0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 24.

Az éj leple alatt a növények táncra kelnek

Egy holland tervező feltalálta azt az új technológiát, amely a növények gyorsabb és fenntarthatóbb növekedését segíti elő.

A lenyűgöző GROW projekt Daan Roosegaarde, a Studio Roosegaarde alapítójának ötlete nyomán jött létre, amely a művészetet és a technikát ülteti városi környezetbe.

Tehát hogyan is működik ez?

Roosegaarde sajátosan dizájn alapú „fény receptnek” hívja a holland Lelystadban található 2 hektáron elterülő vertikálisan megvilágított mezőgazdasági területet.

A kék, a vörös és az ultraibolya fény keveréke szabad szemmel hatalmas műalkotásként jelenik meg, ami „táncoló fényeket” hoz létre. Ezen a területen póréhagyma növekszik, amik nappal ugyanúgy festenek mint bárhol máshol, viszont éjszaka ezek a növények megtelnek élettel és táncra perdülnek.

„Ez az újfajta technológia gyorsítja a növények növekedését és akár 50 százalékkal is csökkentheti a növényvédő szerek iránti igényt” – mondja.

Növény- és fotóbiológusokkal együttműködve a holland fénytervező kitalálta, hogy egy bizonyos fényrecept segít a növények hatékonyabb növekedésében azáltal, hogy lényegesen meghosszabbítja a napfény óráit, amely elengedhetetlen eleme a növények fejlődéséhez.

Roosegaarde készített egy filmet „GROW” címmel, amely bemutatja a rendkívüli fényeket és azt, hogy ezek hogyan segítik a növényeket és az embereket.

 

 

Forrás: euronews.com