Back to top

Kertészeti termesztés - A bizonytalanság a legrosszabb

Egy éve kezdődtek a Covid19 miatti nagy bezárások, és még mindig nem látszik, mikor térhet vissza minden a régi kerékvágásba. Bár a kertészeti termesztést összességében kevésbé sújtották a járvány hatásai, ebben az ágazatban is megfigyelhetők rendhagyó folyamatok.

A mini zöldségeket, bébisalátákat, ehető virágokat termesztő Saliverzum Kft.-t érzékenyen érintette az éttermek bezárása
A mini zöldségeket, bébisalátákat, ehető virágokat termesztő Saliverzum Kft.-t érzékenyen érintette az éttermek bezárása
Egyes területek jobban, mások kevésbé érezték meg a gazdasági visszaesést, több kultúra esetében látványos a piaci átrendeződés. Néhány termesztő tapasztalatait foglaltuk össze.

Abalástyai Sándor család bébisalá­ta-féléket, zöldségeket, ehető virágokat és ezeknél kisebb mennyiségben fűszernövényeket termeszt. Cégük, a Saliverzum Kft. főként budapesti és szegedi éttermekbe szállított a 80-100-féle termékéből.

A járványhelyzet váratlanul érte a céget, éppen akkor, amikor azt fontolgatták, hogy átállnak a heti egyről a kétszeri szállításra, mert nyitnak az éttermi teraszok. Azon a március közepi héten végül már szállítaniuk sem kellett, mert a járvány miatti korlátozások következményeként a 60 étteremből, amelyek rendszeresen vásároltak tőlük, csak kettő adott le rendelést.

A fóliákban és a szabadföldi ágyásokban is betakarításra készen álltak a bé­bi­cukkinik, -saláták és az egynyári ehető virágok.

Egy hónapig nézték a növényeket, de mivel a helyzet nem javult, vevők hiányában meg kellett semmisíteni őket. Szomorú látvány volt.

Egyedi termékkínálat

Megpróbáltak a magánvásárlók felé nyitni, de nem jártak sikerrel, mindössze öten-hatan vásároltak heti rendszerességgel. Korábban egy áruházláncba is beszállítottak, de az is visszamondta a megrendelést, a többibe pedig esély sem volt bekerülni. A termékválasztékot és a mennyiséget ezért 80-90 százalékkal csökkentették, a fóliasátrak többségébe koktélparadicsomot és uborkát ültettek, a termést pedig zöldségkereskedőknek értékesítették, mondta Sándor Viktória, a családi cég ügyvezetője.

Uborkából a járvány elején sok import érkezett, a nagybani kereslet csökkenésével pedig nem kellett a másodosztályú áru, tudtuk meg Imre Györgytől
Uborkából a járvány elején sok import érkezett, a nagybani kereslet csökkenésével pedig nem kellett a másodosztályú áru, tudtuk meg Imre Györgytől
Nyáron, amikor kinyithattak az éttermek, kissé javult a helyzet, a 60 étteremből 20-25 újra vásárolta a termékeiket. Online piactereken termelői kosár rendszerben is hirdettek, a siker azonban elmaradt, valószínűleg azért, mert ők nem a mindennapi étkezésben megszokott zöldségeket termesztik.

Őszre az éttermek is rákészültek az elhúzódó korlátozásokra, többen átálltak a házhoz szállításra, és ez valamelyest növelte a forgalmat.

A nyitva tartó éttermek azonban csak nagyon alacsony kapacitással működnek azóta is.

Sándor Viktória idén nem számít nagy fellendülésre, de reménykedik a nyár eleji enyhítésekben, hogy az éttermek kinyithatnak, még ha korlátozással is. A nagyobb keresletet pedig őszre várják.

A fajtaválaszték újbóli bővítése, az újraindulás nem egyszerű feladat, mert a fóliákban jelenleg hagyományos zöldségeket termesztenek. Ezért ha úgy adódik, dönteniük kell, hogyan folytatják: meghagyják a mostani kultúrákat, vagy visszatérnek a korábbi kínálatra, de a jelenlegi állományok termése vész kárba. A bébisalátáknak 30-40 napra, a bébi­répának, -céklának, -cukkininek pedig még hosszabb időre van szüksége a vetéstől a szedésig, és a tenyészidő attól is függ, hogy szabadban vagy fóliában termesztik. Már most jó lenne tehát látni, hogy érdemes-e fóliában foglalkozni velük, mert hamarosan dönteni kell, mondta Sándor Viktória.

