Back to top

"Az idő ment felettem, de mindig is kitartottam a juhász szakma mellett"

A Hortobágyi Nonprofit Kft. apróságnak tűnő változtatást eszközölt a juhaik takarmányozásában, az eredmény azonban látványos volt, s a korábbinál több újszülött bárány képében öltött testet. A közel 3 ezer juhval a cég 10 pásztora, köztük a Hortobágy Örökös Pásztora címet viselő számadó juhász, Tóth József foglalkozik.

MMG - Hortobágy Örökös Pásztora

 

Részletes fotógalériánkat ide kattintva találja.

A Kilenclyukú hídon álló, a végeláthatatlannak tűnő hortobágyi tájat szemlélő utazók előtt csakhamar feltűnnek a láthatáron a Hídi Kutrica nevű állattartó telep épületei is. Itt, a téli szálláshelyen két őshonos juhfajtát – magyar rackát és merinót – tart a Hortobágyi Nonprofit Kft, melynek ügyvezetője, Medgyesi Gergely lapunknak elmondta: a hamarosan véget érő ellési időszakban rackából eddig majd’ 800, merinóból pedig körülbelül 300 bárányuk született.

„A számadó juhászunk javaslatára változtattunk a juhok takarmányozásán, így ezúttal több rozst kaptak az állatok.

Ezzel sikerült javítanunk a vemhesülésükön, aminek köszönhetően idén több bárányunk született, mint a korábbi években” – árulta el.

Szavai szerint ezek az állatok, miután tavasszal kikerültek a legelőkre, a cég pusztaprogramja keretében lesznek láthatók a nagyközönség számára. A közel 3 ezer juhval tíz juhászuk foglalkozik, köztük a juhász számadó Tóth József, aki munkájával rengeteget tett a szakma, illetve a hortobágyi hagyományok öregbítéséért, ezért magkapta a Hortobágy Örökös Pásztora címet. A titulust 12-en viselik, s ha valaki közülük az „égi legelők” pásztora lesz, megüresedett helyére az örökös pásztorok választanak utódot a jelöltek közül.

Fotó: Csatlós Norbert

„A juhász szakmát 1968-ban, 14 évesen kezdtem itt, a Hortobágyon, ahol mindig is dolgoztam. Szeretek a jószágokkal törődni, gyógyítani őket, gondoskodni róluk, felnevelni a kisbárányokat.

Az idő ment felettem, de én sosem untam bele, mindig is kitartottam a szakma mellett” – nyilatkozta a cég számadó juhásza, akit 57 évesen, nagy büszkeségére választottak meg juhásztársai a Hortobágy Örökös Pásztorának.

Fotó: Csatlós Norbert

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

„Szuperbaktériumok” és antibiotikumok – a hazai helyzet

A világon évente mintegy hétszázezerre tehető a számuk, és az arány egyre növekszik. A szakértők attól tartanak, hogy 2050-re többen halnak majd meg az antibiotikumoknak ellenálló baktériumok okozta fertőzésben, mint rákban. A hazai helyzet állattenyésztésbéli aspektusairól Dr. Bognár Lajos élelmiszerláncfelügyeletért felelős helyettes államtitkárral, országos főállatorvossal beszélgettünk.

Szúrós segítőtársak

A gyógynövények között többnek is van tövise vagy tüskéje, ami arra hivatott, hogy megvédje a növényt, ha már helyváltoztatásra, menekülésre nem képes. Ezek a harcias növények is számos hasznos hatóanyagot rejtenek.

Augusztus 17-20. között Farmer-Expo Debrecenben

Több kiállító, szakmai és élményprogram várható az idei Farmer-Expón, mint amennyi 2019-ben volt. Tavaly a covid-járvány keresztbe tett a kiállításnak, mégsem maradt el, de idén minden korábbinál nagyobb területen és nagyobb látnivalókkal várja a látogatókat a debreceni kiállítás.

Mit legelnek a patások?

A kisebb testű, kérődző patások az energiadúsabb növényeket igyekeznek legelni, míg a lófélék - melyek általában nagyobb testűek is - kevésbé válogatósak táplálkozás közben. Számukra fontosabb, hogy legyen víz a közelben.

Új funkciókkal bővült a LABOR rendszer

2021. augusztus 1-től további funkciókkal bővítette a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az állategészségügyi diagnosztikát kiszolgáló digitális LABOR rendszert. A fejlesztésnek köszönhetően számos állatfaj esetében elérhetővé vált az ellenőrző vizsgálatok online megrendelése, valamint az elektronikus eredményközlés.

Ezek a kerti növények jelentenek halálos veszélyt házi kedvenceire

Javában zajlik a nyári szezon, nyílnak a szebbnél szebb virágok a kertekben. Bár szépek, néhány nyári virág veszélyes a háziállatokra. Következésképpen a tulajdonosoknak óvatosnak kell lenniük, hogy milyen növényeket ültetnek a kertbe.

A kutyák felismerik, ha hazudnak nekik

Hamarabb utolérik a hazug embert, mint a sánta kutyát - tartja a mondás. Ráadásul úgy tűnik, a kutyák is tisztában vannak ezzel: képesek felismerni, ha direkt hazudnak nekik az emberek.

Drágulnak az élelmiszerek

A Takarékbank július 28-án megtartotta szokásos negyedéves AgrárTrend Index elemzői háttérbeszélgetését. A hitelintézet adatai alapján tovább javultak a magyar agrárium kilátásai, az indexértékek kismértékben megint emelkedtek a második negyedévben. A piaci szereplők helyzete főként a baromfi, a szőlő-bor és a szántóföldi növénytermesztés termékpályákon javult.

Elvesznek a marhák alkalmazkodásához szükséges genetikai információk

A szarvasmarhákat vizsgálva amerikai kutatók bizonyítékokat találtak rá, hogy a különböző környezeti tényezőkhöz való alkalmazkodóképességüket vesztik el a jószágok. Ennek oka, hogy az állattartók számára nem áll rendelkezésre a tenyésztésnél hasznos genetikai információ, melyből kiderülhet, képes-e például a nagy tengerszint feletti magassághoz alkalmazkodni egy adott jószág.

Napenergiával működő takarmányozó robot

Közösen fejlesztett napenergiát hasznosító elektromos takarmányozó robotot a Lemmer Fullwood az osztrák Hetwin céggel.