Back to top

Vége a sorbanállásnak! Kész a sörautomata

Három holland diák olyan sörautomatát épített, amely mindössze hét másodperc alatt tölti meg a korsót. Ezzel vége azoknak az időknek, amikor egy ital miatt lemaradunk a második félidő elejéről. A Bierport gyakorlatilag ugyanúgy működik, mint egy kávé-, vagy szendvicsautomata: gyorsan és egyszerűen adja ki a hideg sört.

A Bierport elnevezésű automata ötletével először csak egymás között viccelődött a holland Eindhoveni Műszaki Egyetem három hallgatója, aztán viszont gyorsan valósággá vált.

A nagy tömegrendezvényeken, futballmérkőzéseken vagy zenei fesztiválokon hasznos lehet a találmány, amely megkönnyíti a csaposok munkáját és lecsökkentheti az italért sorban állók várakozási idejét.

Mindannyian láttunk és használtunk olyan automatákat, amelyek kávét vagy kis csomag uzsonnát adagolnak. A Bierport nagyjából ugyanúgy működik, gyorsan és egyszerűen kiadagolja a hideg sört. A feltalálók szerint azonban a Bierport nem helyettesítheti a pultosokat, mivel a hordókat, illetve a poharakat cserélni kell, illetve újra kell tölteni. Sőt egy emberre pluszban is mindenképp szükség van: arra, aki ellenőrzi az igazolványokat, hogy a sörvásárló nagykorú-e már.

Fotó: Instagram
A gép elkészítéséhez már meglévő technológiákat használtak, csapat már kipróbálta a prototípust, amely működőképes, sőt a diákoknak már van egy cégük is, amely majd a sorozatgyártást végzi. Jelenleg partnereket gyűjt és a piaci bevezetésre, a megrendelésekre vár. A találmány iránt sokan érdeklődnek, köztük futballklubok és sörfőzdék is, különösen amiatt, hogy a koronavírus utáni időkben a távolságtartás és a minél gyorsabb kiszolgálás igénye várhatóan erős marad.

Davey Lindhout, a három feltaláló egyike, már a Bierport utáni időkről beszélt:

„Azt gondoljuk, hogy jó lenne a jövőben nemcsak sört, hanem más italokat is az automatából kiszolgálni. Például kijöhetne egy tálca rajta egy pohár borral, két üdítővel és három sörrel is az automatából.

QR-kód használatával leadható a megrendelés, amit az automata a kérés után azonnal elkészít. Jó kis fesztiválélmény lenne, nem?”

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/interestingengineering.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Rovartenyésztés felsőfokon: Amusca és Mavitec innovációja

A mérnöki, építési és tesztelési időszak után már rendelhető az első méretezhető, mobil rovartenyésztő "istálló". A forradalmi ötlet dr. Walter Jansentől, a rovarfehérjék előállításával foglalkozó Amusca rovarszakértőjétől származik, célja pedig az élő rovarlárvák előállítása fehérjetermelés céljából, a baromfi- és vízitakarmány-ipar számára.

Hurrá! Végre jöhet a kukacropi!

A szárított sárga lisztkukac lett a nyerő, ez az első ehető rovar, amely élelmiszerként megszerezte a forgalomba hozatali engedélyt az EU-ban.

Méregtelenítő kúrák - használ vagy inkább árt a testünknek?

A méregtelenítő kúrák célja a szervezet méregtelenítése a mérgező anyagoktól, népszerűek az egészségük javításában érdekelt emberek körében. De vajon ezek hasznosak vagy inkább károsak?

Baromfihús hiány az Egyesült Államokban

Az amerikai piacon jelenleg gondot okoz a baromfihús iránti kereslet kielégítése. A csirkehúsos szendvicsek a vártnál jobban fogynak, de a hústermelők nem tudnak lépést tartani a megnövekedett igényekkel.

A paradicsom térhódítása az olasz gasztronómiában

Legyen szó egy pizzáról vagy egy spagettiről Olaszország legikonikusabb ételei mind tartalmaznak paradicsomot. De ez nem volt mindig így. Valójában a paradicsom csak a 19. században vált az olasz gasztronómia szerves részévé, azelőtt pedig azt gondolták erről a növényről, hogy mérgező.

Kéthetente egy haláleset az Egyesült Királyság gazdaságaiban

Harmincnégyen haltak meg az Egyesült Királyságban az elmúlt tizenkét hónapban (HSE 2021. március) a mezőgazdaságban. A legnagyobb kockázatot a gépek, a magasságban végzett munka, illetve az állatállomány jelentette – tájékoztatott az innovatív biztonságtechnikai megoldásokkal foglalkozó Agri-TechE.

Húsmentesre váltott a New York-i sztár étterem

Daniel Humm, a három Michelin-csillaggal rendelkező Eleven Madison Park étterem séfje szerint a mai modern élelmiszer-előállítás fenntarthatatlan. New York egyik legfelkapottabb étterme étlapjáról elhagyja a húst és növényi menüt állít össze, miután séfje és tulajdonosa üzenetet tett közzé a weboldalán, miszerint a modern élelmiszer-rendszer „egyszerűen fenntarthatatlan”.

Nézd meg a kezét, vedd meg a sajtját!

Magyarországon egyre többen készítenek tehén- és kecsketejből tejfölt, túrót, sajtokat, ám olyan szakember még mindig kevés van, aki a juhtejre alapozza vállalkozását. Rácz Miklós Tamás sajtkészítő Miskolctól 15 percnyi autózásra, Újcsanáloson ezt tette, amikor pár éve az öltönyt lecserélte gumicsizmára, s ezt azóta sem bánta meg.

Mi a hosszú élet titka?

Az emberek többségének az álma, hogy idősebb korában lássa felnőni az unokákat és aktívan részt vegyenek az ő életükben. Ezért is nagyon fontos a megfelelő táplálkozás, aminek elengedhetetlen eleme a zöldség-, gyümölcsfogyasztás.

Ilyen még nem volt: umami ízű lila paradicsom

Megjelenésében és beltartalmában is egyedi terméket vezet be a piacra a Syngenta. A sötétlila bogyójú, umami ízélménnyel megajándékozó koktélparadicsomot YOOM™ néven forgalmazzák. Az izgalmas ízű, színű csemegét hazánkban kizárólag a Trivega Kft. termesztheti, a fogyasztók pedig 250 grammos, fenntartható erdőgazdálkodásból származó alapanyagokból készült tálcás kiszerelésben vásárolhatják meg.