Back to top

A budai borvidék utolsó tangazdasága

Idén 120 éves lett a Soós István Borászati Technikum és Szakképző Iskola. Az első „alapkövet” Darányi Ignác földművelésügyi miniszter tette le 1901-ben azzal, hogy Magyar Királyi Pincemesteri Tanfolyamot indított Budafokon a bortermelők szakmai tudásának bővítéséért. Tavaly július 1-jétől pedig az iskola már a Közép-magyarországi Agrárszakképzési Centrumhoz tartozik.

MMG - A budai borvidék utolsó tangazdasága

Az intézmény működése az első világháború alatt szünetelt, majd 1921–1945. között Magyar Királyi Szőlészeti és Borászati Szakiskolának nevezték, amit ’46-’47-es tanévben Állami Szőlészeti és Borászati Szakiskolára kereszteltek át. 1967 decemberében az iskola felvette a jelenleg is a nevében szereplő borásztudós és pedagógus, dr. Soós István nevét, 1998-ban pedig már véglegesítve Soós István Borászati Technikum és Szakképző Iskolaként működik az intézmény.

Iskola

Az iskola képzéseit a 2020-as Szakképzés 4.0 átalakítás is érintette. Eszerint jelenleg bor- és pezsgőgyártó technikusokat, valamint szőlész-borászokat képeznek.

– Az öt tanéves bor- és pezsgőgyártó technikum elvégzése emeltszintű érettségit ad a diákoknak, míg a szőlész-borász képzés hároméves, amely során élelmiszeripari alapképzésben részesülnek a tanulók, és főként pincészeteknél, valamint élelmiszeripari laboratóriumokban tudnak elhelyezkedni – ismerteti Chikány Henrietta iskolaigazgató.

Az oktatás természetesen a pandémia idején sem állt le: kisszámú csoportoknak tartanak órákat az iskolán belül az online oktatás mellett. A gyakorlati órák a szokásos módon zajlanak, szintén csoportos foglalkozás keretében.

– A borászati képzés a fiatalok körében nem annyira népszerű, mint a felnőtteknél. A jelentkezési szám évről évre csökken, de remélhetőleg a tavaly bevezetett új képzési forma visszacsábítja a fiatalokat. De még vonzóbbá lehetne tenni az agráriumot a pályaválasztók számára további pályázati lehetőségekkel – véli az igazgató.

Tangazdaság

A Budafok Ó-hegy Udvari dűlőben elterülő tangazdaság az 1950-es évek elején került az iskola kezelésébe.

A budai borvidék megmaradt hírmondójának számít a maga 4,5 hektárjával, ugyanis az ingatlanpiac bekebelezésétől, valamint a filoxéravészben a többi terület eltűnt, beépült.

Budapest belterületén ekkora kiterjedésű művelt üzemi szőlő nincs, mint az iskola tangazdasági területe.

– A tangazdaságban a gyakorlati képzés során a diákok elsajátíthatják a szőlőművelés szakmai technikáit a metszéstől egészen a szüretig, a borkészítés fortélyait, emellett pedig szakmai bemutatókat is tartunk. Olyan fajtákat kívánunk bemutatni, amely a magyar hagyományos borkészítésnek a sajátjai, de az új divatos fajták közül is szeretnénk jó néhányat ismertetni – mondja Orbán Gergely igazgatóhelyettes.

A tanulók által helyben feldolgozott szőlőt az iskola borként kimérve vagy palackozva értékesíti.

– Az iskola és a borászat iránt a fiatalok érdeklődése érdekes tendenciát mutat.

Jelenleg még mindig túlsúlyban vannak a budapesti tanulóink, de szeretnénk azt elérni, hogy ismét vidéki borászdinasztiák gyermekei járjanak iskolánkban.

