Back to top

Járvány rázza meg a lovasvilágot, de ezúttal nem a Covid

Tíz európai országban március 28-ig lefújták az összes lovasversenyt, Magyarországon március 16-ig tart a zárlat. Az ok egy veszélyes vírusbetegség, a lovak herpeszvírusának idegrendszeri formája (EHV-1).

Fotó: Pixabay
A témában megjelent híreket olvasva önkéntelenül is párhuzamot vonunk az egy évvel ezelőtti eseményekkel, amikor a síközpontokból hazautazók pillanatokon belül hordták szét a koronavírust a legkülönbözőbb európai országokba. A lovasvilágban nem kis felfordulást okozó eseménysor Valenciában, egy nagyszabású díjugratóversenyen kezdődött, ahol mintegy nyolcvan ló betegedett meg, de

még mielőtt kiderült volna, hogy mekkora a baj, sokan már hazautaztak,

így nem meglepő, hogy rövidesen Európa számos országából jelentették az agresszív vírusvariánst.

A nemzetközi lovasszövetség, az FEI március 28-ig törölt minden, a hatáskörébe tartozó versenyt az európai kontinens tíz országában (Franciaország, Spanyolország, Portugália, Belgium, Olaszország, Ausztria, Lengyelország, Hollandia, Németország, Szlovákia).

Nem volt könnyű döntés, főleg annak tükrében, hogy a Covid miatt amúgy is a feje tetejére állt a versenynaptár, de valószínűleg évtizedek óta ez a legsúlyosabb EHV-1 fertőzés Európában,

nyilatkozta Sabrina Ibáñez, az FEI főtitkára.

A Magyar Lovassport Szövetség honlapján olvasható tájékoztatás szerint nálunk március 16-ig maradnak el a versenyek „az FEI ajánlásával és a környező országokban hozott rendelkezésekkel összhangban, a lovakat fenyegető vírus terjedésének megelőzésének érdekében”.

A határozat nálunk öt versenyt érint:

a Nemzeti Lovardában március 5–8. között tervezett kiemelt nemzeti díjugratóversenyt, a március 6–7-re meghirdetett kaposvári regionális nemzeti díjugratóversenyt, a szilvásváradi fedett pályás fogathajtóversenyt (március 6.), valamint a március 12–14-i hétvégén két versenyt, a balatonvilágosi Indoor Starst, és a szilvásváradi országos díjugratóversenyt.

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Lovassport két vírus árnyékában – a Pegazus áprilisi számában

Egészen sajátos helyzetbe került kora tavasszal az európai lovassport. Nem elég a humán világjárvány, mellé még berobbant a lovakat sújtó herpeszvírus, annak is a rendkívül agresszív, idegrendszeri tüneteket okozó formája. Időközben feloldották a teljes versenystopot, de a Pegazus áprilisi lapszáma még ebben, a két vírus által nyomasztott hangulatban készült.

Több mint ötszáz középiskolás az erdészeti vetélkedőn

A veszprémi Vetési Albert Gimnázium csapata nyerte az idei „Fedezd fel az örökséged!” erdőismereti vetélkedőt. Az Országos Erdészeti Egyesület ötödik alkalommal hirdette meg a középiskolásoknak szóló versenyt, amely idén az erdők láthatatlan értékeire hívta fel a figyelmet. A vetélkedőre 58 településről közel 100 iskola 185 háromfős csapata jelentkezett.

Stagnáló tenyésztés

Tavaly ismét valamivel kevesebb angol telivér kancát fedeztettek a magyar tenyésztők, mint egy évvel korábban, így idén várhatóan kissé tovább csökken – esetleg az új vételeknek köszönhetően stagnál – a születendő csikók száma is.

Állati jó munkatársak

A munkára fogható állatokat mindig is „alkalmazta” az emberiség, hiszen jóval olcsóbbak mint a kétlábú munkaerő, nem beszélnek vissza, sokszor az adott feladatban hatékonyabbak is az embernél és szakszervezetbe sem tömörülnek…

Legyél Te is agrárgépész!

Az első és a harmadik helyezést is a Jánoshalmi Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium csapatai nyerték el a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetségének (MEGFOSZ) szakmai vetélkedőjén április 15-én. A hatodik alkalommal meghirdetett verseny második helyén a piliscsabai Dr. Szepesi László Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium tanulói végeztek.

Szúnyogmonitor egy újabb járvány kialakulásának megelőzéséért

Az ELKH Ökológiai Kutatóközpont (ÖK) egy új weboldalt hozott létre azzal a céllal, hogy a lakosság bevonásával feltérképezzék azokat az invazív szúnyogfajokat, amelyek az emberre veszélyes kórokozókat, vírusokat terjesztik.

Edzőtábor online

Más években a március már a versenyekre készülésről, a véghajráról szól. Idén már tudtuk, nincs hova kapkodni, a súlyosbodó koronahelyzet, és az időközben beütő herpeszkrach miatt végül is lassan teljesen ellehetetlenül minden megmozdulás szakágunkban.

A fakitermelésben is segítő társa az embernek a ló

Európa több országában segítették, és segítik ma is lovak a fakitermelést olyan területeken, ahol munkagépekkel nem tudnak dolgozni. A meredek lejtőkön különösen hasznosak a lovak, mert a munkájukhoz nem kell közelítő nyomokat és utakat kialakítani. Ráadásul a lovakkal vonszolás nem teszi tönkre az állományban maradó fák törzsét, és mély nyomvályúk sem alakulnak ki, így kisebb az erózió veszélye.

Dísznövény kiállítás: Az első három díjazott

Az eredetileg 2021 márciusára halasztott belga faiskolai és dísznövény-kiállítást csakúgy, mint tavaly, idén sem tudták megrendezni. Lehetőséget teremtettek ugyanakkor arra a szakembereknek, hogy digitális úton megosszák egymással tapasztalataikat, és szintén így gyűjthették be a nekik járó elismeréseket a zsűri által díjazott növényújdonságok.

Így alszik a kutya, macska, poloska, csiga, delfin, nyúl, és a többiek…

Érdekes alvásmódok figyelhetők meg az állatvilágban. Mennyire másképp alszik egy poloska és egy zsiráf? A kutyák is viszonylag éberek alvás közben, de egy nyúl - ami zsákmányállat - még inkább „figyel”, mindig résen van… A madarak pedig alvás közben sem esnek le az ágról…