Back to top

Nagyobb állat, nagyobb kártétel a kertben

A növényvédelemben a kórokozókon a mikroszkopikus méretű baktériumokat, gombákat, vírusokat, kártevőkön pedig leggyakrabban a növényeinket károsító rovarokat értjük. Ez utóbbi csoportba azonban néhány felsőbbrendű gerinces állat is tartozik, amelyek megtizedelhetik növényeinket vagy azok termését, esetleg taposási, vagy más kárt okozhatnak.

A "kártevők" között akad néhány védett állat is, ezeknek csak a riasztása megengedett, elpusztításuk nem. Ilyen például a vakond, amely nem akar rosszat, csupán miközben földalatti járatait készíti, óhatatlanul átrág néhány gyökeret, meglazítja a földet, ami növényeink kidőléséhez, vagy kiszáradásához vezethet.
A vakond ellen számos védekezési mód lehetséges annak ellenére, hogy földalatti, rejtett életmódjából adódóan elég nehéz rajtakapni garázdálkodása közben.

Védett,de kárt is okoz
Fotó: wikipedia
Vannak hanghatáson alapuló vakond-riasztó készülékek, amelyek az állatok elűzésére és távoltartására szolgálnak. Ezek egyaránt alkalmazhatóak kertben, melegágyásban, gyümölcsösben, pázsiton. A készülék által keltett rezgések (450 Hz) nagyjából 350-400 m2-es területen nyújtanak védelmet a vakondokkal szemben. E készülékekre érzékenyek még a hörcsögök, illetve több készülék együttes használatával távol tarthatók a vadnyulak is.

A hanghatáson alapuló készülékek elemmel működnek, és a földbe kell helyezni őket, a rajtuk található jelzésig. A készülék néhány másodpercig hangot ad, majd szünetet tart, és ez így megy periodikusan, ameddig az elemek bírják. E készülékek hatását gyakran befolyásolja a talaj minősége, ezt alkalmazásakor érdemes figyelembe venni. Hiszen másképp terjednek a rezgések egy kötött, másképp a laza szerkezetű talajban, és mindezt még a föld aktuális nedvességállapota is befolyásolja.
Házi módszereket is bevethetünk e kártevők ellen.

Egyik lehetőség, ha a friss vakondtúrásokat óvatosan széthúzzuk, és a megtalált járatba helyezünk egy vékony nyakú üvegpalackot, majd a túrást visszatömörítjük az üveg mellé. A legkisebb légmozgás, egy kis szellő is elegendő ahhoz, hogy hangokat keltsen az üvegben, és ezzel elriassza a gyengébb idegrendszerű vakondokat.

Ezt azért emeljük ki, mert a tapasztalatok szerint ezzel az üveges módszerrel van, ahol egy hét alatt ki lehet űzni e kártevőket, de arra is van példa, hogy rá sem hederítnek.

A gyep nem élvezi a vakond társaságát
Fotó: Dr. Aponyi Lajos
Házilag vakond-csapdát is készíthetünk. Ehhez szükségünk van egy 5-8 cm átmérőjű és 20-25 centiméter hosszú műanyag csőre. A cső két végére kör alakú lemezajtót vágunk, akkorát és olyan formájút, hogy befelé tudjon nyílni. Ezeket felerősítjük a cső két végére, és a "zsanérként" szolgáló drótozással átellenben mindkét végen egy-egy csavart helyezünk be ütközők gyanánt. Így a csőbe mindkét irányból be lehet jutni, de kifelé egyik ajtó sem nyílik. A csőbe behelyezzünk valami csalit (például sárgarépát), és tegyük a járatba az egészet, persze vízszintesen, hiszen az ajtók csak ebben az állásban állnak teljesen függőlegesen, és akadályozzák meg a kijutást s csőből.

A járatban közlekedő vakond belemegy a csapdába, de kifele már nem tud jönni. A csapdát naponta legalább kétszer ellenőrizzük le, az elcsípett vakondokat pedig vigyük el olyan messzire, ahonnan nem valószínű, hogy ismét a kertünkbe tévednének, és folytatnák a járatok készítését.

A nyulak és őzek főként télen, kora tavasszal okoznak károkat. Ellenük a leghumánusabb védekezés a fák kérgének téli takarása védőhálóval. Szerencsére tavasztól őszig ezeknek az állatoknak a kártételére ritkán kell számítani, hiszen ebben az időszakban bőségesen találnak maguknak élelmet, ám télen ráfanyalodnak a fiatalabb fák kérgére, vesszőire.

A nyulak a körbekeítetlen kertekre veszélyesek
Fotó: wikipedia
A törzs takarása történhet dróthálóval, műanyag ráccsal, de nádszálakkal, napraforgószárakkal is körbevehetjük a törzset, melyet azután dróttal rákötözünk. Madzaggal nem érdemes próbálkozni, mert elrágják. Arra is figyeljünk oda, hogy a takarások teljesen a talajig érjenek, és ott jól szorítsuk le a kötést, mert alul is megrághatják a kérget: a talaj és a takarás között.

Őzek ellen hatásosnak bizonyulhat, ha levágott emberi hajjal töltött kis hálóból készített tasakokat akasztunk a védendő fákra. Az őzeknek ugyanis kitűnő a szaglásuk, és az embernek még a szagától is óvakodnak. Egy-egy ilyen hajcsomó egy télen át általában hatásos marad.

