Back to top

Automatizált istálló, robotizált fejés – az átállás tapasztalatai Mezőhegyesen

Mezőhegyesen 2020 október másodikán kezdték el az állatokat beszoktatni az új termelőistállókba. 180 egyedet hoztak át aznap, november 15-ére pedig már az egész tejelő állomány hat hét alatt elfoglalta a helyét az új istállókban. Most 840 egyed található a két termelő istállóban.

MMG - Automatizált istálló, robotizált fejés – az átállás tapasztalatai Mezőhegyesen

Részletes fotógalériánkat ide kattintva találja.

Isaszegi Norbert, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. termelési igazgatója közölte: "A robotizált istálló előtt a régi helyükön a tömbistállókban 32 kilogrammos átlagtermelésük volt a termelő egyedeknek, most pedig 35 és fél kilogrammnál tartunk. Ez 9 százalék növekedést jelent ebben az időszakban.

Mind idejében nem vártunk ilyen gyors és hatékony beszoktatási időszakot, sőt emelkedésében is magasabb annál, mint amire készültünk.

Úgyhogy eddig abszolút pozitív meglepetésként és abszolút pozitívumként értékeljük a beruházásnak a működését."

Jelenleg a két termelő istállóban 8 elkülönített istállónegyedben 8x110 tehén él. Mindegyik istállónegyedben egy-egy kétállásos robotbokszban folyik a fejés. Egy-egy állatot a számítógépes rendszer naponta 2-5x engedi be a fejőállásba. 5 istállónegyedben többször ellett állatok vannak, háromban pedig egyszer ellettek.

Erre a fajta elkülönítésre a dominanciasorrend, a PMR-takarmány elosztása miatt, illetve azért van szükség, hogy minden állat „beférjen” a fejőrobotba, vagyis megfelelelő ideig tartózkodhasson benne ahhoz, hogy megfejhessék.

Isaszegi Norbert kifejtette: "A szakemberek, még a dán szakember is, aki több mint 20 éve foglalkozik szarvasmarhatelepek beszoktatásával robotos istállókba, azt gondolta, hogy minimum 6 és 9 hónap lesz az, amíg bekerül az összes állatunk ebbe a két új termelő istállóba és vélelmezhetően majd csak egy év múlva a beszoktatás időpontjához képest kezdenek el növekedni a termelési eredmények. Ezt három évre prognosztizálták.

Az első év után 5%-ra, és utána évenként újabb tíz százalékkal érné el azt a nagyjából 25, de azért optimistábban a 30 százalék növekedést, ami elvárható egy ilyen komfortú istállótól,

Fotó: Csatlós Norbert
ilyen fejéstechnológiától. Úgyhogy minden kicsit hamarabb történt meg, de ez abszolút pozitívum."

Mind a gyors beszoktatás, mind az új istállóban hamar javuló fejési eredmények mögött a helyi szakemberek tudása áll. Egyrészt a ménesbirtok évek óta olyan szaporítóanyagot használ, amellyel a robotos fejésnek megfelelő tőgybimbóállású egyedek születnek.

A telep vezetői és dolgozói pedig olyan „mentális” állapotban tartották a régi, az 1980-as években épült istállókban is az állományt, hogy a váltás egyáltalán nem okozott náluk stresszt.

A termelési igazgató hangsúlyozta: "Úgy gondolom, hogy a helyi szakemberek is felkészültek erre a beszoktatási időszakra, hiszen ez azért egy nagyon nagy és új feladat volt, tulajdonképpen helyi gyakorlat nélkül, hiszen nem sok telepet szoktattak még be robotizált istállóba Magyarországon. De nagyban segítette ezt a munkát mind a takarmányos cégnek, a Cargillnek a jelenléte, mind pedig a SAC szakembereinek a segítsége. És ez a hármas szakemberstáb igen jó eredménnyel végezte el ezt a tevékenységet. De itt még abszolút nincs vége, hiszen

ez egy folyamat, és az elkövetkező időben mindent meg kell tennünk, ami szakmailag ezt a telepet és a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság tejágazatát Magyarország TOP elitjébe repíti.

Ezen fogunk dolgozni."

A repülőrajtot követően sem állnak meg azonban a mezőhegyesi szakemberek, céljuk, hogy mintagazdasághoz híven kiemelkedő eredményeket érjenek el mind a tejtermelés mennyiségi, mind a minőségi mutatóiban.

Fotó: Csatlós Norbert

Isaszegi Norbert, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. termelési igazgatója: "Még a telepi beruházások nem értek véget. A két új termelő istálló, amiben most állunk, elkészült, az új tömegtakarmány-tarolók egy része elkészült, de folyik a telepen további beruházás, ami a borjászatot, a szárazon állókat az új elletőt, egy új oktatótermet és szociális blokkot jelenti.

Kicsit nehéz azért így egy folyamatban lévő beruházás közben egyben termelni is és dolgozni is.

