0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Elképesztő siker Írországban a magyar HAMS.online vadgazdálkodási rendszer

A hazai fejlesztésű adminisztrációs szoftver és elektronikus beírókönyv –így annak fejlesztője, a Bit and Pixel Kft.– lett a nyertese annak a közbeszerzésnek, amelyet a Coillte, Írország állami erdőgazdasága írt ki. A szoftvert a területén zajló vadgazdálkodási és rekreációs tevékenységek elektronikus adminisztrációjára valamint a bérlemények pályáztatásának kezelésére használja majd a szervezet.

A csaknem 9 hónapig tartó, 3 fordulós, tárgyalásos tender során a kiíró a magyar vadgazdálkodók számára már 2017 óta elérhető, hazai fejlesztésű HAMS.online-t találta a legátfogóbb, legfejlettebb vadgazdálkodási rendszernek. Emellett a HAMS (Hunting Area Management System, azaz Vadászterület Kezelő Rendszer) rendszert tulajdonló és fejlesztő céget tartotta a legalkalmasabbnak további, egyedi fejlesztések megvalósítására is.

A napokban megkötött szerződés értelmében a vadgazdálkodási, vadászati tevékenységek adminisztrációján felül az elkövetkező 6 hónapban a HAMS.online bővülni fog a RAMS (Recreation Area Management System – Rekreációs Területeket Kezelő Rendszer) névre keresztelt, az ügyfél igényei szerint fejlesztett szolgáltatáscsomaggal is.

A RAMS feladata a kirándulók, táborozók és más, nem vadászati céllal érkező látogatók adminisztrációja, ideértve a belépőjegyek, engedélyek, biztosítások, területfoglalások kezelését.

További szempont még a rekreációs célú látogatók és vadászok közötti “súrlódásokat” eredményező, egyidejű területhasználat és területfoglalások elkerülése.

A HAMS és a RAMS rendszereket több lépcsőben vezetik be. Idén a tavaszi hónapokban korlátozott számú felhasználóval tesztüzem indul, ezzel párhuzamosan zajlik majd a Coillte egyedi igényeit kiszolgáló RAMS fejlesztése, és egyéb, üzleti rendszerek integrációja.

A HAMS és a RAMS rendszerek használata az idei év őszétől lesz kötelező minden a Coillte területére belépő vadásznak, vadászati-vadgazdálkodási szakembernek és kirándulónak.

Miért olyan jelentős ez a siker?

A Coillte az ír Mezőgazdasági, Élelmiszeri és Tengerészeti Minisztérium és a Pénzügyminisztérium tulajdonában álló erdőgazdaság. Írország területének megközelítőleg 7%-a (440 000 hektár) áll a gondozásában.

A szervezet szorosan együttműködik a szarvas- és őzgazdálkodást országos szinten meghatározó Irish Deer Commission és a Deer Alliance Ireland szervezetekkel.

Méretéből és jelentőségéből adódóan a teljes ír vadgazdálkodási ágazat jövőjét befolyásolják azok a módszertanok, megoldások és eszközök, amelyeket a Coillte bevezet a területein zajló vadgazdálkodási tevékenységek kezelésére.

Iparági forrásaink szerint a tender elnyerése egyben akár azt is eredményezheti, hogy a HAMS.online használata iparági gyakorlattá válik Írországban. Ugyanis az Irish Deer Commission és a Deer Alliance már évek óta keres egy olyan, széles körben alkalmazható elektronikus vadgazdálkodási rendszert, amellyel országos szintű egységes adatgyűjtés és elemzés valósítható meg, és amely egyszerre képes kiszolgálni a legkisebb, néhány fős családi gazdaságokat és a legnagyobb, évente akár több ezer bérlővel és vendégvadásszal dolgozó gazdálkodók igényeit is.

Mit hozhat a HAMS sikere a magyar vadászközösségnek?

A hazai vadgazdálkodási és informatikai szakértelem jó hírének erősítésén túl további előnyökkel is jár ez a siker.

A HAMS segíthet az angol nyelven beszélő, nemzetközi tapasztalatot és gyakorlatot kereső magyar vadőröknek és vadgazda mérnököknek is.

A HAMS.online állást keresők és kínálók számára létrehozott felülete lehetőséget teremt arra, hogy az ide feltöltött önéletrajzok között akár az ír gazdálkodók is válogassanak a kiváló magyar szakemberek között.

A HAMS segítheti továbbá az ír-magyar vadászturizmus fellendülését azáltal, hogy a rendszer erre a célra létrehozott felületén meghirdetett vadászati lehetőségek a világ bármely pontján elérhetők, így a HAMS jelentős számú szigetországi felhasználói is találkozni fognak ezekkel.

Forrás: HAMS.online