Az emlősök közül a pockok és egerek garázdálkodására folyamatosan számíthatunk a kertünkben. Ezeket mérgezett csalival irthatjuk. A tizedelésüket mindenképp célszerű tavasszal elkezdeni, hiszen télen az állomány létszáma mindig csökken. Mivel nagyon szapora állatok, ha megvárjuk a tavasz végét, nyár elejét az irtással, akkor a korai egyedszám többszörösével kell számolnunk. Többféle rágcsáló-irtó méreg van forgalomban, amelyek általában szemes, vagy darált kukoricával vannak keverve, és mindig színezettek, hogy jól felismerhető legyen: ez méreggel kezelt.

Az egér kicsi, de ennek ellenére sok kárt okozhat
Fotó: wikipedia
A kereskedelemben már kaphatók patkányok és egerek számára készült "etetők", amik megakadályozzák, hogy a területen az állatok széthordják a mérget, ezzel veszélyeztetve például a kertben játszó kisgyermekeket.
Mechanikus csapdákkal is irthatjuk e kártevőket, ezek azonban nem egy macskát nyomorítottak meg: mert ugyebár a macska is arra közlekedik, amerre az egerek.

Lehet kapni egérenyvet is, amit egy kartonlapra kell kenni, majd belehelyezni a csalit. Az óvatlan egér pedig belesétál a hetekig is ragadós anyagba, majd elpusztul. Ez azonban nem túl humánus megoldás, mivel napokig is vergődhet az egér a ragacsban.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Gyümölcsfák megporzása, terméskötése

Az, hogy egy-egy gyümölcsfa öntermékenyülő-e, vagy más pollenadó fajtársaira is szükség van a jó terméshozamhoz genetikai tulajdonság. Egyivarú-, vagy kétivarú virág, szél-, vagy rovarmegporzás, egylaki vagy kétlaki növény... Elsőre bonyolultnak tűnhet, de érdemes tisztában lenni a növényi "szexualitás" alapjaival a jobb termés érdekében...

Mivel permetezzük a vadgesztenyefákat?

Ismét beindítottuk az előrejelző hálózatunkat, április 6-án felszereltük a csapdákat a vadgesztenyelevél-aknázómoly rajzásának követésére. Az ország nyolc pontján figyeljük majd a fogási adatokat, és azok alapján teszünk javaslatot a permetezés megindítására. A kezdés időpontját azonban mindenki csak a saját faállományába kihelyezett csapdákkal tudja meghatározni.

Zöld utakra visz az új navigációs rendszer

A népszerű és most megújuló Maps navigációs alkalmazás igény esetén az általa leginkább környezetbarátnak tartott útvonalakra irányítja a sofőröket. A Google még ebben az évben bevezeti az Egyesült Államokban, és a tervek szerint később globálisan is elérhető lesz a zöld navigációs rendszer.

A szárazság eddig a kártevőket hozta helyzetbe – Növényvédelmi előrejelzés 15. hét

A mintegy negyed éve tartó szárazság eddig elsősorban a rovarkártevőknek kedvezett, a kórokozók jelentősebb fellépéséhez hiányzott a csapadék. A megelőző védekezés mindenesetre száraz időben is ajánlott volt az almafa-varasodás és a csonthéjasok virág- és hajtásfertőző moníliája ellen, ha pedig csapadékosra fordul az idő, akkor csak így kerülhető el a járvány.

Egerek hada támadt Ausztráliára

A rágcsálók a gabona betakarítását követően szaporodtak el. Éjszaka szinte mozog a talaj.

Szinte mindenkit érdekel a bolygó jövője egy felmérés szerint

Meglepően sokan érdeklődnek a bolygó jövője, a környezetvédelem iránt és tudatosul bennük, hogy saját életükre és a következő generációk sorsára is hatással vannak a környezeti problémák - derül ki az Alteo energetikai csoport megbízásából készült felmérésből.

Kúszónövények: a sebesség is számít

A növények különböző funkciókat is elláthatnak a kertünkben: a szobai szőnyeg kinti megfelelője a pázsit, a térelválasztó falaknak a sövények felelnek meg, a futónövények kusza szövedékei pedig szabadtéri függönyökként funkcionálnak. Utóbbiakkal jól eltakarhatók olyan dolgok, melyeket nem szeretnénk hogy szem előtt legyenek…

A fogyasztói magatartást vizsgálták

A Motivaction piackutató ügynökség rendszeresen végez felméréseket az európai fogyasztói magatartásról – különös tekintettel a virág- és dísznövényvásárlási szokásokra – a Holland Virágiroda megbízásából. Az eredményekből levont következtetések aztán átültethetők a marketingeszközökbe és felhasználhatók a reklámkampányok során.

Májinka András: Menekülés

„Gyermekkorom óta életem része volt a természet szeretete, a növények, állatok, tájak megismerése. Szüleimmel sokat kirándultunk, ez azóta is az egyik kedvenc elfoglaltságom. Tősgyökeres alföldiként mindig is vonzottak a hegyvidéki tájak."

Agrár-külkereskedelmünk jelentős partnere Románia

Románia Magyarország második legfontosabb agrár-külkereskedelmi partnerországa, agrár- és környezetügyi partnereinkkel élénk és jó az együttműködés, ezért is fontos számunkra a jó kapcsolatok elmélyítése - fogalmazott a Román-Magyar Gazdasági Együttműködési Kormányközi Vegyes Bizottság budapesti plenáris ülésén Farkas Sándor.