Back to top

Kecskék vs. juhok: Kik a jobb problémamegoldók?

A kecskék egy lépéssel előrébb járnak a juhoknál, amikor új helyzetekhez kell alkalmazkodni - derült ki a Martin Luther Halle-Wittenberg Egyetem (MLU) és a Leibniz Intézet (FBN) közös kutatása során, melyet Royal Society Open Science folyóiratban tettek közzé.

A juhoknak és a kecskéknek sok közös vonásuk van: genetikailag szoros kapcsolatban állnak egymással, nagyjából azonos méretűek, hasonló a szociális életük, és az ember körülbelül egy időben háziasította őket. Azonban a táplálkozási stratégiájuk nagyon különböző.

"A juhok legelnek, viszont a kecskék keresgélnek és inkább a rügyeket és friss hajtásokat részesítik előnyben."- magyarázta Dr. Camille Raoult az LMU munkatársa, aki a Leibniz intézet tudósával Dr. Christian Nawroth-val közösen vezette a kutatást.

A kísérleteket a svájci Agroscope kutatóközpontban, a londoni Queen Mary Egyetemen (QMUL) és a Kentben található Buttercups Kecske Menhelyen végezték.

"Fontos, hogy az állatok képesek legyenek gyorsan reagálni a változó környezetre, mert így nagyobb lehetőségük van megtalálni és kiaknázni az új táplálékforrásokat" - mondta Dr. Nawroth. A csapat ezért azt akarta megvizsgálni, hogy a két állatfaj hogyan reagál az új térbeli akadályokra.

A vizsgálat kísérleti felépítése meglehetősen egyszerű volt: egyszerre egy állatot figyeltek meg, melyet egy kis elkerített területre vezettek, melynek egyik végében az állat, a másik végében pedig a személyzet egy tagja állt, akinél étel volt. Az étel és az állat közötti területet kerítéssel határolták el, melyen egy rés volt, melyen át lehetett haladni. Azonban a közvetlen út minden alkalommal le volt zárva.

A kutatók az állatok viselkedését figyelték, különösen azt, hogy közvetlenül a rés felé haladtak-e vagy sem, illetve feljegyezték, mennyi időbe telt az állatnak eljutni az élelemhez.

Néhány forduló után a kerítés résének helyzete megváltozott. Az állatok ezt követően megismételték a tesztet. Összesen 21 kecske és 28 juh fejezte be a kísérletet.

Az eredmények szerint az első körben az újonnan elhelyezkedő réssel a kecskéknek könnyebben és gyorsabban sikerült körbejárni az akadályt, bár a juhok átlagosan gyorsabban érték el célt.

Miután a rés helyét megváltoztatták, a juhok és a kecskék is kezdetben értetlenül álltak az új szituáció előtt, néhány kísérletre szükségük volt az alkalmazkodáshoz. Utána már kevesebb hibát követtek el.

A kísérleteket nem lehetett azonos körülmények között végrehajtani a helyszíneken, ennek ellenére az eredmények egyértelműek voltak.

"Úgy tűnik, hogy a kecskék jobban és pontosabban alkalmazkodnak az új helyzetekhez, és kevesebb hibát vétettek az akadály körül, amikor a rés megváltozott. Ez arra utal, hogy kognitív módon rugalmasabbak, mint a juhok " - mondta Dr. Britta Osthaus társszerző a Canterbury Christ Church Egyetem kutatója.

A tanulmányt a Svájci Szövetségi Élelmiszer-biztonsági és Állategészségügyi Hivatal, a Deutsche Forschungsgemeinschaft (DFG, Német Kutatási Alapítvány) és az Egyesült Államok Állatvédelmi Szervezete, a Farm Sanctuary támogatta.

Forrás: 
www.sciencedaily.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ezek a kerti növények jelentenek halálos veszélyt házi kedvenceire

Javában zajlik a nyári szezon, nyílnak a szebbnél szebb virágok a kertekben. Bár szépek, néhány nyári virág veszélyes a háziállatokra. Következésképpen a tulajdonosoknak óvatosnak kell lenniük, hogy milyen növényeket ültetnek a kertbe.

A kutyák felismerik, ha hazudnak nekik

Hamarabb utolérik a hazug embert, mint a sánta kutyát - tartja a mondás. Ráadásul úgy tűnik, a kutyák is tisztában vannak ezzel: képesek felismerni, ha direkt hazudnak nekik az emberek.

Vácduka lesz a Nemzeti Vágta előfutamainak következő állomása

Július 31-én, szombaton Vácdukán mérkőznek meg egymással a legjobb helyi lovasok a budapesti Nemzeti Vágtán való indulás jogáért. A település már másodszorra rendez Elővágtát.

Objektív okai is vannak az élelmiszerek kettős minőségének

Több mint 300 termék vizsgálatával 117 termékpár és -trió összehasonlítását végezte el a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) 2018 és 2021. között. Az Európai Unió által támogatott projekt célja az élelmiszerek eltérő minőségének kutatása volt.

Baktériumok bontják a mikotoxinokat

Az élelmiszerbiztonsági előírásoknak megfelelően, mikotoxinmentesen termeszthetők az étkezési gombák a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) szakmai vezetésével zárult kutatás-fejlesztési program eredményeinek alkalmazásával. A konzorcium vezetője a Bio-Fungi Kft. volt, partnerei pedig a MATE és az ELTE.

Marhajó párbaj – Aberdeen Angus vs. Murrey Grey

A hazánkban kevésbé ismert Murrey Grey alternatívája lehet a világ legnépszerűbb húsmarhafajtának, az Aberdeen Angusnak - ez derül ki egy friss kutatásból, amelyben a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem kutatói is részt vettek. Az eredmények alapján a két fajta között csak színben mutatkozott markáns eltérés. A Murray Grey ezüstös külseje miatt nagyobb hőtűrő képességgel rendelkezik, ez a fajta tehát válasz lehet a klímaváltozásra a korszerű húsmarhatenyésztésben.

Drágulnak az élelmiszerárak

A Takarékbank július 28-án megtartotta szokásos negyedéves AgrárTrend Index elemzői háttérbeszélgetését. A hitelintézet adatai alapján tovább javultak a magyar agrárium kilátásai, az indexértékek kismértékben megint emelkedtek a második negyedévben. A piaci szereplők helyzete főként a baromfi, a szőlő-bor és a szántóföldi növénytermesztés termékpályákon javult.

Elvesznek a marhák alkalmazkodásához szükséges genetikai információk

A szarvasmarhákat vizsgálva amerikai kutatók bizonyítékokat találtak rá, hogy a különböző környezeti tényezőkhöz való alkalmazkodóképességüket vesztik el a jószágok. Ennek oka, hogy az állattartók számára nem áll rendelkezésre a tenyésztésnél hasznos genetikai információ, melyből kiderülhet, képes-e például a nagy tengerszint feletti magassághoz alkalmazkodni egy adott jószág.

Viszik a pollenek

Amerikai kutatók kapcsolatot találtak a COVID-19 fertőzési rátája és az országos allergiatérkép által tükrözött pollenkoncentráció között. Vizsgálatuk szerint minden egyes virágporszemcse vírusok százainak a szállítására képes, márpedig csak a fák köbméterenként akár 100 gramm pollent ereszthetnek a környezetükbe.

Napenergiával működő takarmányozó robot

Közösen fejlesztett napenergiát hasznosító elektromos takarmányozó robotot a Lemmer Fullwood az osztrák Hetwin céggel.