Back to top

Spermabárkát terveznek a Holdra

Menedék építését tervezik a Holdon az Arizonai Egyetem tudósai, amely a bibliai Noé bárkájának a szerepét töltené be. Elképzeléseik szerint 6,7 millió földi faj mintáját, például fagyasztott emberi spermát, petesejtet, magvakat és spórákat kellene tárolni a Holdon, amely megmentene bennünket a kihalástól egy globális földi katasztrófa esetén.

Ez hasonló lenne a norvég Svalbardon található Spitzbergák Nemzetközi Magbunkerhez, amelyben jelenleg több, mint egymillió növénymintát tárolnak a világ szinte minden országából, írja a New York Post.

Fotó: pexels.com

Az Arizonai Egyetem hat kutatóból álló csapata a Repüléstechnikai Konferencián mutatta be az ötletét és hangsúlyozták, hogy

megvalósulása esetén megvédi az emberiséget a kihalástól.

A tudósok mintegy 200 lávacsőből álló hálózatot fedeztek fel közvetlenül a Hold felszíne alatt 2013-ban, amely szerintük alkalmas helyszíne lehetne a spermabárkának. Ezek a struktúrák évmilliárdokkal ezelőtt alakultak ki, amikor a láva folyamai holdalatti barlangokat képeztek. A Holdon található lávacsövek átmérője körülbelül 100 méter. Becslések szerint 3–4 milliárd évig érintetlenül nyújtanak menedéket a napsugárzás, a mikrometeoritok és a felszíni hőmérséklet változásai ellen.

The Plan to Send Sperm to the Moon

A Föld természetesen ingatag környezet - mondta Jekan Thanga, a Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE) professzora. Hozzátette: az emberiség körülbelül 75 000 évvel ezelőtt majdnem kihalt a Toba szupervulkán kitörésekor, amely 1000 éves lehűlési időszakot okozott. Az éghajlatváltozás pedig további aggodalomra ad okot.

Ha a tengerszint tovább emelkedik, sok szárazföld víz alá kerül, ideértve a norvég Magbunkert is, amely több százezer magmintát tart a biológiai sokféleség véletlen elveszítése ellen.

Thanga csapata úgy véli, hogy a minták tárolása egy másik égitesten csökkenti a biodiverzitás elvesztésének kockázatát, ha egy esemény a Föld teljes megsemmisülését okozná.

A csapat kiszámította, hogy körülbelül 250 űrrepülésre lenne szükség a Föld 6,7 millió fajának a Holdra szállításához.

Összehasonlításképpen: a Nemzetközi Űrállomás megépítése csak 40 repülést igényelt. Ehhez hozzá kell tenni, hogy a spermabárka felépítésének és fenntartásának becsült költsége 2010-ben 150 milliárd dollár volt.

Forrás: 
rp.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Hogy visszaálljon az eredeti állapot

A Peszéri-erdő a Duna-Tisza köze fajokban leggazdagabb erdeje, kiemelt jelentőségű természetmegőrzési terület.

Új rododendron fajt fedeztek föl

Az oldenburgi egyetem kutatója elsőként számolt be a napokban arról, hogy az Egyesült Államokban található Great Smoky Mountains Nemzeti Park területén új rodondron fajra bukkant.

Alkalmazkodnak a növények a klímaváltozáshoz

Első ízben összesítették a világszerte rendelkezésre álló adatokat a kutatók azzal kapcsolatban, hogyan reagálnak a növénypopulációk az éghajlatváltozásra. A tudósok megállapították, hogy a rövid élettartamú és gyors nemzedékváltással rendelkező növények rosszabbul viselik az éghajlatváltozással együtt járó szélsőségeket, mint a hosszú életű fajok.

Baromfihús hiány az Egyesült Államokban

Az amerikai piacon jelenleg gondot okoz a baromfihús iránti kereslet kielégítése. A csirkehúsos szendvicsek a vártnál jobban fogynak, de a hústermelők nem tudnak lépést tartani a megnövekedett igényekkel.

Állatbemutatókat és új gazdasági épületet adtak át a győri állatkertben

Törpevíziló- és pápaszemespingvin-bemutatót, valamint egy új gazdasági épületet adtak át a győri Xantus János Állatkertben, a Modern városok program részeként szerdán.

Húsmentesre váltott a New York-i sztár étterem

Daniel Humm, a három Michelin-csillaggal rendelkező Eleven Madison Park étterem séfje szerint a mai modern élelmiszer-előállítás fenntarthatatlan. New York egyik legfelkapottabb étterme étlapjáról elhagyja a húst és növényi menüt állít össze, miután séfje és tulajdonosa üzenetet tett közzé a weboldalán, miszerint a modern élelmiszer-rendszer „egyszerűen fenntarthatatlan”.

Egy bagoly okozott komoly fennakadást egy holland iskolában

Hollandiában egy bagoly okozott fennakadást az oktatásban. Teljesen elzárta az iskola kapuját, így a tanulók nem jutottak be az épületbe, viszont élőben tanulmányozhatták a sasbagoly méreteit.

Eső formájában érkezik a májusi arany

A jó májusi időhöz csapadék és meleg kell. Az elkezdődő csapadékos időszak országszerte hoz esőt, nagy valószínűséggel megáznak az állományok a jövő hét elejéig. Szükség is van a csapadékra, a talaj fölső rétege ugyanis nagy területen száraz, a frissen kelt kapás növények, és az őszi vetések is meghálálják majd. A fejlődésben egyébként 1-2 hetes lemaradás van a hideg tavaszi idő miatt.

Számítógépes analízis a jó emésztés szolgálatában

Egy új matematikai modell segíthet a bélben lévő baktériumok kölcsönhatásának feltérképezésében, mely a különböző betegségek kivédése szempontjából fontos új probiotikumok és speciális étrendek kialakításában játszhat majd szerepet. A svéd Chalmers Műszaki Egyetem kutatását nemrég a PNAS folyóiratban tették közzé.

Ártalmatlanok a májustól megjelenő tőrösdarazsak

Májustól a nyár végéig lehet számítani a termetes tőrösdarazsak feltűnésére amint a kertek, parkok gyepén, egy korhadó fa közelében, a komposztnál keringenek, akár nagy tömegben is. A látvány ellenére nem kell félni tőlük, mert az emberre ártalmatlanok.