0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Enyingre került az ezredik FraKomb magágykészítő

Az AXIÁL Kft. által forgalmazott ezredik FraKomb magágykészítőt Umenhoffer Péter, a vállalat marketingigazgatója adta át az Enyingi Agrár Zrt. vezérigazgatójának, Szávay Gábornak. A szűk körű ünnepségen jelen volt a gyártó Framest Kft. ügyvezető igazgatója, Nyárádi Attila is.

Az átadáson a marketingigazgató kiemelte: az AXIÁL filozófiájába a kezdetektől beletartozik a magyar gépgyártás támogatása.

A Framest a legjobb példa arra, hogy ez Magyarországon is lehetséges mezőgépgyártás, méghozzá világszínvonalon.

Mint Nyárádi Attila elmondta, a FraKomb magágykészítőt 15 éve fejlesztették ki. Megnézték a piacon más gyártók hasonló termékeit, meghallgatták a gazdák igényeit, majd ezek alapján „rakták össze” a gépet. A Framest 18 gépcsaládjának összes munkagépe a profitorientált gazdálkodást és a talaj szempontjából is fenntartható fejlődést szolgálja, így a FraKomb magágykészítők is.

„Azoknak ajánlom, akik takarékoskodnának a menetszámmal, így az idővel, az energiával; akik megőriznék a talaj nedvességét; akiknek fontos, hogy kíméljék a talajt, és kiszednék belőle a korábbi műveletek által hagyott keréknyomokat.

Egyszóval azoknak, aki igényesek a saját munkájukra.” Mivel az eszközt 2-től 8 méter munkaszélességig gyártják, minden birtokméret esetében jól használható – tette hozzá Nyárádi Attila.

A 2000-ben alakult Framest Kft. magyar magánszemélyek tulajdonában áll. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, Harsányban működő vállalkozás több mint 60 főt foglalkoztat. Szerbiába, Szlovákiába, Romániába, Ukrajnába és Svédországba is exportálja saját fejlesztésű gyártmányait.

Az Enyingi Agrár Zrt. növénytermesztési főágazat-vezetője, Sziládi József úgy tervezi, hogy az új magágykészítőkkel – merthogy a 999. FraKomb is hozzájuk érkezett! – az összes tavaszi vetés magágykészítését elvégzik.

Ez elsősorban 900 hektár cukorrépát és 2800 hektár kukoricát jelent.

„Amit tavaly, a könnyebb gépekkel két menetben kellett megcsinálnunk, azt most egy műveletben meg lehet oldani. Ezért is bízom abban, hogy idén a három kombinátorunkat elő sem kell venni, legfeljebb a kiegészítő kisebb tábláinkon.”

A gépátadáson elhangzott, hogy a Framest talajlazítói is közel állnak az ezres rekordhoz.

Forrás: AXIÁL Kft.