Back to top

Nem érdemes füvesíteni - Mi legyen a szőlő sorközeiben?

Történelmi borvidékeink nagy része hegyvidéken terül el, ahol különösen fontos az erózió elleni védekezés. Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet műhelybeszélgetés-sorozatán a sorköztakarás legcélszerűbb módszereiről esett szó. Mint kiderült, a fajgazdag, állandó növénytakaró nemcsak az erózióvédelemben hasznos, hanem segíti a növényvédelmet és természetvédelmi szempontból a legjobb megoldás.

Donkó Ádám a talajápolás különböző módszereiről adott áttekintést. Elöljáróban leszögezte, hogy a porosító hatású egyoldalú mechanikai talajművelés helyett valamilyen más megoldást kell találni a szőlőben, különösen az erózióveszélynek kitett hegyvidéki ültetvényekben.

Az utóbbi években gyakoribbak a heves esőzések, amelyek elsodorják a termőtalajt
Fotó: Horváth Csilla
A legegyszerűbb megoldás a természetes gyomflóra meghagyása a sorközökben, és szükség szerinti kaszálása.

Ez kétélű fegyver, az adott hely gyomösszetételétől függ, hogy javasolható-e a szőlő károsítása nélkül. Az eróziótól viszont mindenképpen védi a területet.

A sorközök füvesítése sajnos nem jó megoldás, mert a gyepszőnyeg sűrű gyökérzete miatt kevésbé engedi át a vizet a mélyebb talajrétegekbe, könnyen tömörödik alatta a talaj. Minden egyes kaszálás után megnő a gyep víz- és tápanyag-felvétele, amivel elvonja azokat a szőlő elől. Végül a biológiai sokféleség kialakításán sem segít a füves sorköz.

Időszakosan is boríthatjuk takarónövénnyel a sorközöket, erre általában gabonaféléket vetnek el tavasszal, majd nyáron lekaszálják. Száraz területeken, fiatal ültetvényben javasolható. A megmaradt tarló is jól megfogja a talajt és ősszel beforgatva szerves anyagot is juttatunk a sorokba. Vízigénye kisebb, mint az állandó sorköztakaró növényzetnek, hátránya viszont, hogy minden évben újra kell vetni.

A fajgazdag sorköztakaró növényzet több szempontból is nagyon hasznos
Fotó: Horváth Csilla
Szalmát is kiszórhatunk a sorközökbe, amivel javítjuk a talaj vízháztartását, elnyomhatjuk a gyomokat, viszont néhány év múlva pentozánhatás alakulhat ki a szalma bomlása következtében.

A fajgazdag, állandó takarónövényzet kialakítása a leghasznosabb nemcsak a talaj, hanem a szőlő és a környezet szempontjából is. A gazdag, virágzó növényzetben sokféle hasznos rovar talál élőhelyet és besegít a szőlő növényvédelmébe, gyökérzetük pedig kellően lazítja talajt és javítja a biológiai aktivitását, egyben véd az eróziótól.

Tapasztalatok szerint a herefélék, a lándzsás útifű és a cickafark maradt meg kellő mennyiségben a sorközökben több év után is.

Ezeket az állományokat hengerezéssel ajánlott alacsonyan tartani, hogy a különböző fajok beérleljék a magjaikat és megújuljanak vagy szerencsés esetben a sorba is behúzódjanak. Erre a lándzsás útifű a jó példa, ami alacsony termete és sekély gyökérzete miatt nem zavar a soraljban sem. Ha kaszálunk, ősszel és magas tarlót hagyva tegyük, hangsúlyozta Donkó Ádám.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Gombaevéssel a rák és a szellemi hanyatlás ellen

A gombafélék elég megosztók a tányéron: vannak akik nagyon kedvelik a belőlük készült ételeket, mások pont ellenkezőleg. Azt azonban már számos kutatás igazolta, hogy nagyon jó hatással van a gombafogyasztás az egészségi állapotunkra.

Levendulaültetvény, gépi betakarítással

Bajától nem messze létesített mintagazdaságot és látogatóközpontot Nagy Norbert és felesége, Nagyné Vácity Eszter. Jól éltek a pályázati lehetőségekkel, levendulást telepítettek, és saját betakarítógépe is lett az üzemüknek.

Milyen vadgesztenyét ültessünk?

A fehér virágú vadgesztenye a Balkán-félsziget és Elő-Ázsia hegyvidéki részeiről származik, Magyarországra a törökök hozták be. Európában gyorsan elterjedt, szívesen ültették parkosításra és útsorok fásítására.

Takarni és fűteni is kell a csonthéjasokat, hogy megvédjük a tavaszi fagyoktól

Harmadik éve fagyott el a kajszi és az őszibarack Nagyvenyimben, Csizmadia György gyümölcsösében, pedig nem különösebben fagyveszélyes területen fekszik. A tavalyi, rendkívüli mértékű fagykár után almából és cseresznyéből még biztató a terméskilátás.

Úgy tűnik, nem sikerül féken tartani a rettegett banánkórt Dél-Amerikában

Latin-amerikai sajtóforrásokra hivatkozva az Eurofruit Magazine arról számolt be, hogy valószínűleg Venezuelában is felbukkant a banán rettegett fuzáriumos betegsége, bár sok konkrétumot nem lehet tudni, miután a hatóságok elzárkóznak az együttműködéstől.

A kisebb szántóföldi kultúrák növényvédelme

A cukorrépa, a szója, a szárazborsó és a zöldborsó növényvédő szeres kezelésére vonatkozó adatok megosztásával szeretné segíteni ezúttal a Kleffmann és Partner Kft. a gazdálkodókat.

Szőlőtőkék terhelése - Engedjük be a fényt

Több lehetőség is nyílik a szőlőtőkék terhelésének szabályozására. Tőketerhelésen a tőkék vegetatív és generatív részei közötti egyensúly megteremtését értjük. Beszélhetünk rügyterhelésről, hajtásterhelésről és fürtterhelésről.

Luxus "ebéd" ebeknek - A Hilton szállodalánc különleges fogásokat kínál kutyáknak

A Hilton 32 állatbarát szállodájában május 17-től lesz elérhető a Bone Appétit kutyamenü a vendégek és kedvenceik számára az Egyesült Királyságban és Írországban.

Vertikális farm Budapest közepén - mesterséges fénnyel termesztik a mikrozöldségeket

Egyedülálló kutatás-fejlesztési vertikális farmot avatott a Tungsram május 5-én Budapesten. A létesítményben kizárólag mesterséges fénnyel, hidropóniás rendszerben, számítógépes szenzorok igénybevételével termesztenek növényeket, egyetemekkel együttműködve végeznek kutatásokat a jövő élelmiszerellátása érdekében és az egész ország számára piaci kiugrást jelentő beltéri gazdálkodás témájában.

A mezőgazdaság versenyképességét is javíthatja a drónok használatának elterjedése

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) alapító tagként részt vesz a Magyarországi Drón Koalícióban, amely május 4-én alakult meg. A drónok használata a mezőgazdaság versenyképességének növekedéséhez is hozzájárulhat, az új technológiák elterjesztését a NAK is segíti tagjai körében.