Back to top

Vége a sorbanállásnak! Kész a sörautomata

Három holland diák olyan sörautomatát épített, amely mindössze hét másodperc alatt tölti meg a korsót. Ezzel vége azoknak az időknek, amikor egy ital miatt lemaradunk a második félidő elejéről. A Bierport gyakorlatilag ugyanúgy működik, mint egy kávé-, vagy szendvicsautomata: gyorsan és egyszerűen adja ki a hideg sört.

A Bierport elnevezésű automata ötletével először csak egymás között viccelődött a holland Eindhoveni Műszaki Egyetem három hallgatója, aztán viszont gyorsan valósággá vált.

A nagy tömegrendezvényeken, futballmérkőzéseken vagy zenei fesztiválokon hasznos lehet a találmány, amely megkönnyíti a csaposok munkáját és lecsökkentheti az italért sorban állók várakozási idejét.

Mindannyian láttunk és használtunk olyan automatákat, amelyek kávét vagy kis csomag uzsonnát adagolnak. A Bierport nagyjából ugyanúgy működik, gyorsan és egyszerűen kiadagolja a hideg sört. A feltalálók szerint azonban a Bierport nem helyettesítheti a pultosokat, mivel a hordókat, illetve a poharakat cserélni kell, illetve újra kell tölteni. Sőt egy emberre pluszban is mindenképp szükség van: arra, aki ellenőrzi az igazolványokat, hogy a sörvásárló nagykorú-e már.

Fotó: Instagram
A gép elkészítéséhez már meglévő technológiákat használtak, csapat már kipróbálta a prototípust, amely működőképes, sőt a diákoknak már van egy cégük is, amely majd a sorozatgyártást végzi. Jelenleg partnereket gyűjt és a piaci bevezetésre, a megrendelésekre vár. A találmány iránt sokan érdeklődnek, köztük futballklubok és sörfőzdék is, különösen amiatt, hogy a koronavírus utáni időkben a távolságtartás és a minél gyorsabb kiszolgálás igénye várhatóan erős marad.

Davey Lindhout, a három feltaláló egyike, már a Bierport utáni időkről beszélt:

„Azt gondoljuk, hogy jó lenne a jövőben nemcsak sört, hanem más italokat is az automatából kiszolgálni. Például kijöhetne egy tálca rajta egy pohár borral, két üdítővel és három sörrel is az automatából.

QR-kód használatával leadható a megrendelés, amit az automata a kérés után azonnal elkészít. Jó kis fesztiválélmény lenne, nem?”

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/interestingengineering.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kizárólag magyar frisshús lesz az ALDI állandó kínálatában a NAK nyomására

Az ALDI mai bejelentése jelentős előnyökkel jár a magyar hústermelőknek, hozzájárul a tudatos vásárlás szélesebb körben történő elterjedéséhez, valamint jelentősen csökkenti a hústermékek előállításának ökológiai lábnyomát.

Akác-, hárs- és napraforgómézeink baktériumgátló hatása

A népgyógyászatban és hagyományos orvoslásban a sebgyógyító hatás mellett a mézet leggyakrabban légúti megbetegedések tüneteinek enyhítésére használják. Számos publikáció támasztja alá a mézek antibakteriális hatását a leggyakoribb légúti baktériumokkal szemben, ám biofilm­képződést gátló hatásuk kevésbé kutatott.

A jó sajt a földeken terem

A jó sajt a földeken terem – fogalmaz Szücs-Felföldi Krisztina, aki férjével együtt működteti a Joli Sajtműhely elnevezésű családi vállalkozást a zalaegerszeghez közeli Zalaistvándon.

Az USA Mezőgazdasági Minisztériuma nekiment az EU-nak

Az Unió Termőföldtől az Asztalig Stratégiájának célja, hogy élelmiszertermelést igazságossá és egészségesebbé tegye, miközben csökkenti a növényvédőszerek használatát. Tom Vilsack amerikai mezőgazdasági miniszter azonban vehemensen ellenzi ezt.

Lelket ápol, aki kertet művel

Lassan vége az idei szezonnak a kertben, a vérbeli hobbikertész azonban már lélekben a tavaszra készül. Nekik is hasznos volt Sipos József növényorvos jó tanácsokban bővelkedő, de könnyed hangvételű előadása. A nagymamája „boszorkányfüzetéből” is megosztott néhány praktikát.

Ön mennyi élelmiszert pazarol?

A 2016-os és 2019-es felméréseket követően idén ismét élelmiszerhulladék felmérést végez a Nébih. Ha szeretné tudni, háztartása mennyi élelmiszert pazarol, és ebből mennyi lenne megmenthető, vagy csak szeretné segíteni a hivatal munkáját, vegyen részt ön is a mérésben!

Paraziták a beporzókon: a monokultúra lenne az oka?

Az Amerikai Egyesült Államokban működő különböző intézmények tudósai közös kutatásban arra a megállapításra jutottak, hogy a monokultúrás termesztés gyakorlatának széles körű alkalmazása növeli a beporzó rovarok parazitáinak előfordulását.

Turul Expo, Kárpátalja legjava

Ma már világosan látszik, hogy azok cselekedtek bölcsen, akik a világjárvány első hullámai idején is kitartottak céljaik mellett, és azt az időt, amit mások kényszerűségből tétlenül töltöttek, fejlesztésre és innovatív ötleteik megvalósítására fordították, hangzott el a nyolcadik Turul Expón.

Újdonságok a rakodógépek piacán

A Doosan új rakodógép modelleket mutatott be. Tavaly év végén jelent meg a középméretű rakodók vadonatúj termékcsaládja, amely az idén több új modellel bővült.

Kenyérvíz, kenyérkávé, kenyérpuding, kenyérpörkölt: október 16. a kenyér világnapja

A kenyér az egyik legfontosabb táplálékunk, ami központi szerepet játszott a korai társadalmak kialakulásában is. Ázsia nyugati részén kezdtek el először gabonát termeszteni, innen terjedt el északra és nyugatra a gabonából készült kenyér. Ja, és nem csak vajjal kenve ehetjük…