Néhány évelő kultúrájuk is van, például a krizantémot ehető virágjáért nevelik, de termesztenek évelő fűszernövényeket, cserepeseket is, például babért, és vannak a szabadban is évelők.

Valószínűleg az éttermek beindulásakor sem egyből fog visszaállni minden a régi kerékvágásba, mert eleinte ott is munkaerőhiány lesz, és azt sem tudhatjuk,

hogy a vendégek milyen intenzitással látogatják majd ezeket a helyeket. A több étteremmel rendelkező láncok üzleteinek működése most sem egységes: néhány egyáltalán nem üzemel, néhány pedig házhoz szállításra főz, negyed- vagy feleakkora személyzettel, említette az ügyvezető.

A Saliverzumtól is kellett elküldeni alkalmazottakat a termesztés szűkítése miatt. Jelenleg csak a család dolgozik a termelésben, korábban 5-8 fővel többen vettek részt a munkában. A tartalékok is fogynak, hiszen a termelés ugyanolyan költséges, mint az előző években. A beruházások előfinanszírozásánál pedig nemcsak a tavalyi kisebb bevételek okoznak gondot, hanem a bizonytalanság is.

A cseresznyénél az időjárás több kihívást okozott, mint a vírus. A Bódis Kertészetben a cseresznyét is öntözték
A cseresznyénél az időjárás több kihívást okozott, mint a vírus. A Bódis Kertészetben a cseresznyét is öntözték

Nem kellett a másodosztályú

Imre György és felesége immár negyven éve kertészkednek Nagybánhegyesen. 1989 óta kizárólag kígyóuborkát hajtatnak, jelenleg 4000 négyzetméter üvegházban és 1000 négyzetméternyi fóliasátorban. Miután a koronavírus-járvány elkezdődött, hirtelen sok külföldi kígyóuborka érkezett az országba, amit nagyon olcsón kínáltak, és ezzel letörték a hazai termés árát. Sok kereskedő bezárt, féltek a vírustól, így a kereslet is rettentően visszaesett, mondta a szakember.

A közeljövőt tekintve sem túlzottan derűlátó a kertész, az enyhe időjárás miatt sok kártevő túlélte a telet, így szinte biztos, hogy komoly növényvédelmi kihívásokkal szembesülnek.

A nagy károsí­tó­nyomás miatt kémiai növényvédelemre is szükség lehet, és a helyzetet nehezíti az engedélyezett növényvédő készítmények folyamatosan szűkülő köre.

A vendéglátóipar leállásának kedvezőtlen hatásait érzik a kertészek is. Azzal, hogy bezártak, vagy csak korlátozottan működnek a menzák, éttermek, lényegesen kevesebb alapanyagot igényelnek. A tömegétkeztetés visszaszorulása miatt szinte megszűnt a másodosztályú termékek kereslete, és így a megtermelt áru 15-20 százaléka végezheti a szemétben. Az áruházaknak ugyanis a szállítói szerződés szerint csak első osztályú kígyóuborkát értékesítenek, mondja Imre György, bár ott másodosztályú külföldi (pl. Marokkóból, Spanyolországból érkező) árut is kínálnak, ami megnehezíti a magyar termék érvényesülését.

A fejlesztések nem álltak le az Imre Kertészetben, befejeződött a közelmúltban fúrt termálkút létesítése, amely 1200 méter mélyről hoz felszínre percenként 1000 liter 73 °C-os vizet, és az üzemelési engedélyt is megkapták. A munkaerő-kilátások nem jók, egyre kevesebben akarnak dolgozni a kertészetekben, és ez hátráltathatja a fejlesztéseket.

Az időjárás sem kedvezett

Bódis Béla és lánya a Csepel-szigeten gazdálkodik. A több lábon állás elve alapján a 20 hektáros gazdaságban gyümölcsöt termesztenek és díszfaiskolai fajokat nevelnek. A cseresznyét évek óta a Bagodi Hűtőház Kft.-nek adják el, ahonnan feldolgozás után Svájcba kerül, péksütemény-töltelék lesz belőle.

A félhektáros díszfaiskolában a konténeres díszcserjék eladása tavaly tavasszal megugrott, valószínűleg azért, mert a határok lezárása miatt visszaszorult az import, és a későbbi újranyitás után is óvatosabban rendeltek az árudák külföldről.

