0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Dísznövény kiállítás: Az első három díjazott

Az eredetileg 2021 márciusára halasztott belga faiskolai és dísznövény-kiállítást csakúgy, mint tavaly, idén sem tudták megrendezni. Lehetőséget teremtettek ugyanakkor arra a szakembereknek, hogy digitális úton megosszák egymással tapasztalataikat, és szintén így gyűjthették be a nekik járó elismeréseket a zsűri által díjazott növényújdonságok.

A Florall kiállításon minden évben több mint 150 termelő mutatja be kertészeti termékeinek széles választékát a nemzetközi kereskedők számára. Az ágazatban érdekelt legnagyobb kereskedelmi vállalatok, valamint beszállító cégek (szaporítóközeget, földkeveréket gyártók, kiegészítők, klímarendszerek, gépészeti megoldások forgalmazói) is képviseltetik magukat a rendezvényen, és az állandó programok között szerepel a legújabb nemesítésű növényfajták értékelése, zsűrizése, majd a Florall díjak átadása.

Idén a belga dísznövény- és faiskolai vásár szervezői a rendezvény lemondását követően döntöttek úgy, hogy a Florall díjakat mindenképpen kiosztják.

A termelők és a kereskedők által benevezett újdonságok közül a Lucien Verschoren (dísznövény-nemesítők egyesülete), Marc Verachtert (kertészeti szakújságíró), Jesse Tavernier (PCS), Elias De Boeck (VLAM), valamint Jarne Depaepe (kertészeti vállalkozók egyesülete) alkotta zsűri választotta ki a legjobbakat.

Tetszésüket leginkább a Herplant nemesítőcég Betterbuxus nevű puszpáng-hibridsorozata nyerte el, különösen a hibridek gombabetegségekkel szembeni ellenálló képességét értékelték. Közel egy évtizedes nemesítési munka során tudták átültetni a magoncokba a vadon élő fajok természetes ellenálló képességét. Ennek köszönhetően a növények – amennyiben a puszpángmolyra is odafigyelnek – zavartalanul fejlődnek az egész nyár folyamán. Ez mindenképpen fontos előrelépés, és kétségtelenül magas hozzáadott érték, indokolta döntését a zsűri.

Az új bukszushibridek kertben és teraszon is nevelhetők, lazán álló hajtásaik modern hatást keltenek, télen a sötétzöld lombozat különösen jól érvényesül.

A zsűri szerint elképzelhető, hogy nemzetközi versenyeken is megállják a helyüket.

A verseny ezüst minősítését az Aga­panthuskwekerij nemesítőműhely Poppin Purple Agapanthus-fajtája nyerte el, amelyet egyúttal közönségdíjjal is kitüntettek. Ez az első sötétlila, télizöld Aga­panthus-fajta, amely ráadásul nagyon hosszan virágzik. Vannak más lila virágú fajták is, de a zsűri véleménye szerint a Poppin Purple különleges színe kiemelkedően jól érvényesül.

A növény be­por­zóbarát, a méhek mellett a pillangókat is vonzza, hangsúlyozták a bírák.

Bronzérmet kapott a holland Van Vliet New Plant nemesítőműhely által benevezett Leucothoe fontanesiana Rant01 (Firestar) fajta. A zsűri különösen az újszerű, piros-zöld leveleket találta érdekesnek a többi Leucothoe fajhoz képest. A különböző évszakokban a levelek más-más színezetűek, ez szintén egyedi értéke az újdonságnak.

Forrás: Kertészet és Szőlészet