Back to top

Új fejési megoldás nagy telepek számára

A fejőrobotok csoportos elhelyezése rendkívül rugalmas megoldás, sokféle elrendezést tesz lehetővé, ami a nagy telepek számára új lehetőséget kínál a DeLaval VMS™ V300 és V310 fejőrobotok nyújtotta előnyök kihasználására.

Világszerte egyre inkább megfigyelhető a gazdaságok méretének növekedése. Ezzel párhuzamosan fokozott érdeklődés mutatkozik a nagy telepi környezetben is hatékony, automatikus megoldások iránt. “A DeLaval VMS™ V300 és V310 fejési rendszerek sikeres bevezetése és a fejőrobot egységek nagy teljesítménye lehetőséget biztosított arra, hogy a robotokat csoportos fejési rendszerbe szervezzük, így rugalmas automatikus fejési megoldást tudunk ajánlani a nagy gazdaságok számára.”- tájékoztatott Robert Jensen, a DeLaval európai részlegének a nagy telepek számára készült automatikus megoldásokért felelős szakembere.

“Egy robot egységen a fejések száma meghaladhatja akár a napi 200-at is. Adottak az olyan, VMS fejés nyújtotta előnyök, mint az InControl™ mobil támogatás, az InSight™ kamerarendszer és a PureFlow™ komplett tőgyelőkészítés, valamint a beépített sejtszámláló.

Mindezek ismeretében meg vagyunk győződve róla, hogy a VMS rendszer nagyszerű megoldás olyan nagy telepek számára, amelyek szívesen váltanának robotos fejésre, ugyanakkor szeretnék megőrizni a csoportos fejés nyújtotta kiszámíthatóságot.” - közölte Jensen.

Fotó: Csatlós Norbert

Számos szempontot kell figyelembe venni új fejési rendszer tervezése esetén. “Meg kell vizsgálni a hosszú távú stratégiát, az istálló kialakítását, az állatok kényelmét és persze a személyes preferenciákat, hogy csak néhány dolgot említsünk. Nincs olyan megoldás, amely minden gazdaságnak megfelel. A csoportos VMS elrendezés ugyanakkor nagyon sokféleképpen kialakítható a gazdaságok egyedi igényei szerint, beleértve az egészen nagyokat is, mivel rugalmas és bővíthető. Érdemes azt is mérlegelni, hogy az automatikus fejés minimális fizikai munkát igényel, ami nagymértékben csökkenti a munkaerőhiány okozta nehézségeket és munkaerő költségeket.”- magyarázta Jensen.

A tejtermelési költségek legjelentősebb részét ma a takarmányozás képezi. A VMS csoportos fejési megoldással fenntartható a jelenlegi TMR takarmányozási stratégia, a fejőrobotban csak kevés csalogató abrakot kapnak az állatok, így még költséghatékonyabbá válik a takarmányozás.

“A fejőrobotok fejési teljesítménye telepenként eltérő lehet, az állatok, a telepi menedzsment, az istálló kialakítás és a fejési gyakoriság függvényében; de azt mondhatjuk, hogy körülbelül 8-9 tehén/óra/fejőrobot teljesítménnyel számolhatunk.”- állítja Jensen. „A csoportos VMS fejéshez nyolc vagy annál több fejőrobot egységet érdemes telepíteni – felső határ egyelőre sem méretben, sem teljesítményben nem mutatkozik.”

Fotó: Csatlós Norbert

Forrás: 
DeLaval sajtóközlemény

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Rovartenyésztés felsőfokon: Amusca és Mavitec innovációja

A mérnöki, építési és tesztelési időszak után már rendelhető az első méretezhető, mobil rovartenyésztő "istálló". A forradalmi ötlet dr. Walter Jansentől, a rovarfehérjék előállításával foglalkozó Amusca rovarszakértőjétől származik, célja pedig az élő rovarlárvák előállítása fehérjetermelés céljából, a baromfi- és vízitakarmány-ipar számára.

