Back to top

Nyers méz, érett méz - Tényleg annyira egészséges a méz? (1.)

A méz a legegészségesebb táplálékaink egyike. De mire kell ügyelnünk, hogy a méz valóban egészséges táplálék legyen? Ezt mutatjuk be ebben a cikksorozatban

Nyers és „pasztörizált” méz

Az áruházi polcokon sok esetben olyan méz található, melyet 50°C foknál magasabb hőfokra melegítettek majd lehűtöttek és szűrtek. A célja ennek az eljárásnak, hogy a méz hosszabb ideig áttetsző és folyékony maradjon, ezáltal minél vonzóbb legyen a vásárlók számára.

Ennek a „pasztörizációnak” az az előnye, hogy lassítja a méz természetes kristályosodását.

Sajnos egyúttal csökkenti a mézben található enzimek és antioxidánsok, vitaminok, ásványianyagok mennyiségét illetve növeli a HMF-t (hydroxymetilfurfuráltot), mely nagy mennyiségben toxikus hatású.

Fotó: unsplash.com

Ezért javasoljuk, hogy a mézet olyan méhésztől vagy kereskedőtől szerezzük be, aki biztosítja, hogy a méz nem ment át ezen az eljáráson, mondjuk úgy, hogy „nyers” és legfeljebb a pörgetéskor szűrte át a méhész. Azt is érdemes tisztázni, hogy melegen tartja-e, mert huzamosan az sem tesz jót a méznek.

A legjobb, ha hozzászokunk ahhoz, hogy a méz előbb-utóbb megkristályosodik vagy vásárláskor eleve kristályos.

Bár sok vásárló azt hiszi, hogy a kristályos méz azt jelenti, hogy a méhész cukrot tett a mézbe, valójában a kristályosodás épp a megerősítése annak, hogy valódi mézzel van dolgunk. Egyes mézek később (akác), mások pedig (repce) gyorsan kristályosodnak. A cikksorozatban szó lesz arról is, hogy miként tudjuk kímélő módon felolvasztani a kristályos mézet, ha folyékonnyá szeretnénk tenni.

Érett méz, szárított méz

A méz akkor nevezhető méznek, ha a nektárt „beérlelték” a méhek. Ez azt jelenti, hogy hozzávetőlegesen legfeljebb 17-19 százalék vizet tartalmaz.

A méhész jó esetben ilyenkor kezdi el pörgetni.

Ez azt is jelenti, hogy a méhek már többször átdolgozták a nektárt, szárítottak szipókájuk és mézgyomruk segítségével egyik lépsejtből a másikba rakosgatva, illetve közben hozzáadták enzimjeiket az eredetileg akár 70-90% nedvesség tartalmú nektárhoz vagy mézharmathoz.

Ebben a folyamatban az eredeti kétkomponensű szacharóz többsége lebomlik egyszerű fruktózra és glukózra, melyet nem csak a méhek tudnak könnyen felhasználni és energiává alakítani, de az emberi szervezet is.

Mézet érlelő méhek
Fotó: Hevesi Mihály

A méz cukortartalma nagyjából így néz ki: 35-35% fruktóz és glukóz, 0,5-5% szacharóz és 3-5% oligo-szacharidok. A mézben található enzimeknek és egyéb fontos összetevőknek köszönhetően a mézben található cukrok kímélőbb módon szívódnak fel, mint ahogy ezen cukrok külön-külön felszívódnának az emberi szervezetben.

A méz glikémiás indexe (34-64)alacsonyabb, mint a feldolgozott cukoré, vagyis a szacharózé, ezért kis óvatossággal cukorbetegek is fogyaszthatják.

Sajnos előfordul, hogy a mézet "éretlenül" pörgetik. (Az import, távolkeletről érkező méznél sajnos ez sokszor megfigyelhető!) Ilyenkor azonban a fölösleges vizet szintén el kell távolítani.

Ehhez ipari melegítő és szárítóberendezéseket használnak. A gond ezzel az eljárással az, hogy ilyenkor a méhek nem tudtak elég enzimet hozzákeverni a mézhez és csak csekély mennyiségű szacharóz tartalom alakult át egyszerű cukrokká, továbbá a kevés enzimtartalom is eltűnik közben belőle. Ez a méz valójában nem tekinthető méznek, és hivatalosan nem is számít annak, hiába néz ki vagy illatozik ugyanúgy.  

