Back to top

Erdők Világnapja

2021-ben az Erdők Világnapja arra hívja fel a figyelmet, hogy az erdők megőrzése az egész világon az egészségünk és társadalmi jólétünk alapját jelenti. Az erdőkkel egy egészségesebb és jobb világot teremtünk saját magunk és az utánunk következő generációk számára.

Amíg a világban a legtöbb helyen az erdők fogyása ellen kell küzdeni, addig Magyarországon egy évszázada folyamatosan nő az erdőterület, ami az utóbbi két évben az Országfásítási Programmal új lendületet kapott.

A magyar erdőgazdálkodók munkájának eredménye több mint 2 millió hektár élő erdő, az ország területének több mint egyötöde.

Ezek az erdők az embereket szolgálják:

  • biztosítják az ország faellátását,
  • tulajdonosaiknak megélhetést jelentenek,
  • közben megőrzik a természetes és egészséges környezetet,
  • védenek a klímaváltozás hatásai ellen,
  • és egészséges kikapcsolódásra adnak lehetőséget.

Az EGERERDŐ Zrt. erdőgazdálkodási tevékenységének köszönhető, hogy a térség az elmúlt pár évben több, mint 11 hektár új erdővel gazdagodott, Hatvan, Felsőtárkány, Bátor községhatárban. A társaság az új erdők telepítése mellett kiemelt figyelmet fordít a meglévő erdők természetességének megőrzésére/növelésére.

Az erdőfelújításokat közel 90 %-ban természetes módon végzi.

A fennmaradó területen a nem őshonos állomány helyett, olyan őshonos lombos erdőket alakít ki, amik jobban tűrik a klímaváltozás negatív hatásait. (pl.: fenyves erdő helyett elegyes tölgyest, bükköst hoz létre).

Fotó: Csatlós Norbert

Védi a természetes élőhelyeket, többek között az inváziós fajok (akác, bálványfa, stb.) irtásával. Emellett fokozott figyelmet fordít a védett fajok élőhelyének védelmére. Az erdei holtfa megfelelő életteret biztosít sok madár- és rovarfajnak, így nő az erdő biodiverzitása és természetes védekezőképessége. Ezt a folyamatot Madárvédelmi programmal, madárodútelepek létesítésével is segíti.

A Zrt. nevéhez fűződik számos ökoturisztikai fejlesztés, mely az erdőlátogatók igényeit magas szinten szolgálja (turistaház fejlesztés, turistaút hálózat fejlesztése, kilátók, parkolók építése, stb.)

A fiatalok szemléletformálását szem előtt tartva 3 erdei iskolát üzemeltet, ahol a természetben játszódó folyamatok és az erdőgazdálkodás kapcsolatáról alapos ismereteket szerezhetnek a diákok.

Az erdőgazdaság aktívan tesz a magyar erdők megőrzéséért és területük gyarapításáért. Tegyen Ön is az erdőkért: ültessen minél több fát, és vigyázzon a környezetére!

Forrás: 
EGERERDŐ Zrt.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Menedék és újrakezdés

Másfél évtizede segítséget nyújtottunk a Talpalatnyi zöld Hollós Lászlóval ismeretterjesztő műsorhoz. A Kis-Sárréttel foglalkozó fejezetnek végül a Megtartó sárrét címet adtuk, majd a Menedék és újrakezdés alcímet is hozzáragasztottuk.

Megkerüli Hubertlakot

Bakonybéltől nem messze, a Magas-Bakony rengetegén át halad a Bakonyerdő Zrt. Hubertlaki Tanösvénye. Kalandos túra végigjárni, miközben sok érdekes információval gazdagodhatunk a térség élővilágáról, az erdőgazdálkodásról, és megcsodálhatjuk a környék gyöngyszemét, a bakonyi Gyilkos-tavat is.

30 év története

A fél évszázados jubileum apropóján igényes megjelenésű, a teljes időszak történetét átfogó kiadványt adott ki az év végén a Zalaerdő Erdészeti Zrt. A könyv részletezi az elmúlt évtizedek eredményeit, nehézségeit, bemutatja az öt erdészet tevékenységét és munkatársait.

Mit játszik az Ökocsiga?

Egy természetszerető óvónő és egy fáért rajongó, ügyes kezű ezermester találkozásából és színes ötleteikből született az Ökocsiga játszóház. A fantáziadús családi vállalkozást legegyszerűbben talán természet-, gyerek- és állatbarát tevékenységként lehetne bemutatni.

Hogy visszaálljon az eredeti állapot

A Peszéri-erdő a Duna-Tisza köze fajokban leggazdagabb erdeje, kiemelt jelentőségű természetmegőrzési terület.

Jó úton vagyunk

Tavaly Kiss Lászlót választották az Országos Erdészeti Egyesület elnökének. A hazai erdésztársadalom egyik tapasztalt alakjával a magyar erdészet és a magyar erdők jövőjéről beszélgettünk.

Valóságos főszereplők

Hajdanán az emberek szíve együtt lüktetett a természettel. Bár nem voltak tudósok vagy zsenik, jól ismerték a természet törvényeit. Olvastak a csillagok állásából, követték az állatok rejtett ösvényeit, és alaposan megfigyelték a növények törékenységét. S hogy mindez nem csak mese, arra Fekete István, korunk egyik legkiemelkedőbb írójának életműve a bizonyíték.

Határon innen

Minden magyar ember szíve hevesebben dobog a Trianon szó hallatára, hiszen az I. világháború után aláírt szerződés tragikusan megpecsételte Magyarország sorsát. A Magyarbirodalom 325 ezer négyzetkilométeres területének elcsatolták a 72 százalékát, és idegen uralom alá került a lakosság kétharmada. Az erdeink megcsonkítása ennél is csúfosabb képet mutat.

Ha sok az autó az erdőszélen

A járványhelyzet az erdők gondozása, fenntartása terén is érezteti hatását. A fővárosban és az agglomerációban élő mintegy hárommillió ember számára természetes kikapcsolódást kínáló, Pilisi Parkerdő által kezelt erdők látogatottsága rekordot döntött 2020-ban. A helyzet több helyen hasonló az országban.

Nyárindító programkínálat a nemzeti parkjainkban

Romantikus csillagles, baráti kerekezés, kalandos vízitúra, orchideakeresés, madárhangverseny – változatos kínálattal várja az érdekélődőket Magyarország tíz nemzeti parkja. A nyár közeledtével biztonságos és megfizethető programok közül válogathatnak a látogatók. Az igazgatóságok ökoturisztikai létesítményei és programjai minden korosztály számára kínálnak tartalmas kikapcsolódást.