0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Ilyen a Tanyai Termék Piac Kecskeméten

Nyolc éve hívták életre a Tanyai Termék Piacot, amelynek ötletét a Hírös Hét Fesztivál adta, ahol nagy sikere volt a térségi termékek bemutatójának és kóstoltatásának.

youtube://v/4gePmriQlH0

Az Alföld jellegzetes tanyás térsége Kecskemét, így nem csoda, ha a helyi őstermelők a Tanyai Termék Piacára viszik a portékáikat. Házi sajtok, pékáruk, füstölt húsok, kolbászok, szalonnák, titkos házi recept alapján készült savanyúságok, méz- és méhészeti termékek, lekvárok, szörpök, ivólevek, fürjtojás, gyógynövény-szárítmányok, friss zöldségek és gyümölcsök várják a vásárlókat.

Csütörtökönként kora délutántól kínálják a termékeiket az őstermelők a kecskeméti piaccsarnok külső, fedett részén

– mutatja Hamzáné Lakó Judit, a piacot működtető Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület titkára.  Az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület egyik fő feladata ugyanis a helyi termelők helyzetbehozása. 

A népszerűek a portékák közük azok a sajtféleségek, amelyeket Kaldenekker-Simon Ildikó készít, akinek már az édesanyja is mestere volt a kézműves sajtok előállításának. 

Ám Börönténé Molnár Melinda homoktövis ivóleveit, meggy lekvárjait, friss és feldolgozott fürjtojásait is sokan keresik. Ők egyébként a fürjtartásba huszonöt évvel ezelőtt kezdtek bele. Hobbiként indult, ám kiderült, hogy a piacon van igény az aprócska, ám annál egészségesebb tojásokra. A homoktövissel pedig azt követően kezdtek el foglalkozni, hogy kipusztult a meggyültetvényük egy része. Helyére olyan növényeket akartak telepíteni, amelyeket nem kell permetezni és nem igényelnek semmiféle vegyszert. Így esett a választás a homoktövisre, amelyből ivólé és szárított gyümölcsőrlemény készül. Ezeket főként azért keresik a vásárlók, mert immunerősítő és gyulladás csökkentő hatásuk van.

Jóri Jánosné Ági a piacon konyhakész csirkét, házi tojást, frissen sült töpörtyűt, sütnivaló hurka-kolbászt, abált és kolozsvári szalonnát, zöldséget és gyümölcsöt is kínál. Nyáron  pedog az epertől a zöldségekig sok minden megterem az öthektáros területükön. 

Mészáros Zoltán legalább tizenkét féle savanyúságot készít. A legnépszerűbb ezek közül a hagyományos házi csalamádé, de igen keresett a savanyúsággal töltött almapaprika és a savanyított cékla is. Lajosmizsén egy hold földön termeszti a hozzávalókat. Mint mondja, a kényszerűség vitte rá a zöldségek feldolgozására. Korábban csak növénytermesztéssel foglalkozott, de az átvételi árak csökkentek, és ráfizetésessé vált e tevékenység. Zoltán eredeti szakmája szakács, így nem is kellett sokat tanakodnia, hogy a feldolgozott termékek előállítása mellett tegye le a voksát. Ez rentábilisá tette a gazdaságát. 

 

Forrás: Kistermelők Lapja