Ezeket a beruházásokat kell minél zökkenőmentesebben használatba vegyük egyrészt, ugyanakkor ebben az épületben pedig olyan kihívások várnak ránk, mint például a szomatikussejt-szám további csökkentése. Jó úton haladunk, ez is tendenciózusan halad szépen lefelé, úgy, ahogy a tejtermelés, a megtermelt tej mennyisége növekvő, egyértelműen, dinamikusan növekvő ágon van. A munkaerő beosztását, minél jobb kihasználtságát szeretnénk elérni szintén a telepen, hiszen egy robotos istálló egyik előnye, az a szükséges humánerőnek a csökkentése, illetve kevesebb dolgozói létszámmal lehet a működtetését megoldani, ezen túl pedig további, nüansznak tűnő kérdések, mint az, hogy a frissen ellett egyedeket ne tegyük be mindjárt egy százas-száztízes csoportba.

Fotó: Csatlós Norbert

Az elkülönítőben gondozzuk még egy kicsi ideig, hogy ott a kiesésük, elhullásuk minimalizálható legyen.

Esetleg a nyolc negyedben – annyival rendelkezünk itt a két termelő istállóban – csináljunk egy olyan negyedet, ahol az egy kicsi hátrányos helyzetű, kicsit problémásabb, vagyis azok az egyedek vannak, akikkel többet kell foglalkozni, tovább kell őket a robothoz szoktatni vagy a fejésüket a robot hosszabb ideig végzi el, ezekre jobban oda kell figyelni és nagyobb munkaerő szükséges hozzá. Ezek mind összességében jelentik azt, hogy folyamatosan tudunk lépésről lépésre előrébb haladni az itt folyó szakmai munkában."

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Baromfi Világnap: május 10-e a baromfis szakma ünnepe

Magyar kezdeményezésre május 10-én ünnepli a baromfis szakma a Baromfi Világnapot. Az esemény célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a baromfiágazati szereplőkre, akik egyre fontosabb szerepet töltenek be a világ élelmiszer-ellátásában.

Levendulaültetvény, gépi betakarítással

Bajától nem messze létesített mintagazdaságot és látogatóközpontot Nagy Norbert és felesége, Nagyné Vácity Eszter. Jól éltek a pályázati lehetőségekkel, levendulást telepítettek, és saját betakarítógépe is lett az üzemüknek.

Sajtkészítők versengtek Béren

Hagyományteremtő céllal rendezték meg az 1. Nógrád Megyei Sajtvásárt és Sajtversenyt Béren. A versenyre több mint harminc megyei és környékbeli sajtkészítő nevezett, összesen 80 termékkel.

Már van Covid 19 elleni vakcina állatoknak is

A világon több olyan eset történt, hogy a koronavírus fertőzés emberről állatra, majd állatról emberre is terjedt. Épp ezért több ország fejleszt állatoknak szánt vakcinát, ám az oroszoknál már kész is az első ilyen...

A mennyasszony segített világra egy borjút a saját esküvőjén

A hétköznapinak egyáltalán nem nevezhető esküvőn a menyasszony az 1200 dolláros ruhájában sárba bukott, az esküvői fogadáson pedig 100 vendég előtt megszületett egy borjú.

Csak lánycsibéket keltetnek

Kikelt az az első 150 000 csibe, melyekből csak tojók lesznek. A csibéket egy új technológiája használatával keltették ki, amelynek eredménye az állatbarát nemi meghatározás.

Válaszd a természetet, válaszd a kartont!

A Tetra Pak, az élelmiszer-feldolgozás és -csomagolás egyik vezető vállalata "Válaszd a természetet, válaszd a kartont!" elnevezéssel indított kampányt, amelynek célja, hogy klímasemleges, teljes egészében megújuló vagy újrahasznosított anyagokból készült csomagolásokat hozzon létre.

A kukorica precíziós termesztése (I. rész)

A kor követelményeinek megfelelően gondolkodó mezőgazdasági termelőknek három célt kell szem előtt tartania. Az első, hogy színvonalas termeléssel minél nagyobb terméseredményt érjenek el, a második a termelési költségek féken tartása, a harmadik pedig, hogy eközben eleget tegyenek a fenntarthatósági elvárásoknak.

„Tisztítsuk meg az országot!” projekt I. ütem

A Pályázati Felhívás célja Magyarország Kormányának Klíma,- és Természetvédelmi Akciótervében foglaltak alapján sor kerüljön az ország területén elhagyott, vagy jogellenesen elhelyezett hulladék felszámolására.

Tartalmában és formájában is megújult az Állattenyésztés

A megújult Állattenyésztés ezentúl egy-egy, az állattenyésztők, állattartók számára fontos témát jár körül, igyekezve annak minden aspektusát felderíteni. Takarmányozás, költségek, alternatívák, kutatás, gyakorlat – idei első számunk cikkei a magas takarmányárak témáját járják körül.