Back to top

Rajtra készek a hazai zöldségek

A betárolt zöldségek már fogynak, most a klasszikus importszezon végénél járunk, március közepétől pedig egyre több hazai termesztésű zöldséggel találkozhatunk majd az üzletekben.

Ilyenkor az import árral nehéz versenyezni

A magasabb termesztési költségek (fűtés) és a kevésbé termékeny időszak (fényhiány) miatt márciusra még nem igazán éri meg a termesztőknek időzíteniük, mivel klasszikusan import időszak van és ekkor az import árakkal nehéz versenyezni, ezért a március még nem igazán szezonja a hazai zöldségeknek, mondta Hunyadi István, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója.

Elvétve már lehet találkozni magyar termesztésű zöldséggel, a professzionális, fűtött berendezésekben termelő nagyobb vállalkozásoknál már megkezdődött a paprika szedése, érdemi mennyiségek e hét végétől várhatók.

A koktélparadicsomok egyre népszerűbbek
Fotó: Nagy Z. Róbert
A paradicsom szedések március 15-20. körül indulhatnak azokban az üzemekben, ahol decemberi kiültetéssel indították az állományokat.

A paradicsom szezonja is április elején indul majd be igazán, érdemi mennyiségek ekkortól várhatóak.

A hajtatott uborka korai termesztése Magyarországon nem elterjedt,

hazai uborkát jelenleg nem találni, az olcsóbb importtal nem éri meg versenyezni.

Idén Húsvét után várható a hazai termesztésű uborka megjelenése és április közepe-végétől lehet számítani nagyobb mennyiségekre. Áprilistól novemberig e három faj esetében lesz magyar áru a piacokon, boltokban, mondta a szakember.

A fűtés nélküli termesztés szezonja később indul

A hideg technológiás hajtatott zöldségfélék (káposztafélék, levélzöldségek, salátafélék) legtöbbjével majd csak később lehet találkozni, kevés termelő kockáztatja a hosszú téli időszakot, de azért néhányan csinálnak például retket dupla fóliában, így nem lehet azt mondani, hogy egyáltalán nincs a piacon magyar áru, van, csak nem szignifikáns mennyiség.

Klasszikus “zöldség sorrend” már nem nagyon van, mivel a különféle kultúrákkal foglalkozó termelők jó része a korai szegmensre is termel, ehhez meg is vannak a megfelelő módszerek,

április-közepe végére sok faj egyszerre jelenik meg a piacon, a volumenekben lehet különbség.

A tárolási zöldségek közül a hagyma fogy el leghamarabb
Fotó: Rimóczi Irén

Tárolási készletek is kaphatóak még

Tárolási zöldségekből még vannak készletek, hagymából valamivel kevesebb, gyökérzöldségek közül sárgarépából nagyobb, gyökérpetrezselyemből valamivel kisebb mennyiségek.

E két faj esetében a táblán teleltetés bevett módszer, még több tíz hektárnyi gyökér van a földeken.

Április végére, május elejére ezek a készletek kifogynak, vöröshagyma esetében a jelenlegi fogyási ütemet figyelembe véve ez hamarabb történik majd meg.

Burgonyával, sütőtökkel, káposztával is lehet még hazai termesztésűvel találkozni, a kisebb termelőknél még akadnak betárolt mennyiségek, melyek inkább piacokon kerülnek értékesítésre, említette Hunyadi István.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Baromfi Világnap: május 10-e a baromfis szakma ünnepe

Magyar kezdeményezésre május 10-én ünnepli a baromfis szakma a Baromfi Világnapot. Az esemény célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a baromfiágazati szereplőkre, akik egyre fontosabb szerepet töltenek be a világ élelmiszer-ellátásában.

Folytatódik a Magyarok Kenyere program

Az idei rendezvénysorozat a Tisza parti vajdasági városban, Zentán kezdődött, a búzavetés megszentelésével. A Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program Kárpát-medencei ünnepségén Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára azt mondta, a magyarság a mostaninál sokkal nagyobb nehézségeket is túlélt, de mindig újra tudta kezdeni – és ez most is így lesz.

Gombaevéssel a rák és a szellemi hanyatlás ellen

A gombafélék elég megosztók a tányéron: vannak akik nagyon kedvelik a belőlük készült ételeket, mások pont ellenkezőleg. Azt azonban már számos kutatás igazolta, hogy nagyon jó hatással van a gombafogyasztás az egészségi állapotunkra.

Levendulaültetvény, gépi betakarítással

Bajától nem messze létesített mintagazdaságot és látogatóközpontot Nagy Norbert és felesége, Nagyné Vácity Eszter. Jól éltek a pályázati lehetőségekkel, levendulást telepítettek, és saját betakarítógépe is lett az üzemüknek.

Milyen vadgesztenyét ültessünk?

A fehér virágú vadgesztenye a Balkán-félsziget és Elő-Ázsia hegyvidéki részeiről származik, Magyarországra a törökök hozták be. Európában gyorsan elterjedt, szívesen ültették parkosításra és útsorok fásítására.

Sajtkészítők versengtek Béren

Hagyományteremtő céllal rendezték meg az 1. Nógrád Megyei Sajtvásárt és Sajtversenyt Béren. A versenyre több mint harminc megyei és környékbeli sajtkészítő nevezett, összesen 80 termékkel.

Válaszd a természetet, válaszd a kartont!

A Tetra Pak, az élelmiszer-feldolgozás és -csomagolás egyik vezető vállalata "Válaszd a természetet, válaszd a kartont!" elnevezéssel indított kampányt, amelynek célja, hogy klímasemleges, teljes egészében megújuló vagy újrahasznosított anyagokból készült csomagolásokat hozzon létre.

Szőlőtőkék terhelése - Engedjük be a fényt

Több lehetőség is nyílik a szőlőtőkék terhelésének szabályozására. Tőketerhelésen a tőkék vegetatív és generatív részei közötti egyensúly megteremtését értjük. Beszélhetünk rügyterhelésről, hajtásterhelésről és fürtterhelésről.

Oroszország a hajdinaexport korlátozását fontolgatja

Oroszország azt fontolgatja, hogy egy ideig korlátozza a hajdina exportját annak érdekében, hogy stabilan tudja tartani a hazai árakat – közölte az orosz mezőgazdasági minisztérium.

Vertikális farm Budapest közepén - mesterséges fénnyel termesztik a mikrozöldségeket

Egyedülálló kutatás-fejlesztési vertikális farmot avatott a Tungsram május 5-én Budapesten. A létesítményben kizárólag mesterséges fénnyel, hidropóniás rendszerben, számítógépes szenzorok igénybevételével termesztenek növényeket, egyetemekkel együttműködve végeznek kutatásokat a jövő élelmiszerellátása érdekében és az egész ország számára piaci kiugrást jelentő beltéri gazdálkodás témájában.