Back to top

Milliárdos károkat okoznak a vaddisznók Amerikában - helikopterről lövik őket

Az Egyesült Államok annyira elszaporodtak a vaddisznók, hogy a gazdák és a hatóságok is szemet hunynak az orvvadászat felett. Sőt, teljes körű szolgáltatások épültek ki a vadászatukra - akár helikopterről is lehet lőni az Amerikában invazív fajnak tekinthető vaddisznókra.

"Törvényen kívüli vagyok" - mondta Dimas "Pompi" Rodriguez a Guardiannak, aki Floridában vaddisznó orvvadászként tevékenykedik, ez az a munkakör, amelyre a hatóságok és a háztulajdonosok szemet hunynak az állatok tömeges jelenléte miatt.

Miután a disznók 1539-ben megszöktek egy spanyol felfedezőtől Tampa közelében, az állatok 9 millió egyedet számláló populációvá nőtték ki magukat és jelenleg Amerika 39 államában vannak jelen.

A kártevők az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma szerint évente több mint 2,5 milliárd dolláros anyagi kárt okoznak - jelentette a Guardian.

A vaddisznók olyan pusztítást végeznek a gazdaságokban, hogy Florida egész évben nyílt vadászati idényt hirdetett rájuk - és néhány ember életmódot váltott azért, hogy elősegítse az egyedszám csökkentését.

Mások olyan vállalkozásokat indítottak, amelyek lehetőséget kínálnak a vadászok számára, hogy vaddisznókra vadásszanak.

"Átszámolva, akár 300 000 forintért (vagy akár 3 700 000 forintért, olyan kiegészítőkkel, mint a szállás és a korlátlan lőszer) egy vadász helikopteres utat foglalhat vaddisznók vadászata céljából - általában automata gépkarabélyokkal."

„Az ügyfél vadászni akar; mi pedig az állatok számát akarjuk csökkenteni ”- mondta a lapnak Barrett Blume, az egyik ilyen vállalkozás tulajdonosa.

A kritikusok szerint azonban az „ipar” nemhogy csökkentené, de növeli a vaddisznók egyedszámát, pont azért mert ennyire népszerű és jövedelmező a vadászatuk. Arról is érkeztek beszámolók, hogy magánterületen tartott vaddisznók "véletlenül" kiszöktek a vadonba, ahol tovább szaporodtak.

Forrás: 
nypost.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Mit játszik az Ökocsiga?

Egy természetszerető óvónő és egy fáért rajongó, ügyes kezű ezermester találkozásából és színes ötleteikből született az Ökocsiga játszóház. A fantáziadús családi vállalkozást legegyszerűbben talán természet-, gyerek- és állatbarát tevékenységként lehetne bemutatni.

Hogy visszaálljon az eredeti állapot

A Peszéri-erdő a Duna-Tisza köze fajokban leggazdagabb erdeje, kiemelt jelentőségű természetmegőrzési terület.

Ahol hisznek a boldog állattartásban

Lassúság. Lelassulás. Lassítás. Mindenkinek mást jelentenek e szavak. Van, aki egyfajta figyelmeztetésnek, jelnek tekinti az élettől, hogy ideje visszavenni tempót, és a folytonos sietség, kapkodás, a munkák, a tárgyak, az élmények halmozása helyett megélni a mindennapok apró örömeit. Akár az állattartásban is.

Ma van a növények világnapja

Az Alexandrák és Erikek mellett ma a növények is ünnepelnek – remélhetőleg… Május 18 a növények nemzetközi világnapja.

Egy kísérletből derült ki, micsoda hatással vannak a madárfiókákra a város zajai

Nemcsak a kisgyerekeket zavarja éneklés közben a lárma, a madárfiókákat éppúgy, és ennek hosszabb távra szóló következményeit sem lehet kizárni.

Hat nap után előkerült az a tigris, amivel gazdája a rendőrök elől menekült Houstonban

A tigrist sokan látták a kertvárosban, rengeteg fotó és videó készült arról, ahogy a kék nyakörvet viselő nagymacska nyugodtan kóborol.

Tisztítsuk Meg az Országot Program a somogyi erdőben

A SEFAG Zrt. tevékenysége során folyamatosan a somogyi erdő megtisztításáért munkálkodik. Az általa kezelt állami erdőterületeken éves szinten összességében több száz köbméter illegálisan elhelyezett szeméttől szabadítja meg az erdőt.

Határon innen

Minden magyar ember szíve hevesebben dobog a Trianon szó hallatára, hiszen az I. világháború után aláírt szerződés tragikusan megpecsételte Magyarország sorsát. A Magyarbirodalom 325 ezer négyzetkilométeres területének elcsatolták a 72 százalékát, és idegen uralom alá került a lakosság kétharmada. Az erdeink megcsonkítása ennél is csúfosabb képet mutat.

Végre berobbant a spárgaszezon

Az időnként már túlzottan is meleg napokon lendületesen fejlődnek a sípok, így akár reggel és este is végig kell menni a sorokon a szedőknek. A napi hozam pedig az előző hetinek a háromszorosa, tudtuk meg Gulyás Jánostól, az 50 hektár, zömében zöldspárga ültetvénnyel rendelkező Bács-Zöldért Zrt. igazgatójától.

Alkalmazkodnak a növények a klímaváltozáshoz

Első ízben összesítették a világszerte rendelkezésre álló adatokat a kutatók azzal kapcsolatban, hogyan reagálnak a növénypopulációk az éghajlatváltozásra. A tudósok megállapították, hogy a rövid élettartamú és gyors nemzedékváltással rendelkező növények rosszabbul viselik az éghajlatváltozással együtt járó szélsőségeket, mint a hosszú életű fajok.