Pályáznak vagy bezárnak: sok állattartó számára vízválasztó a következő időszak

Harminc milliárdos pályázati keret nyílik meg május 28-án a kisebb állattartó telepek korszerűsítésére, és több mint ötszörösére emelte a kormány a tavaly hirdetett ÁTK-t.

Kéthetente egy haláleset az Egyesült Királyság gazdaságaiban

Harmincnégyen haltak meg az Egyesült Királyságban az elmúlt tizenkét hónapban (HSE 2021. március) a mezőgazdaságban. A legnagyobb kockázatot a gépek, a magasságban végzett munka, illetve az állatállomány jelentette – tájékoztatott az innovatív biztonságtechnikai megoldásokkal foglalkozó Agri-TechE.

Húsmentesre váltott a New York-i sztár étterem

Daniel Humm, a három Michelin-csillaggal rendelkező Eleven Madison Park étterem séfje szerint a mai modern élelmiszer-előállítás fenntarthatatlan. New York egyik legfelkapottabb étterme étlapjáról elhagyja a húst és növényi menüt állít össze, miután séfje és tulajdonosa üzenetet tett közzé a weboldalán, miszerint a modern élelmiszer-rendszer „egyszerűen fenntarthatatlan”.

Nézd meg a kezét, vedd meg a sajtját!

Magyarországon egyre többen készítenek tehén- és kecsketejből tejfölt, túrót, sajtokat, ám olyan szakember még mindig kevés van, aki a juhtejre alapozza vállalkozását. Rácz Miklós Tamás sajtkészítő Miskolctól 15 percnyi autózásra, Újcsanáloson ezt tette, amikor pár éve az öltönyt lecserélte gumicsizmára, s ezt azóta sem bánta meg.

Mozgásba hozza az öntözőrendszert

Az Alliance - a Yokohama Off-Highway Tires csoport tagja a forgó öntözőrendszerekhez alkalmas, új gumiabroncsot mutatott be Alliance 768 Value Plus néven.

Felvásárlás Ausztriában

Bővíti talajművelőgép-kínálatát a legnagyobb osztrák munkagépgyártó, a Pöttinger. Felvásárolta az alsó-ausztriai Stoitzendorfban működő Cross Farm Solution vállalatot, amely elsősorban vegyszereket kiváltó mechanikus gyomirtó berendezések – kultivátorok, küllőskapák, csillagkerekes forgókapák és rugósfogú gyomboronák – gyártásában szerzett magának elismerést és piaci részesedést.

Alacsony a magyar tejtermékek aránya az élelmiszerüzletekben

Hivatkozással a Nébih 2021. évi kutatási jelentésére (Magyar termékek aránya az élelmiszer-kiskereskedelmi láncok kínálatában – 2020) a magyar termékek kínálatának csökkenése egyértelműen megállapítható.

A tehenész-gumicsizma már a múlté

Egy pályakezdő agrármérnöknek hatalmas megpróbáltatás a semmiből felépíteni egy vállalkozást, ugyanakkor nem is lehetetlen. Hogy megvalósuljon, folyamatos tapasztalatszerzésre van szükség: meg kell ismerni a szakma legalját, a kétkezi munkát, az alkalmazottak gondolkodásmódját, az állatok életét, és ezekből építkezve létrehozni a vállalkozást, máskülönben a cég ingatag alapokon nyugszik.

Értéktőzsde - Tovább drágul a takarmány

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) árupiaci szekciójában az április 30. és május 6. közötti tőzsdenapokon az ISCC NUTS II fenntartható takarmánykukorica júliusi tőzsdei elszámolóára 85 000 forint/tonna (+4000 forint) volt. A termény 2021. november – 2022. májusi jegyzése 3000–4500 forinttal 70 000–71 000 forint/tonnára emelkedett egy hét alatt.