Back to top

Vége a sorbanállásnak! Kész a sörautomata

Három holland diák olyan sörautomatát épített, amely mindössze hét másodperc alatt tölti meg a korsót. Ezzel vége azoknak az időknek, amikor egy ital miatt lemaradunk a második félidő elejéről. A Bierport gyakorlatilag ugyanúgy működik, mint egy kávé-, vagy szendvicsautomata: gyorsan és egyszerűen adja ki a hideg sört.

A Bierport elnevezésű automata ötletével először csak egymás között viccelődött a holland Eindhoveni Műszaki Egyetem három hallgatója, aztán viszont gyorsan valósággá vált.

A nagy tömegrendezvényeken, futballmérkőzéseken vagy zenei fesztiválokon hasznos lehet a találmány, amely megkönnyíti a csaposok munkáját és lecsökkentheti az italért sorban állók várakozási idejét.

Mindannyian láttunk és használtunk olyan automatákat, amelyek kávét vagy kis csomag uzsonnát adagolnak. A Bierport nagyjából ugyanúgy működik, gyorsan és egyszerűen kiadagolja a hideg sört. A feltalálók szerint azonban a Bierport nem helyettesítheti a pultosokat, mivel a hordókat, illetve a poharakat cserélni kell, illetve újra kell tölteni. Sőt egy emberre pluszban is mindenképp szükség van: arra, aki ellenőrzi az igazolványokat, hogy a sörvásárló nagykorú-e már.

Fotó: Instagram
A gép elkészítéséhez már meglévő technológiákat használtak, csapat már kipróbálta a prototípust, amely működőképes, sőt a diákoknak már van egy cégük is, amely majd a sorozatgyártást végzi. Jelenleg partnereket gyűjt és a piaci bevezetésre, a megrendelésekre vár. A találmány iránt sokan érdeklődnek, köztük futballklubok és sörfőzdék is, különösen amiatt, hogy a koronavírus utáni időkben a távolságtartás és a minél gyorsabb kiszolgálás igénye várhatóan erős marad.

Davey Lindhout, a három feltaláló egyike, már a Bierport utáni időkről beszélt:

„Azt gondoljuk, hogy jó lenne a jövőben nemcsak sört, hanem más italokat is az automatából kiszolgálni. Például kijöhetne egy tálca rajta egy pohár borral, két üdítővel és három sörrel is az automatából.

QR-kód használatával leadható a megrendelés, amit az automata a kérés után azonnal elkészít. Jó kis fesztiválélmény lenne, nem?”

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/interestingengineering.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Hogyan védjük meg és műveljük a szőlőt?

Átfogó képet kaphattak a szőlő növényvédelméről, tápanyag-utánpótlásáról és a gépesítés lehetőségeiről azok, akik ellátogattak Rádpusztára, a Vititech 2021 rendezvényre. Működés közben lehetett tanulmányozni, összehasonlítani a bemutatott gépeket.

„Berúgott” bivalyok hívták fel a figyelmet az illegális itallerakatra

Egy csapat becsípett bivaly leplezett le egy illegális itallerakatot Indiában, miután az állatok ittak a vályújukban lévő vízből. A rend­őrség összesen 101 üveg szeszes italt foglalt le a bivalykarámban, és letartóztatott három farmert illegális alkoholárusításáért Gujarat államban, számolt be a The Times of India.

Július 26-tól lehet pályázni a precíziós fejlesztések támogatására

Július 26-tól benyújthatók a támogatási kérelmek a Mezőgazdaság digitális átállásához kapcsolódó precíziós fejlesztések támogatása elnevezésű pályázati felhívás keretében. A kormány által több, mint háromszorosára emelt vidékfejlesztési forráskeretnek köszönhetően a támogatásra rendelkezésre álló tervezett keretösszeg 100 milliárd forint - jelentette be Nagy István agrárminiszter.

Az élelmezési rendszerek fenntarthatóvá tétele az Elő-csúcstalálkozó központi témája

Nagy István agrárminiszter képviselte Magyarországot az Élelmezési Rendszerek Elő-csúcstalálkozóján Rómában. Az António Guterres ENSZ-főtitkár által kezdeményezett eseménysorozat első állomását miniszteri szintű találkozónak szánják, melyet szeptemberben csúcstalálkozó is követ majd.

Amikor a gazda szemét szoftverek élesítik

Prémium minőségű drónokkal, payloadokkal és szoftverekkel, drónos szolgáltatásokkal, képzéssel, szervizzel és egyedi igényekre fejlesztett eszközökkel áll a mezőgazdasági termelők rendelkezésére az ország legjelentősebb szakcége, az ABZ Drone Kft.

Bronzérmet hozott az áltejcsokoládé a szegedi egyetemistának

Kókuszos-rizses, mandulás és kesudiós „tejpor” volt az alapanyaga annak a csokoládénak, amelyet Csatári Enikő, a SZTE hallgatója készített a 35. Országos Tudományos Diákköri Konferenciára. Harmadik lett. Tejcsokoládénak csak azért nem nevezhetjük, mert nem állati eredetű tejszármazék van benne.

Aszály után fagy sújtja a kávétermelőket

Az aszályt követően most fagy sújtja a brazil termelőket, hat és fél éves csúcson az árak.

Lendületben a Kiváló Minőségű Élelmiszer védjegyrendszer

A pályázható termékkörök számának dinamikus emelkedése mellett elektronikus pályázati rendszerrel, weboldalfejlesztéssel és új kommunikációs csatornákkal is erősít a Kiváló Minőségű Élelmiszer (KMÉ) védjegyrendszer.

A szuperhősök traktoron érkeznek

Rengeteg gazdálkodó vesz részt az árvíz sújtotta észak-német területeken a mentésben és romeltakarításban. Érkeznek távoli országrészekből is szervezetten, de olyanok is bőven vannak az önkéntesek között, akiknek a gazdaságát ugyanúgy rommá zúzta az áradás, de ettől függetlenül segítenek a náluk is jobban rászorulóknak.

Pályázati aktualitások: megnőtt a beruházási kedv

Ötvenmilliárd forintról 260 milliárd forintra emelték és újból megnyitották az állattartó telepek korszerűsítésére kiírt pályázatot. Ötven-ötven milliárd forintos keretösszeg érhető el kisebb kertészeti üzemek technológiai megújítására, illetve élelmiszeripari üzemek kisebb léptékű fejlesztésére is.