0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Az arborétumok nyitva tarthatnak, mutatunk néhány különlegeset

A védelmi intézkedések szigorításáról szóló kormányrendelet egyértelműen rendelkezik az arborétumokról, kimondva, hogy az eddig is érvényben lévő korlátozások mellett, de látogathatók. Vegyes a kép, mert több helyszínen mégis inkább a bezárás mellett döntöttek, máshol viszont nyitva vannak a kapuk, várják a látogatókat. Tavaszi arborétumkörkép kertbarátoknak.

A védelmi intézkedések ideiglenes szigorításáról szóló 104/2021. (III. 5.) Kormányrendelet egyértelműen kimondja, hogy „a külterületen, illetve a települések belterületén található parkok, arborétumok és erdők nyitva maradnak, azok az e rendelet hatálybalépésekor hatályos jogszabályi rendelkezések szerint látogathatóak”.

A felsorolt arborétumok és botanikus kertek nyitvatartását a március 10-én ismert információk alapján közöljük, a tavasz folyamán azonban változhat a helyzet,

az egyes helyszínek internetes elérhetőségein érdemes naprakészen tájékozódni.

A Szarvasi Arborétum 82 hektáros szabadtéri része egyénileg és csoportosan is látogatható, március 1-jétől november 30-ig 8.00–18.00 óra között tart nyitva. Sőt, a jelenlegi tervek szerint április második felétől már programokkal is készülnek, április 22-én a Föld napját ünnepelik, április 25-én futóverseny lesz, május 2-án a Szarvasi Kamarazenekar tavaszi koncertje, május 23-án, Pepi manó napján pedig megnyit az üvegház és a Varázstanya. A programok mindenesetre a vonatkozó előírások, rendeletek figyelembevétele mellett változhatnak, hívják fel a figyelmet.

A szombathelyi Jeli Varázskert a tervek szerint április 1-jén nyit, kezdetben hétköznapokon még csak 15 óráig tart nyitva, hétvégén pedig 17-ig, májustól azonban már mindennap 8.00–17.00 óra között látogatható. Sőt, a helyi legfőbb attrakció, a rododendronvirágzás, illetve pünkösd idején hosszabbított nyitvatartással készülnek, 18.00 óráig lehet a kertben tartózkodni.

Mindennap nyitva tart a Kecskeméti Arborétum és az Alcsúti Arborétum – itt külön kiemelik, hogy még nem ért véget a híres hóvirágnyílás –, míg a Zirci Ciszterci Arborétum, valamint az ELTE tatai Geológus Kertje hétfő kivételével mindennap látogatható. Ez utóbbit ilyenkor tavasszal, íriszvirágzás idején érdemes leginkább felkeresni.

A badacsonyörsi Folly Arborétum március 10-én nyitott újra, mindennap 10.00-18.00 között várja a látogatókat. Működik elvitelre az étterme és a területén lévő növényáruda is. 

Egyelőre zárva tart ugyanakkor a vácrátóti Nemzeti Botanikus Kert, az ELTE Füvészkertje, a Budai Arborétum, a nyíregyházi Tuzson János Botanikus Kert, valamint a Szegedi Füvészkert. A közösségi médiában sok heves reakciót olvasni ezzel kapcsolatban, érdemes azonban a sarkos véleményalkotás előtt elolvasni a Nemzeti Botanikus Kert állásfoglalását a témában, melyet így fogalmaztak meg:

„[…] bár az arborétumok és parkok nyitva lehetnek a jelenleg életbe lépett rendeletek értelmében, botanikus kertünk sajnos továbbra is zárva tart. Ennek egyik oka, hogy az Ökológiai Kutatóközpont Ökológiai és Botanikai Intézetéhez tartozunk, és a járványokkal szembeni védekezés ökológiai alapjainak kidolgozásában kulcsszerepet játszó kutatókollégáink nem tartják szakmailag megengedhetőnek a legnagyobb hullám közepén való újranyitást.

Kérjük látogatóinkat, hogy a tudomány képviselőinek ezen állásfoglalását ebben a nehéz helyzetben fogadják el a kölcsönös felelősségvállalás jegyében.”
Forrás: magyarmezogazdasag.hu