0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 16.

Spermabárkát terveznek a Holdra

Menedék építését tervezik a Holdon az Arizonai Egyetem tudósai, amely a bibliai Noé bárkájának a szerepét töltené be. Elképzeléseik szerint 6,7 millió földi faj mintáját, például fagyasztott emberi spermát, petesejtet, magvakat és spórákat kellene tárolni a Holdon, amely megmentene bennünket a kihalástól egy globális földi katasztrófa esetén.

Ez hasonló lenne a norvég Svalbardon található Spitzbergák Nemzetközi Magbunkerhez, amelyben jelenleg több, mint egymillió növénymintát tárolnak a világ szinte minden országából, írja a New York Post.

Az Arizonai Egyetem hat kutatóból álló csapata a Repüléstechnikai Konferencián mutatta be az ötletét és hangsúlyozták, hogy

megvalósulása esetén megvédi az emberiséget a kihalástól.

A tudósok mintegy 200 lávacsőből álló hálózatot fedeztek fel közvetlenül a Hold felszíne alatt 2013-ban, amely szerintük alkalmas helyszíne lehetne a spermabárkának. Ezek a struktúrák évmilliárdokkal ezelőtt alakultak ki, amikor a láva folyamai holdalatti barlangokat képeztek. A Holdon található lávacsövek átmérője körülbelül 100 méter. Becslések szerint 3–4 milliárd évig érintetlenül nyújtanak menedéket a napsugárzás, a mikrometeoritok és a felszíni hőmérséklet változásai ellen.

youtube://v/_p4qrYetW1c

A Föld természetesen ingatag környezet – mondta Jekan Thanga, a Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE) professzora. Hozzátette: az emberiség körülbelül 75 000 évvel ezelőtt majdnem kihalt a Toba szupervulkán kitörésekor, amely 1000 éves lehűlési időszakot okozott. Az éghajlatváltozás pedig további aggodalomra ad okot.

Ha a tengerszint tovább emelkedik, sok szárazföld víz alá kerül, ideértve a norvég Magbunkert is, amely több százezer magmintát tart a biológiai sokféleség véletlen elveszítése ellen.

Thanga csapata úgy véli, hogy a minták tárolása egy másik égitesten csökkenti a biodiverzitás elvesztésének kockázatát, ha egy esemény a Föld teljes megsemmisülését okozná.

A csapat kiszámította, hogy körülbelül 250 űrrepülésre lenne szükség a Föld 6,7 millió fajának a Holdra szállításához.

Összehasonlításképpen: a Nemzetközi Űrállomás megépítése csak 40 repülést igényelt. Ehhez hozzá kell tenni, hogy a spermabárka felépítésének és fenntartásának becsült költsége 2010-ben 150 milliárd dollár volt.

Forrás: rp.pl