A felnőttképzés kapcsán nincs panaszkodni valónk, gyakorlatilag nem tudunk elegendő képzést biztosítani számukra, de tervezünk részképzéseket is indítani, mint vincellérképzést, borászképzést, de gondolkodunk a pálinkafőzés elindításán is, hogy kiszolgálhassuk a piaci igényeket.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Horvát hagyományok a Pinka-völgyben

Beékelődve a nyugati határszélbe, Szentpéterfát három oldalról Ausztria határolja. Az első trianoni döntést követően oda is csatolták, ám 1923. március 9-én a falu visszaszavazta magát. Az ezerfős település ugyanakkor máig megőrizte horvátságát nyelvében, az emberek mentalitásában és a gasztronómiájában is.

Sültkrumpli helyett sült tészta

Japánban annyira hiánycikk lett a sütni való burgonya, hogy a Burger King helyi hálózata inkább ramen tészta fogyasztására ösztönzi a vendégeit.

Összemennek a termékek, az áruk változatlan

Az élelmiszer- és háztartásiszer-gyártók csökkentik a termékeik kiszerelését, anélkül, hogy csökkentenék az árukat. A vécépapírtól a joghurton és kávén át a csipszig világszerte általánossá vált ez a trend. A jelenséget „zsugorflációnak” nevezik.

Bővíti kapacitását a csomagolóanyagokat gyártó Hód Plast Kft. Algyőn

Bővíti termelő- és raktárkapacitását 449 millió forintos beruházással, uniós támogatással a műanyag flakonokat és kannákat gyártó Hód Plast Kft. - tájékoztatta az Algyőn tevékenykedő vállalkozás az MTI-t.

Mindenkit megvisel a hőség, kivéve a rovarkártevőket – növényvédelmi előrejelzés 27. hét

A tavasz óta tartó általános levéltetű-fertőzöttség minimálisra csökkent ugyan, de a többi kártevő rovar kiválóan megvan a kánikulában. A növénybetegségeknek ezzel szemben nem kedvez a mostani idő. Fontos aktualitás, hogy sürgősen védekezni kell az amerikai szőlőkabóca lárvái ellen.

Kiugró a kereslet az egészséges élelmiszerek iránt

Tendenciaszerűen alakulnak át a magyar fogyasztók virtuális bevásárlókosarai: az egészségtudatos életmódot követők, a tökéletes nyári alakra vágyó fogyasztók és az ételintoleranciával küzdők egyaránt fűtik a keresletet az adalékanyagoktól és kezelőszerektől mentes, gluténmentes és csökkentett szénhidráttartalmú termékek iránt.

Elindult a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés

A korábbi évekhez hasonlóan idén is megkezdődött a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés, melyre július 1. és augusztus 20. között kerül sor. Az ellenőrzéseket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és a kormányhivatalok szakemberei végzik. A nyári időjárási viszonyokra tekintettel valamennyi ellenőrzés alkalmával fokozott figyelmet fordítanak a hűtési lánc fenntartásának és dokumentálásának vizsgálatára.

Újabb belgiumi csokoládégyárban észleltek szalmonellafertőzést okozó baktériumot

Egy újabb belga csokoládégyár üzemében azonosították azt a bélfertőzést okozó baktériumot, amely néhány hónappal korábban az olasz Ferrero csokoládégyár belgiumi telephelyén okozott szalmonellafertőzést, és ezzel több mint 300 megbetegedést Európa szerte - írta a The BrusselsTimes hírportál csütörtökön.

A diófogyasztás elősegítheti a bélrendszer és a szív egészségét

A dió nem csak egy finom nassolnivaló, hanem a kutatók szerint a bélrendszerünknek kedvező baktériumoknak is jót tesz, hozzátéve, hogy ezek a "jó" baktériumok a szív egészséges működését is segítik.

Országos Borverseny: a magyar borok rangadója

Az érzékszervi minősítésnek több szintjét különböztetjük meg: a kötelező hatósági minősítésen túl kiemelt szerepe van borversenyeknek, a kereskedelmi minősítéseknek, minőségbiztosítási intézményeknek, valamint szakmai kiadványok által felkért bizottságok, vagy szakértők pontozásán alapuló minősítési eredményeinek. Összességében valamennyi minősítés a fogyasztó tájékoztatására hivatott.