0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Korszerű meteorológiai adatok az agrárium szolgálatában

A teljes magyar agrárium nyertese lehet annak az együttműködésnek, amely az Országos Meteorológiai Szolgálat, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem és a Macro cégcsoport két tagja között jött létre. A kutatók a legmodernebb meteorológiai adatokkal felvértezve immár jóval hatékonyabb munkát végezhetnek a klímaváltozás, a növényvédelem és az agrometeorológia területén.

2021. március 10-én együttműködési megállapodást kötött a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE), az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ), valamint a Macro cégcsoport két tagja, a meteorológiai adatok nagysebességű feldolgozásában jártas Macro Expert Kft. és a Macro Eco-Farm Kft.

A közös munka előzményeként a MATE Növényvédelmi Intézet berkein belül már létrejött egy korszerű agrármeteorológiai információs rendszer, melynek használatával nagyban növelhető a hatékonyság mind a szántóföldi gazdálkodás, mind a zöldség- és gyümölcstermesztés során alkalmazott növényvédelmi eljárások tekintetében.

A most aláírt együttműködési megállapodás értelmében az OMSZ vállalja, hogy a folyamatosan bővülő, földi telepítésű és műholdas eszközökön mért, és az azokból interpolációs modellekkel számított meteorológiai adatait kutatási célokra igény szerint partnerei rendelkezésre bocsátja.

A széles spektrumú időjárási adatbázisok és előrejelzési modellek adataival bővülő korszerű digitális felület tehát újabb lendületet adhat a klímaváltozással, növényvédelemmel, növénytermesztéssel és agrometeorológiával kapcsolatos hazai kutatásoknak.

A rendszer emellett még inkább támogatni fogja a nagyüzemi növénytermesztésben és méhészetben érdekelt gazdákat is, többek között az optimális öntözővíz-mennyiség meghatározásában, a legkorszerűbb hatóanyagok kiválasztásában vagy a távfelügyelt méhészeti gazdálkodás megvalósításában.

Forrás: MATE sajtóközlemény