Back to top

Szebb napokat is megéltek már az almériai paradicsomtermesztők - 122 millió eurót kapnak a fejlesztésekre

Spanyolország azt kéri Brüsszeltől, hogy legyen nagyon éber a Marokkóból származó paradicsommal kapcsolatban. A spanyol Mezőgazdasági, Halászati ​​és Élelmezésügyi Minisztérium főtitkára sürgette az Európai Uniót, hogy szavatolja a szomszédos országokból származó paradicsom behozatalára vonatkozó feltételek betartását.

A bejelentésre az után került sor, hogy az andalúziai gazdálkodó szervezetek az európai paradicsompiac túlkínálat miatti "súlyos romlására" figyelmeztettek. Szerintük ugyanis annak mindenekelőtt a harmadik országokból származó behozatal az oka. 

A főtitkár ugyanakkor elismerte, hogy az almériai paradicsomtermesztők az utóbbi  időkben nehézségekkel küzdenek, főként a szélsőséges időjárásból és logisztikai gondokból adódóan. Mindez rámutat arra, tette hozzá, hogy nem halogatható a spanyol zöldséghajtatás korszerűsítése, a termesztés hatékonyságának növelése.

Ezt szolgálja az a 122 millió eurós csomag, amit az üvegházas termesztés fejlesztésére, a spanyol zöldséghajtatók versenyképességének javítására  különítettek el. 

A fokozódó piaci verseny, illetve a kiszámíthatatlan időjárás miatt az almériai paradicsomtermesztés területe drámaian szűkül, a néhány évvel korábbi 12 ezer hektár helyett jelenleg mintegy 8400 hektár. 

A korszerűtlen növényházakban a versenytársaknál nagyobb költségekkel dolgoznak a spanyol kertészek, a bevételük pedig nem elegendő a beruházásokhoz. Főként most, hogy a rendelkezésre álló adatok szerint februárban az elmúlt évtized legrosszabb árát kapták a paradicsomért. A körte alakú paradicsom ára 26 százalékkal marad el az elmúlt 10 év februárjának átlagárától, 0,3 eurót adtak érte kilogrammonként.

A fürtös paradicsom ára 16 százalékkal volt alacsonyabb a szokásoknál, 0,45 euróért kelt. Az ömlesztett árut pedig 28 centért adták el a februárban jellemző 40 cent helyett. Ezekkel az árakkal nem lehet gazdaságosan üzemeltetni a hajtatótelepeket, ezért egyre több termelő hagy fel a paradicsom termesztésével, pedig az hosszú évtizedek óta Alméria egyik védjegye.

A tartomány exportja is fokozatosan csökken, a magas költségek ugyanis időnként veszélyeztetik a jövedelmezőséget, ahogyan ezt most is tapasztalják. 

 

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Sajtkészítők versengtek Béren

Hagyományteremtő céllal rendezték meg az 1. Nógrád Megyei Sajtvásárt és Sajtversenyt Béren. A versenyre több mint harminc megyei és környékbeli sajtkészítő nevezett, összesen 80 termékkel.

Jövőbe mutató piaci fejlesztés

A hagyományoknak megfelelően április elején nyitott a Nyugat-Balaton egyik legrégebbi és egyik legszebb piactere, a gyenesdiási. A pandémia miatt az ünnepélyes megnyitótól ezúttal eltekintettek, de így is szolgált meglepetéssel a nyitás: egyszerre látványos és hasznos, mintegy 21 millió forint értékű fejlesztést hajtottak végre a helyiek és a turisták által egyaránt kedvelt szabadtéri piacon.

Az agrárszekcióval kezdődött

Az agrártudományi szekcióval kezdődött március 29-én a 35. Országos Tudományos Diákköri Konferencia (OTDK), és május 19-én, a kémiai és vegyipari szekcióval zárul. A diákok tudományos seregszemléjét a járvány miatt, most először, mind a 16 szekcióban online rendezik meg.

Bogyóshelyzet Európában

Miközben hazánkban halódik a bogyóstermesztés, a világon egyre nagyobb a kereslet és a kínálat málnából, szederből, ribiszkéből. Sokfelé termesztőberendezésekben, intenzív módszerekkel nevelik ezeket a fajokat. Húsvét után jelent meg a világpiacon az első holland és belga málna, a spanyol szeder viszont késik, amit mexikói áruval helyettesítenek. A piros ribiszke Chiléből érkezik, miután sikerrel lezárult a holland szezon.

Franciaországban is kevés kajszi, cseresznye lesz

Ahogyan nálunk, Franciaországban is letarolta a fagy a csonthéjas ültetvények egy részét. A piac várhatóan pótolja a terméshiányt, nagy kérdés azonban, hogy a francia termelők hogyan birkóznak meg a siralmas helyzettel, nyilatkozta egy francia nagykereskedő.

A hazai görögdinnye idénye is később indul

Az áprilisi fagyok miatt megfáztak a fóliába vagy az alagutakba kiültetett palánták. Így ha nem lesz extrém meleg május-júniusban, várhatóan 10-15 nap késéssel kezdődik a szedés, azaz július 5-10. előtt legföljebb hajtatásból vehetünk hazai görögdinnyét, jelezte Sándor László, a Nunhems vetőmagcég termékfelelőse.

A fagyok átrendezték a szamócaszezont, sőt, a termesztést is

Az idei tavaszi fagyok szinte minden gyümölcsfajt károsítottak, termőhelytől függően, és ez alól a szamóca sem volt kivétel. A melegebb déli területeken volt nagyobb kár, de aki időben takarta az állományát, nem szenved nagy veszteséget. A szezon viszont a lehűlés miatt lassabban indul, körülbelül 10 napos csúszásban vagyunk.

Idén is lesz Bábolnán fajtabemutató

Elvetették a 34.Bábolnai Gazdanapokra tervezett kukorica-fajtabemutató 34 hibridjét.

Gemencen is sok szemetet találtak

A Tisztítsuk meg az országot! akció keretében 28 köbméter hulladéktól mentesítette a Gemenc Zrt. a saját vagyonkezelésében lévő erdőket. Az illegális hulladéklerakók felszámolására irányuló program a Magyar Kormány Klíma- és Természetvédelmi Akciótervében megfogalmazott célokat támogatja.

A fák útja

Folyamatban vannak a Településfásítási Program tavaszi ültetései. A szezon végére új otthonába kerül mind a 12 ezer sorfa, melyeket a 10 ezer fő alatti települések igényelhettek 2020-ban. Az ültetések helyszínein szakmai segítséget, ültetési- és gondozási útmutatót, madárodút kapnak a programban résztvevők.