Ismét egy érvvel több, hogy mézünket biztos forrásból, egy kistermelőtől szerezzük be, akivel akár ezt is tisztázhatjuk.

(A sorozat következő részeiben szó lesz a lépesmézről, krémmézről, kevert mézről, organikus mézről és a méz kíméletes felolvasztásáról is.)

Ajánljuk még: 

Miért egészségesebb a méz a cukornál?

Méhekkel a koronavírus ellen?- Interjú

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Húsz-huszonötszázalékos drágulás jöhet a hús árában

Hosszú válságot is okozhat a takarmányárak nagyságrendileg 30 százalékos emelkedése, amit a termelők a termékeik árában is szeretnének érvényesíteni.

A járvány mellékhatása a szorongás, de helyes étkezéssel és mozgással tehetünk ellene

A rendszeres testmozgás és az egészséges táplálkozás következtében az egereknek felnőtt korukra nagyobb méretű lett az agytérfogata és kevésbé szorongtak, mint azok a társaik, akik nem így nevelkedtek – áll a kaliforniai egyetem kutatásában.

A magyar pékeknek is jó, ha a baguette a világörökség része lesz

A francia kulturális minisztérium benyújtotta pályázatát az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO), hogy a baguette-t, a ropogós héjú hosszúkás francia fehérkenyeret vegyék föl a világörökségi listára. A Magyar Pékszövetség támogatja a francia kezdeményezést, mivel már maga a a tény is ráirányítja a világ figyelmét a bagetten keresztül a pékekre.

Gyümölcsfák megporzása, terméskötése

Az, hogy egy-egy gyümölcsfa öntermékenyülő-e, vagy más pollenadó fajtársaira is szükség van a jó terméshozamhoz genetikai tulajdonság. Egyivarú-, vagy kétivarú virág, szél-, vagy rovarmegporzás, egylaki vagy kétlaki növény... Elsőre bonyolultnak tűnhet, de érdemes tisztában lenni a növényi "szexualitás" alapjaival a jobb termés érdekében...

Termőföldtől az asztalig újratöltve - Az adat és az élelmiszer jövője

A járvány megmutatta, hogy a globális élelmiszerlánc törékeny - és ennek egy fő oka, hogy sok esetben átláthatatlan, miként kerül az emberek asztalára az élelmiszer. Ezen segíthet a blokklánc technológia. De mi is ez a blockchain és hogyan tehetni az élelmiszertermelést, kereskedelmet és fogyasztást biztonságosabbá?

Ki lehet váltani az antibiotikumokat gyógynövényekkel?

Ma még az a napi rutin, hogy ha bármi probléma adódik az állatokkal, akkor antibiotikumot adnak nekik, de a kistermelőknek is számolniuk kell azzal, hogy előbb-utóbb korlátozzák ezek használatát. Dr. Mézes Miklós akadémikust, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem tanárát, a Takarmánybiztonsági tanszékvezetőjét kérdeztük a Kistermelők Lapja áprilisi számában.

A széncinegék világa

A széncinegék képesek változtatni kulturális szokásaikon - derült ki egy kutatásból, melyet a Konstanzi Egyetem és a németországi Max Planck Etológiai Intézet kutatói végeztek. A vizsgálatban széncinkék dinamikusan változó populációját figyelték meg.

FAO-magyar együttműködés a fenntartható élelmezésért

A világ élelmezési rendszereinek fenntarthatóvá alakítása nemcsak a FAO számára fontos, hanem összhangban áll a magyar nemzeti érdekekkel is. Erről Bencsik Dávid, az Agrárminisztérium nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára videokonferencia keretében egyeztetett az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének főigazgató-helyettesével, Vlagyimir Rahmanyinnal.

Prezentáció, videós tananyag és élő, online óra a Nébih Oktatási Programjának újdonságai között

Élő, online tanóra „szolgáltatással” és több új, óvodás és általános iskolás korosztályoknak szóló anyaggal is bővült a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Oktatási Programja. Az ingyenesen letölthető edukációs tartalmakkal a hivatal mindenkori célja a pedagógusok munkájának segítése és a tanórák színesítése.

Bővíti saját márkás árukínálatát a Spar az idén

Szinte az összes saját márkás árucsoport kínálatát növeli idén a Spar, a tervek szerint csak az élelmiszerek területén több mint háromszáz új cikkel bővíti saját márkás termékeit az áruházlánc.