Back to top

Csak egy pillantás és már fizettünk is, avagy a „Pay With Your Face” technológia

A világon először orosz bevásárlóközpontokban vezették be a „Pay With Your Face” technológiát, vagyis azt a fizetési lehetőséget, melyhez nem szükséges készpénz, bankkártya vagy éppen okostelefon, mindössze elég a vásárlónak megmutatnia az arcát és egy pillanat alatt már fizetett is az élelmiszerért.

Az X5 Retail Group – vezető orosz kiskereskedelmi lánc – számos bevásárlóközpontban vezette be a legmodernebb érintésmentes fizetési lehetőséget, amely lehetővé teszi a vásárlók számára, hogy arcfelismeréssel fizessenek az élelmiszerekért. Az orosz Sber bank a Visa közreműködésével kifejlesztett egy technológiát, mely használatával mindössze elegendő egy pillantás a fizetéshez.

Ennek az innovációnak az alapját a biometrikus azonosítás nyújtja, és ezt a modern technológiát már 52 szupermarket önkiszolgáló termináljára telepítették.

A tervek szerint pedig e hónap végéig összesen 150 üzletben lesz elérhető ez a fizetési opció, valamint áprilisban folytatják a kiskereskedelmi lánc további üzleteiben a telepítést. A rendszer bevezetése további üzletekben pedig a projekt első szakaszának eredményeitől függ, olvasható az X5 közleményében.

Fizetési lehetőségek

„2020-ban az első helyszín, ahol ezt a technológiát kereskedelmi forgalomba hoztuk, egy moszkvai kávézó üzletlánca volt” – közölte Igor Shekhterman, az X5 Retail Group vezérigazgatója. "A projekt indulása Oroszország egyik legnagyobb kiskereskedelmi üzletláncában azt mutatja, hogy olyan partnerekre találtunk az innovatív fizetési módszerek kifejlesztésére irányuló törekvésünkben, akik ugyanolyan szívesen mutatják be ezeket, mint mi” - tette hozzá Shekhterman.

A biometrikus technológiával történő fizetés mindössze csak néhány másodpercet vesz igénybe, mivel a vásárlóknak nem kell használniuk a bankkártyáikat vagy az okostelefonjaikat,

azonban a fizetés feldolgozása érdekében le kell venni a maszkjukat. Jelenleg ez a fizetési opció csak azoknak a vásárlóknak érhető el, akik a Sber bank ügyfelei. A biometrikus adatokat a bank tárolja és titkosított formában rendkívül biztonságos csatornákon keresztül továbbítja.

„Ez az innováció a jövő gyors, kényelmes és biztonságos technológiája, amit az elsők között vezetünk be Oroszországban majd ezt követően szerte a világon” – közölte Shekhterman.

„Meggyőződésem, hogy az érintésmentes biometrikus fizetési megoldásokat hamarosan univerzálisan alkalmazzák majd az üzletekben, és idővel ugyanolyan megszokottá válik majd, mint a bankkártyás vagy az okostelefonos fizetés.”

Forrás: 
esmmagazin.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Baromfi Világnap: május 10-e a baromfis szakma ünnepe

Magyar kezdeményezésre május 10-én ünnepli a baromfis szakma a Baromfi Világnapot. Az esemény célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a baromfiágazati szereplőkre, akik egyre fontosabb szerepet töltenek be a világ élelmiszer-ellátásában.

Folytatódik a Magyarok Kenyere program

Az idei rendezvénysorozat a Tisza parti vajdasági városban, Zentán kezdődött, a búzavetés megszentelésével. A Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program Kárpát-medencei ünnepségén Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára azt mondta, a magyarság a mostaninál sokkal nagyobb nehézségeket is túlélt, de mindig újra tudta kezdeni – és ez most is így lesz.

Gombaevéssel a rák és a szellemi hanyatlás ellen

A gombafélék elég megosztók a tányéron: vannak akik nagyon kedvelik a belőlük készült ételeket, mások pont ellenkezőleg. Azt azonban már számos kutatás igazolta, hogy nagyon jó hatással van a gombafogyasztás az egészségi állapotunkra.

Levendulaültetvény, gépi betakarítással

Bajától nem messze létesített mintagazdaságot és látogatóközpontot Nagy Norbert és felesége, Nagyné Vácity Eszter. Jól éltek a pályázati lehetőségekkel, levendulást telepítettek, és saját betakarítógépe is lett az üzemüknek.

Sajtkészítők versengtek Béren

Hagyományteremtő céllal rendezték meg az 1. Nógrád Megyei Sajtvásárt és Sajtversenyt Béren. A versenyre több mint harminc megyei és környékbeli sajtkészítő nevezett, összesen 80 termékkel.

Csak lánycsibéket keltetnek

Kikelt az az első 150 000 csibe, melyekből csak tojók lesznek. A csibéket egy új technológiája használatával keltették ki, amelynek eredménye az állatbarát nemi meghatározás.

Nyílt napot tartanak a kisüzemi sörfőzdék

A Nyitott Főzdék Napján kitárják kapuikat a magyar kisüzemi sörfőzdék, hogy megmutassák magukat és söreiket a nagyközönségnek. 2021 június 5-én egész nap változatos programokkal, főzdetúrákkal, finom falatokkal, sörkóstolókkal és vásárlási lehetőséggel várnak a hazai kisüzemek!

Válaszd a természetet, válaszd a kartont!

A Tetra Pak, az élelmiszer-feldolgozás és -csomagolás egyik vezető vállalata "Válaszd a természetet, válaszd a kartont!" elnevezéssel indított kampányt, amelynek célja, hogy klímasemleges, teljes egészében megújuló vagy újrahasznosított anyagokból készült csomagolásokat hozzon létre.

A kukorica precíziós termesztése (I. rész)

A kor követelményeinek megfelelően gondolkodó mezőgazdasági termelőknek három célt kell szem előtt tartania. Az első, hogy színvonalas termeléssel minél nagyobb terméseredményt érjenek el, a második a termelési költségek féken tartása, a harmadik pedig, hogy eközben eleget tegyenek a fenntarthatósági elvárásoknak.

A pálmaolajmentes termékeket keresik a magyarok

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) kutatói részletesen megvizsgálták a pálmaolajat tartalmazó termékek fogyasztói megítélését. A magyar fogyasztók ezen ismeretei meglehetősen szűkösek, a fogyasztók a vásárlások során mégis a pálmaolajmentes termékeket keresik – írja a Sustainability szaklapban frissen megjelent tanulmány.