Back to top

Ilyen a Tanyai Termék Piac Kecskeméten

Nyolc éve hívták életre a Tanyai Termék Piacot, amelynek ötletét a Hírös Hét Fesztivál adta, ahol nagy sikere volt a térségi termékek bemutatójának és kóstoltatásának.

MMG - Ilyen a Tanyai Termék Piac Kecskeméten

Az Alföld jellegzetes tanyás térsége Kecskemét, így nem csoda, ha a helyi őstermelők a Tanyai Termék Piacára viszik a portékáikat. Házi sajtok, pékáruk, füstölt húsok, kolbászok, szalonnák, titkos házi recept alapján készült savanyúságok, méz- és méhészeti termékek, lekvárok, szörpök, ivólevek, fürjtojás, gyógynövény-szárítmányok, friss zöldségek és gyümölcsök várják a vásárlókat.

Csütörtökönként kora délutántól kínálják a termékeiket az őstermelők a kecskeméti piaccsarnok külső, fedett részén

– mutatja Hamzáné Lakó Judit, a piacot működtető Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület titkára.  Az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület egyik fő feladata ugyanis a helyi termelők helyzetbehozása. 

A népszerűek a portékák közük azok a sajtféleségek, amelyeket Kaldenekker-Simon Ildikó készít, akinek már az édesanyja is mestere volt a kézműves sajtok előállításának. 

Ám Börönténé Molnár Melinda homoktövis ivóleveit, meggy lekvárjait, friss és feldolgozott fürjtojásait is sokan keresik. Ők egyébként a fürjtartásba huszonöt évvel ezelőtt kezdtek bele. Hobbiként indult, ám kiderült, hogy a piacon van igény az aprócska, ám annál egészségesebb tojásokra. A homoktövissel pedig azt követően kezdtek el foglalkozni, hogy kipusztult a meggyültetvényük egy része. Helyére olyan növényeket akartak telepíteni, amelyeket nem kell permetezni és nem igényelnek semmiféle vegyszert. Így esett a választás a homoktövisre, amelyből ivólé és szárított gyümölcsőrlemény készül. Ezeket főként azért keresik a vásárlók, mert immunerősítő és gyulladás csökkentő hatásuk van.

Fotó: BNE
Jóri Jánosné Ági a piacon konyhakész csirkét, házi tojást, frissen sült töpörtyűt, sütnivaló hurka-kolbászt, abált és kolozsvári szalonnát, zöldséget és gyümölcsöt is kínál. Nyáron  pedog az epertől a zöldségekig sok minden megterem az öthektáros területükön. 

Mészáros Zoltán legalább tizenkét féle savanyúságot készít. A legnépszerűbb ezek közül a hagyományos házi csalamádé, de igen keresett a savanyúsággal töltött almapaprika és a savanyított cékla is. Lajosmizsén egy hold földön termeszti a hozzávalókat. Mint mondja, a kényszerűség vitte rá a zöldségek feldolgozására. Korábban csak növénytermesztéssel foglalkozott, de az átvételi árak csökkentek, és ráfizetésessé vált e tevékenység. Zoltán eredeti szakmája szakács, így nem is kellett sokat tanakodnia, hogy a feldolgozott termékek előállítása mellett tegye le a voksát. Ez rentábilisá tette a gazdaságát. 

 

Forrás: 
Kistermelők Lapja

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Hurrá! Végre jöhet a kukacropi!

A szárított sárga lisztkukac lett a nyerő, ez az első ehető rovar, amely élelmiszerként megszerezte a forgalomba hozatali engedélyt az EU-ban.

Végre berobbant a spárgaszezon

Az időnként már túlzottan is meleg napokon lendületesen fejlődnek a sípok, így akár reggel és este is végig kell menni a sorokon a szedőknek. A napi hozam pedig az előző hetinek a háromszorosa, tudtuk meg Gulyás Jánostól, az 50 hektár, zömében zöldspárga ültetvénnyel rendelkező Bács-Zöldért Zrt. igazgatójától.

Méregtelenítő kúrák - használ vagy inkább árt a testünknek?

A méregtelenítő kúrák célja a szervezet méregtelenítése a mérgező anyagoktól, népszerűek az egészségük javításában érdekelt emberek körében. De vajon ezek hasznosak vagy inkább károsak?

Baromfihús hiány az Egyesült Államokban

Az amerikai piacon jelenleg gondot okoz a baromfihús iránti kereslet kielégítése. A csirkehúsos szendvicsek a vártnál jobban fogynak, de a hústermelők nem tudnak lépést tartani a megnövekedett igényekkel.

A paradicsom térhódítása az olasz gasztronómiában

Legyen szó egy pizzáról vagy egy spagettiről Olaszország legikonikusabb ételei mind tartalmaznak paradicsomot. De ez nem volt mindig így. Valójában a paradicsom csak a 19. században vált az olasz gasztronómia szerves részévé, azelőtt pedig azt gondolták erről a növényről, hogy mérgező.

Húsmentesre váltott a New York-i sztár étterem

Daniel Humm, a három Michelin-csillaggal rendelkező Eleven Madison Park étterem séfje szerint a mai modern élelmiszer-előállítás fenntarthatatlan. New York egyik legfelkapottabb étterme étlapjáról elhagyja a húst és növényi menüt állít össze, miután séfje és tulajdonosa üzenetet tett közzé a weboldalán, miszerint a modern élelmiszer-rendszer „egyszerűen fenntarthatatlan”.

Nézd meg a kezét, vedd meg a sajtját!

Magyarországon egyre többen készítenek tehén- és kecsketejből tejfölt, túrót, sajtokat, ám olyan szakember még mindig kevés van, aki a juhtejre alapozza vállalkozását. Rácz Miklós Tamás sajtkészítő Miskolctól 15 percnyi autózásra, Újcsanáloson ezt tette, amikor pár éve az öltönyt lecserélte gumicsizmára, s ezt azóta sem bánta meg.

Mi a hosszú élet titka?

Az emberek többségének az álma, hogy idősebb korában lássa felnőni az unokákat és aktívan részt vegyenek az ő életükben. Ezért is nagyon fontos a megfelelő táplálkozás, aminek elengedhetetlen eleme a zöldség-, gyümölcsfogyasztás.

Új fajták és takarmányok

A takarmányozás mindig is az állattenyésztéssel kapcsolatos kutatásoknak azon területe volt, ahol a gazdasági élet szereplői szívesen együttműködtek az egyetemekkel, hisz a takarmányozási költségek csökkentése meghatározó az állati termék előállításának rentabilitásában.

Ilyen még nem volt: umami ízű lila paradicsom

Megjelenésében és beltartalmában is egyedi terméket vezet be a piacra a Syngenta. A sötétlila bogyójú, umami ízélménnyel megajándékozó koktélparadicsomot YOOM™ néven forgalmazzák. Az izgalmas ízű, színű csemegét hazánkban kizárólag a Trivega Kft. termesztheti, a fogyasztók pedig 250 grammos, fenntartható erdőgazdálkodásból származó alapanyagokból készült tálcás kiszerelésben vásárolhatják meg.