Az idei keresletet befolyásolja, hogyan változik az emberek anyagi helyzete a járvány következtében, és így mennyit tudnak dísznövényekre költeni, mondta Bódis Katalin.

A gyümölcsösben az alma- és a még fiatal meggyültetvény a tavalyi késő tavaszi fagy hatására semmit nem termett.

Az idősebb, magasabb cseresznyefákon csak részleges volt a fagykár, a 3 három méternél magasabban lévő virágok bekötöttek, így végül lett termés.

A cseresznyeültetvény 26 éves, emiatt a talaj eléggé tömörödött alatta, magyarázta Bódis Béla. Tavaly március közepén mélylazítást és talajszellőztetést végeztek, minden fánál négy lyukat fúrtak, és nagy nyomással levegőt injektáltak a talajba. A tavalyi tavasz csapadékeloszlása egyenetlen volt, áprilistól hat héten át nem esett Ráckeve környékén, ezért amikor már látszott, hogy bekötött a cseresznye, május közepén öntözni kellett. 100-130 literes vízadagot juttattak ki növényenként.

A korábbi mélylazítás és levegőinjektálás előnye ennél is megnyilvánult: a lyukakon nagyon hamar a gyökérzónába került a víz,

így a szeles idő ellenére sem volt jelentős az öntözés párolgási vesztesége, ami komoly megtakarítás, hiszen az ültetvény egyszeri öntözése több százezer forintba kerül, említette Bódis Béla nyugdíjas kertészmérnök.

Zupka Béla úgy tapasztalta, hogy káposztánál az éttermi visszaesést ellensúlyozta a nagyobb áruházlánci forgalom
Zupka Béla úgy tapasztalta, hogy káposztánál az éttermi visszaesést ellensúlyozta a nagyobb áruházlánci forgalom

Enni mindig kell

A Nagyszénáson működő Styecz Kertészetben kizárólag koktélparadicsomot termesztenek üvegházakban és fóliasátrakban kókuszpaplanon. A járvány tavaly tavaszi kitörésekor vásárlási láz kezdődött, ami pár hétig tartott. Először növekedett a koktélparadicsom kereslete is, majd a következő néhány héten visszaesett, a lezárások idején pedig – amikor az emberek kénytelenek voltak otthon maradni – a megszokott szintnél még kicsivel magasabb szinten állandósult a fogyasztás, és azóta is ezt tapasztalják, meséli Styecz György.

Az éttermek bezárása nekik nem okozott keresletcsökkenést, mert nem azok a fő vásárlóik. Nem tagadva, hogy kerültek nehéz helyzetbe kertészek is,

Styecz György úgy véli, hogy az ágazat gondjai nem mérhetők össze a vendéglátóiparral és a turizmussal, hiszen az embereknek enni mindig kell.

Az áruházak többet vettek

Zupka Béla családja már több mint két évtizede, ő pedig 15 éve termel káposztaféléket Alsónémediben. A területet folyamatosan növeli, tavaly őszi káposzta három, nyári két hektáron volt, emellett kevés karfiolt, vörös és kelkáposztát is termesztett. Az utóbbiak területét a megváltozott időjárás miatt szűkítette, ezek a fajok ugyanis kevésbé viselik el a nyári hirtelen hőingadozásokat.

A kertész is megerősítette, hogy mivel tavaly, a járvány kitörésekor féltek az emberek a boltok bezárásától, két hétig megugrott az eladás a nagybanin, az akkor megvett áruk 20%-a valószínűleg ráromlott otthon a vevőkre.

Amint kiderült, hogy az élelmiszerboltok nyitva maradnak, egy hónapra visszaesett a kereslet, feltehetően a betárolt élelmiszereiket fogyasztották az emberek. A nyári értékesítés körülbelül megegyezett az előző év hasonló időszakával, ám a második hullám indulásakor, kora ősztől ismét megcsappant, mivel bezártak az éttermek. Azóta alig lehet eladni a nagybanin a másodosztályú terméket, mert azt korábban a közétkeztetési konyhák vásárolták, melyek most szintén alig működnek.

A vendéglátóipari vásárlások visszaesését ellensúlyozza, hogy az áruházláncok egyre többet igényelnek, mondta a kertész, így a káposzta területét idén 30 százalékkal növeli, burgonyát azonban már nem ültet.

