0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Kecskék vs. juhok: Kik a jobb problémamegoldók?

A kecskék egy lépéssel előrébb járnak a juhoknál, amikor új helyzetekhez kell alkalmazkodni - derült ki a Martin Luther Halle-Wittenberg Egyetem (MLU) és a Leibniz Intézet (FBN) közös kutatása során, melyet Royal Society Open Science folyóiratban tettek közzé.

A juhoknak és a kecskéknek sok közös vonásuk van: genetikailag szoros kapcsolatban állnak egymással, nagyjából azonos méretűek, hasonló a szociális életük, és az ember körülbelül egy időben háziasította őket. Azonban a táplálkozási stratégiájuk nagyon különböző.

„A juhok legelnek, viszont a kecskék keresgélnek és inkább a rügyeket és friss hajtásokat részesítik előnyben.”- magyarázta Dr. Camille Raoult az LMU munkatársa, aki a Leibniz intézet tudósával Dr. Christian Nawroth-val közösen vezette a kutatást.

A kísérleteket a svájci Agroscope kutatóközpontban, a londoni Queen Mary Egyetemen (QMUL) és a Kentben található Buttercups Kecske Menhelyen végezték.

„Fontos, hogy az állatok képesek legyenek gyorsan reagálni a változó környezetre, mert így nagyobb lehetőségük van megtalálni és kiaknázni az új táplálékforrásokat” – mondta Dr. Nawroth. A csapat ezért azt akarta megvizsgálni, hogy a két állatfaj hogyan reagál az új térbeli akadályokra.

A vizsgálat kísérleti felépítése meglehetősen egyszerű volt: egyszerre egy állatot figyeltek meg, melyet egy kis elkerített területre vezettek, melynek egyik végében az állat, a másik végében pedig a személyzet egy tagja állt, akinél étel volt. Az étel és az állat közötti területet kerítéssel határolták el, melyen egy rés volt, melyen át lehetett haladni. Azonban a közvetlen út minden alkalommal le volt zárva.

A kutatók az állatok viselkedését figyelték, különösen azt, hogy közvetlenül a rés felé haladtak-e vagy sem, illetve feljegyezték, mennyi időbe telt az állatnak eljutni az élelemhez.

Néhány forduló után a kerítés résének helyzete megváltozott. Az állatok ezt követően megismételték a tesztet. Összesen 21 kecske és 28 juh fejezte be a kísérletet.

Az eredmények szerint az első körben az újonnan elhelyezkedő réssel a kecskéknek könnyebben és gyorsabban sikerült körbejárni az akadályt, bár a juhok átlagosan gyorsabban érték el célt.

Miután a rés helyét megváltoztatták, a juhok és a kecskék is kezdetben értetlenül álltak az új szituáció előtt, néhány kísérletre szükségük volt az alkalmazkodáshoz. Utána már kevesebb hibát követtek el.

A kísérleteket nem lehetett azonos körülmények között végrehajtani a helyszíneken, ennek ellenére az eredmények egyértelműek voltak.

„Úgy tűnik, hogy a kecskék jobban és pontosabban alkalmazkodnak az új helyzetekhez, és kevesebb hibát vétettek az akadály körül, amikor a rés megváltozott. Ez arra utal, hogy kognitív módon rugalmasabbak, mint a juhok ” – mondta Dr. Britta Osthaus társszerző a Canterbury Christ Church Egyetem kutatója.

A tanulmányt a Svájci Szövetségi Élelmiszer-biztonsági és Állategészségügyi Hivatal, a Deutsche Forschungsgemeinschaft (DFG, Német Kutatási Alapítvány) és az Egyesült Államok Állatvédelmi Szervezete, a Farm Sanctuary támogatta.

Forrás: www.sciencedaily.com