet és táp­anyagot két időszakban veszik fel: március közepétől május közepéig, illetve augusztusban és szeptemberben. Mindkét időszakban energiaigényes élettani folyamatok játszódnak le a fákban, amit lehetőség szerint nekünk is támogatnunk kell.

A bogarak "halálra pisiltetése" lehet az új kártevőirtó módszer

Annak felfedezése, hogy mely hormonok szabályozzák a bogarak veséjében a vizeletképződést, egy napon segíthet a kártevő rovarok, elsősorban a bogarak elleni környezetkímélőbb védekezés kifejlesztésében - jelentették kutatók.

Annyi, amennyi benne van!

Én kis kertem címmel képes ismeretterjesztő „élménybeszámolót” jelentetett meg Aszódi János, az ATV-n népszerű Új Mezőgazdasági Magazin szerkesztő-riportere. A könyv számos hasznos tanáccsal, okos tippel, kipróbált recepttel, személyes történettel és sok-sok fotóval mutat be több mint harminc növényt.

Kihirdették az első Interwine díj eredményeit

Az elmúlt év rávilágított arra, hogy mennyire fontos az online jelentét. Egy jól működő honlap, lehetőleg webshoppal, ma már elengedhetetlen a vállalkozások számára – így van ez a borászatokkal is. A Hungarianwines.eu éppen ezért megszervezte az első Interwine díjat, a magyar borászatok és borkereskedések honlapjainak versenyét.

Gyökeres változást hozott az eső – Növényvédelmi előrejelzés 16. hét

Negyedéve tartó szárazság szakadt meg április közepén, és bár a tavaszi aszályt csak átmenetileg csökkenti a lehulló eső, a moníliás virág- és hajtásfertőzés kórokozójának növénybe hatolását annál jobban elősegíti. A fák a virágzás idején a legfogékonyabbak, de csapadékos tavaszon a fiatal hajtások érzékenysége is megnő, emiatt a védekezéseket a virágzási időszak után is folytatni kell. Az esővel erősödhet a varasodásveszély is.

Uniós oltalmat kapott a Budaörsi őszibarack

Az Európai Bizottság április 19-én oltalom alá vette a Budaörsi őszibarack elnevezést, ezzel 67-re emelkedett az uniós oltalomban részesült magyar földrajzi árujelzők száma. A földrajzi árujelzők használata komoly gazdasági előnyt jelent a termelők számára, hiszen jelentősen növeli a termék hozzáadott értékét.

A francia kormány egymilliárd euróval segíti a fagykárt szenvedett gazdákat

Egymilliárd euróval segíti a francia kormány azokat a gazdálkodókat, akiket a leginkább sújtottak a tavaszi fagyok, az áprilisi, szokatlanul hideg időjárás.

Románia Délkelet-Európa borhatalma

A bukaresti VINARIUM Nemzetközi Borversenyre mintegy 1200 mintát várnak a világ minden tájáról május 27. és 30. között.