Zupka Béla szerint a mostani helyzetben a legrosszabb a bizonytalanság, hogy nem lehet tudni, meddig tart, és ez olyan, mint a kártyában 19-re lapot húzni. Ha nem számít a termelő az éttermek újraindulására, akkor azért bukik, ha pedig felkészül a nyitásra, ám az éttermek egy része mégis zárva marad, vagy kevés lesz a vendég, akkor pedig rajta marad a termés.

Tehát minden attól függ, mikor lesz nyitás, és az emberek mennyire szoknak vissza az éttermekbe és a szállodákba, hangsúlyozta Zupka Béla.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2021/9 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Dísznövény-kereskedelem: három ötlet a sikerhez

Miután a vásárló betér a kertészeti árudába vagy virágboltba, a kereskedők már az első percekben sok olyan hibát követnek el, amelyek igencsak veszélyeztetik az értékesítés sikerét, a vevők lojalitását.

Húsz-huszonötszázalékos drágulás jöhet a hús árában

Hosszú válságot is okozhat a takarmányárak nagyságrendileg 30 százalékos emelkedése, amit a termelők a termékeik árában is szeretnének érvényesíteni.

Kereskedelmi forgalomba kerül az aranyos rezgőgomba

Új gombafaj került a belga Fresh Mushroom Europe cég kínálatába, a főként Kínában fogyasztott Tremella aurantia. A különleges gombát Ázsiából exportálják a világ minden részére. Az FME kínálatában egész évben megtalálható lesz, és a forgalmazó szerint itt az ideje, hogy az európai konyhákban is teret nyerjen..

Válságban a brit sertés export

A brit Nemzeti Sertésszövetség (NPA) szerint az új Brexit-követelmények miatt képtelenség tenyészállatokat exportálni az EU-ba, ami károsítja az Egyesült Királyság sertéságazatát.

Kis Majorgazda tábort is indítanak

A régmúlt háztáji gazdaságainak munkálatait is felidéző múzeumpedagógiai programot állított össze a Keszthelyi Majortörténeti Kiállítóhely. Horváth Zoltán, a létesítmény novemberben megbízott igazgatója lapunknak elmondta, hogy a közelmúltban végrehajtott fejlesztéseik mellett nagy érdeklődéssel kísért nyári táboraik is e program céljait szolgálják.

Egyre több magyar beruházás Szerbiában

Magyarország az elmúlt években folyamatosan növelte a Nyugat-Balkánra irányuló exportját. Az elmúlt 10 évben a kétszeresére nőtt a kivitel, meghaladja az évi 2,5 milliárd eurót. Ezzel párhuzamosan a másfélszeresére nőtt a régióban végrehajtott magyar beruházások értéke, és már elérte az 1,5 milliárd eurót. Így a Nyugat-Balkán a magyar tőke kilencedik legfontosabb kihelyezési célpontja.

A járvány mellékhatása a szorongás, de helyes étkezéssel és mozgással tehetünk ellene

A rendszeres testmozgás és az egészséges táplálkozás következtében az egereknek felnőtt korukra nagyobb méretű lett az agytérfogata és kevésbé szorongtak, mint azok a társaik, akik nem így nevelkedtek – áll a kaliforniai egyetem kutatásában.

Gyümölcsfák megporzása, terméskötése

Az, hogy egy-egy gyümölcsfa öntermékenyülő-e, vagy más pollenadó fajtársaira is szükség van a jó terméshozamhoz genetikai tulajdonság. Egyivarú-, vagy kétivarú virág, szél-, vagy rovarmegporzás, egylaki vagy kétlaki növény... Elsőre bonyolultnak tűnhet, de érdemes tisztában lenni a növényi "szexualitás" alapjaival a jobb termés érdekében...

Mivel permetezzük a vadgesztenyefákat?

Ismét beindítottuk az előrejelző hálózatunkat, április 6-án felszereltük a csapdákat a vadgesztenyelevél-aknázómoly rajzásának követésére. Az ország nyolc pontján figyeljük majd a fogási adatokat, és azok alapján teszünk javaslatot a permetezés megindítására. A kezdés időpontját azonban mindenki csak a saját faállományába kihelyezett csapdákkal tudja meghatározni.

Miért is drágul a hús, a tej, a csirkemell?

2021 a totális bizonytalanság évének tűnik a húsipar számára – nyilatkozta húsvét előtt a Hússzövetség elnöke. A húsiparban, de hozzátehetjük a tejipart és a baromfiipart is, emelkednek az önköltségek és az értékesítési árak, ami előbb-utóbb a fogyasztói árakban is megmutatkozik.