Back to top

Egyre növekszik a biogazdálkodás Ausztriában

Az elmúlt évben az osztrák háztartások átlagosan 190 eurót adtak ki bio-élelmiszerekre, ami 33 euróval több az egy évvel korábbinál. Ez értékben 23, mennyiségben 17 százalékos emelkedést jelent a 2019. évihez képest.

Michael Blass, az AMA agrármarketing szervezet ügyvezetője egy, a közelmúltban a biogazdák szövetségével közösen tartott sajtótájékoztatón elmondta: az elmúlt évben a bio-élelmiszereknek a teljes fogyasztásban elért részaránya első ízben érte el a 10 százalékot.

A növekedés elsődleges oka abban keresendő, hogy a koronavírus-járvány miatt sok embert a korábbinál jobban foglalkoztat a kérdés, honnan származik az élelmiszer, ami az asztalára kerül.

Ráadásul a kereslet főként a biotej, -hús és -gyümölcs iránt várhatóan tovább növekszik; mivel azonban a kereslet növekedésével a termelők aligha tudnak lépést tartani, a hiányzó mennyiséget importból kell majd biztosítani.

Ausztriában a bio-módon megművelt földterület öt év alatt 23 százalékkal bővült, míg a bioüzemek száma ugyanezen időszakban 3,7 ezerrel, 18 százalékkal emelkedett, s a részarányuk ma már eléri a 23 százalékot. 2020-ban a teljes mezőgazdasági termőterület 26 százalékát művelték bio-módon.

Az elmúlt két évben a biotermelésre átállt gazdák száma csökkent, amit Gertraud Grabmann, a Bio Austria ügyvezetője a támogatási rendszer hiányosságaival indokol. Márpedig támogatások nélkül továbbra is kevés bioüzem maradna életképes.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2021/9 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Szevasztok, itt a Palik Laci!

Palik László és felesége, Klára sikeres vállalkozást vezetnek a felvidéki Zselízen. Tevékenységük szerteágazó, pedig egyszerűen csak a hely, az Alsó-Garam mente természet adta lehetőségeivel élnek. Több rangos kitüntetés tulajdonosai, a Nemzetközi Lekvár- és Borverseny alapítói. A szakmán belül nincsen aki ne ismerné őket.

Magasabb támogatást kapnak az ökológiai gazdálkodók

A 2018-ban meghirdetett ökológiai gazdálkodással kapcsolatos pályázatai felhívás esetében átlagosan 74%-kal megemelkedik a támogatási összegek mértéke a programban részt vevő több mint 2000 gazdálkodó számára – jelentette be Nagy István agrárminiszter.

Új intézkedés született a felelős tápanyag-gazdálkodás érdekében

A talajok tápanyagtartalmának megőrzésében fontos szerepe van a biomasszának, amit a mezőgazdasági területekről származó hulladékok és maradványanyagok felhasználásakor szem előtt kell tartani – jelentette ki Juhász Anikó, az Agrárminisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára.

Érdemes elkezdeni az ügyintézést

Október 25-től lehet beadni az agrár-környezetgazdálkodási és ökológiai gazdálkodási pályázatokat a 2022-24-es, hároméves támogatási időszakra. A pályázatokkal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat Szigeti Tamás agrárkamarai szaktanácsadó foglalta össze.

Magyar kezdeményezésre szigorodhatnak a mézkeverékek származás jelölési előírásai

Eredményre vezettek az elmúlt két év erőfeszítései, a Mezőgazdasági és Halászati Tanács mai ülésén az Európai Bizottság ígéretet tett a mézkeverékek származás jelölési előírásának felülvizsgálatára. Ez megteremti a lehetőségét a származási országok pontos feltüntetésének, amely alapján a vásárlók könnyen felismerhetik a silányabb minőségű, túlnyomórészt nem magyar mézet tartalmazó keverékeket.

Biofach: újra élőben

A koronavírus-járvány előszele által nyomasztott 2020 februári esemény után most tud majd újra élőben találkozni a bioélelmiszer-világ Nürnbergben, február 15–18. között a Biofach kiállításon. Lesz magyar közösségi stand is, az AMC-nél október 15-ig kell jelentkezni.

Fenntartható, hatékony, professzionális termelést vár el a piac a gazdáktól

A korábbi évekhez képest az agrárágazatban összehasonlíthatatlanul felerősödött a hatékonysági és árverseny, a megoldásokhoz a tudománynak éppúgy, mint a szabályozói oldalnak segítséget kell adnia a termelőknek, kereskedőknek – fogalmazott Feldman Zsolt Keszthelyen, a LXIII. Georgikon Napok plenáris ülésén, „Az Élelmiszer-előállítás jövőjét formáló trendek” című előadásában.

Egyre több a bioalma, de lesz-e, aki megveszi?

Klímasemlegesség, regionalitás, egészséges táplálkozás… Ezen jelszavak szellemében, no meg a hagyományos termesztés válsága miatt nőtt meg a bioalma részaránya az európai termesztőkörzetekben, néhol már a piacra kerülő mennyiség 20%-a bio. Muszáj lesz elérni, hogy a fogyasztás is lépést tartson ezzel a boommal, de hogyan?

Az Európai Bizottság tönkre akarja tenni az agráriumot?

A Kieli Egyetem tanulmányt tett közzé az EU „Termőföldtől az Asztalig” stratégiája (F2F) végrehajtásának következményeiről. Ez egy újabb olyan jelentés, amely megerősíti, hogy az Európai Bizottság kiemelt stratégiája milyen súlyos következményekkel járhat az uniós élelmiszertermelésre, a gazdaságokra és a vidékre nézve.

Miért nem adták ingyen a dinnyét? - Érdekes kommentek gyűjteménye...

A közelmúltban számos helyen megjelent a hír hogy tízezer tonna dinnyét hagytak a termelők a földeken, mert nem lehetett eladni a termést. A cikkek alatti facebook-kommentek ezerszámra születtek, kész szociológiai tanulmányt lehetne írni arról, amikor a frusztrált kommentelő a termelőn vezeti le a napi feszkót.